Йошта — прикраса саду

Йошта
Йошта
Реклама

Читати цю статтю на русском языке

Ця історія почалася ще в минулому столітті. Група німецьких учених задумалася над створенням продуктивного виду смородини, який би мав збільшені плоди, підвищену врожайність і був стійким до махровості та брунькового кліща. Довгі роки вчені йшли до виконання поставленого завдання, і нарешті, у середині 70-х рр. минулого століття, досвід закінчився успішно. Була отримана нова рослина, якій дали назву – йошта. Назва походить від двох німецьких слів – yohannisbeere (чорна смородина) і stachelbeere (аґрус).

Йошта являє собою гібрид аґрусу і смородини. Цей масивний кущ без шипів досягає у висоту до 2 м. Його трилопатеві зубчасті листки мають яйцевидну або округлу форму. Стиглі чорно-фіолетові плоди більше схожі на плоди смородини. Типовий запах чорної смородини відсутній.

Вміст вітаміну С в кілька разів вище, ніж в аґрусі, але трохи поступається смородині.

Оскільки йошта самозапилюється, їй не потрібна друга рослина. Однак для отримання високих врожаїв має сенс посадити кілька кущів за умови наявності достатнього простору. Вона відносно стійка до хвороб і не особливо сприйнятлива до шкідників.

Йошту легко розмножувати зеленими і здеревілими живцями, поділом куща, насінням. Оскільки кущі йошти широкі і високі, вони можуть пригнічувати ріст бур’янів.

Посадка

Найкращий час для посадки йошти – з серпня до середини жовтня. Перед посадкою саджанця має сенс ретельно полити кореневу грудку або поставити коріння у воду з укорінювачем на добу. Підготувати посадкову яму, яка повинна мати розміри 50х50 см. Для забезпечення хорошого дренажу та запобігання заболоченню рекомендується додавати крупний гравій. Рослина висаджується так, щоб поверхня кореневої кулі знаходилася на одному рівні з землею. Потім посадкова яма засипається ґрунтом, після чого землю утрамбовують і поливають. Навколо кореневої зони потрібно створити крайку для поливу, щоб вода не могла стекти в бік.

Якщо ви садите кілька кущів, то відстань між ними повинна бути 150-200 см, бо через кілька років кущі стають дуже пишними і великими.

Йошта добре росте на сонячних ділянках, але переносить і півтінь, однак на сонці виростають плоди більш насиченого смаку. Легкі, середні, нейтральні, слабокислі і слаболужні ґрунти підходять для вирощування цієї культури. На проникних, вапняних, багатих поживними речовинами ґрунтах, які збагачені гумусом, ця рослина розвивається найкраще.

Полив і підживлення

Перший раз ретельно поливають відразу після посадки. У наступні 2-3 тижні рослину слід рясно поливати, особливо в сухі і спекотні дні, щоб допомогти їй прижитися. Уникайте заболочування, оскільки корені можуть вимокнути. Якщо з’являються перші нові пагони і листя, кількість і частота поливу зменшуються.

На початку осені удобрюють добре перепрілим гноєм або зрілим компостом. На кв. м йде близько 1-2 л гною або 2-3 л зрілого компосту. У квітні можна вносити рідкі добрива для ягідних культур, деревну золу.

Добриво повинно добре проникати в ґрунт, його вносять згідно з нормою. Надмірне добриво так само шкідливе для йошти, як і нестача поживних речовин.

Розмноження

Для розмноження йошти зрізують здерев’янілі пагони довжиною 10-20 см і поміщають їх безпосередньо в контейнер з ґрунтом або відразу ж на постійне місце в саду. Після чого добре проливають. На зиму прикореневе коло прикривають хмизом, листям, мульчею.

Також розмножити йошту можна пригнувши гілку до землі, і, трохи прикопавши, зверху покласти невеликий вантаж. Місце розвитку корінців має розташовуватися приблизно на 15 см від кінчика пагона. Кору пагона злегка зчісують в тому місці, де вона лежить на землі. Вантаж повинен залишатися на материнській рослині до вкорінення. Потім все це добре поливається і зберігається рівномірно вологим протягом наступних кількох тижнів. Через кілька місяців або наступної весни зазвичай утворюється перше нове листя – це означає, що у відводка утворилося коріння. Тепер його можна відрізати від материнської рослини і посадити на нове місце.

Обрізка

Регулярна обрізка проводиться після третього року. Для цього старі гілки, які більше не дають плодів, але тягнуть соки, зрізують, залишаючи молоді. Найкраще залишати молоді пагони, які ростуть назовні. Бічні пагони вкорочують. Видаляють також поламані, сухі і підмерзлі гілки. Краї зрізів обробляють садовим варом, для запобігання зараженню грибковими захворюваннями.

Для обрізки слід використовувати тільки гострі ріжучі інструменти.

Врожай

Період дозрівання йошти залежить від відповідного сорту і припадає на червень-липень. У більшості випадків ягоди не всі дозрівають в один і той же час, так що урожай може продовжувати дозрівати до серпня.

Справа в тому, що плоди йошти відносно щільно висять на кущі, тому збір врожаю іноді буває досить складним. Найкраще збирати їх разом зі стеблом. Існує думка, що якщо поруч з йоштою посадити великоплідні смородину і аґрус, то урожай підвищиться.

Зимівля

Йошта зазвичай дуже витривала. Проте вона вимагає захисту від тривалих мінусових температур. Час від часу її необхідно помірно поливати в безморозні дні.

Кущі, які вирощуються в контейнері, повинні бути обов’язково утепленими. Захистіть кореневу систему, укутавши мішковиною і соломою, також можна зробити прошарок з флісу. Сухе листя використовується як додатковий шар ізоляції між мішковиною та контейнером.

Людмила КУРГАН.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Також читати:

Оставьте ответ