Календар виноградаря. Вересень

Виноградник в сентябре
Виноградник в сентябре
Реклама

Читати російською мовою

Вересень начебто вже місяць більш спокійний для виноградаря. Хоча, кому як! Є ще на кущах пізні сорти винограду. Тривають виноробні турботи для тих, хто ще виноробством займається.

Але про це й писати немає необхідності. Це має змусити довести справу до кінця. А ось кущі винограду дуже часто у вересні виявляються поза увагою виноградаря. І це триває до серйозних заморозків, які вже зірвуть листя з лози і звільнять її для обрізки; нагадають про неї кожному.

Про цей період року для виноградаря писано-говорено сотні разів, але все одно знаходиться чимало й тих, хто щороку «наступає на одні та ті ж граблі», або елементарно щось забуває, оскільки вік у багатьох виноградарів вже досить поважний – таке допустимо і можна пробачити! Тому пишеться все це насамперед для них.

Частина сортів винограду, особливо в південних і східних регіонах, залишається зимувати на альтанках і різного роду перголах. Так, це завжди ризик, але формування або фізичні можливості виноградаря не залишають йому інших варіантів. Як та чим звести до мінімуму можливі ризики зимових ушкоджень зимуючих вічок на таких кущах!?

Найперше – не перетворювати такі кущі в живе і безстрокове сховище дозрілих грон винограду, що знімають вже не в міру їх дозрівання, а у міру потреби. Багато пізніх сортів дозволяють господарям такі вольності. Але тоді вже про претензії до куща за підсумками перезимівлі вічка доведеться забути. Ризикуйте! Тут вже як вийде! Для будь-якого виноградного куща: чи то виноробного призначення або столового – дуже важливо «відпочити» вже без грон хоча б тиждень з листям, що функціонують. Від урожаю ягід відпочити і під залишками променів осіннього сонця виробити ще пластичні речовини для наступного перекачування їх у вічка, що готуються до перезимівлі, та тканини кущів на благо підвищення їх морозостійкості. Так що бережіть листя в робочому стані до останнього!

А якщо пам’ятати закономірність всіх листопадних дерев і чагарників, яка полягає в максимальному перекачуванні в призначені для зимівлі органи всіх корисних залишків з листя, що готується до листопаду, то було б дуже корисним максимально посилити і доповнити цей процес. Доповнити повноцінною листовою підгодівлею! Азоту менше, а ось фосфорне-калійних та мікроелементних компонентів – на повну норму! Пам’ятаючи, що більшість їх буде миттєво направлено у вічка та бруньки, чим суттєво посилить їх морозостійкість. Саме ці елементи живлення роблять внутрішньоклітинну рідину бруньок і тканин стійкою до утворення великих кристалів льоду, що розривають зсередини, і тим самим знищують в морози клітинки вічко, бруньок і камбіальних тканин. А так кристали якщо і утворюються, то нешкідливою дрібною кашкою. Тобто потрібно рідину кожної клітинки забезпечити якомога більше так званими центрами кристалоутворення льоду взимку. До речі, маловідома, але теж сильна, як весняна – осіння хвиля зростання кореневих систем листопадних дерев і чагарників відбувається саме за рахунок і завдяки відтоку поживних речовин з листя, що готується до листопаду.

Морозостійкість зимуючих тканин винограду (та й усього зимуючого) значною мірою визначає наявність вуглеводів в зимуючих клітинах. Робіть висновок!

А останнім часом виявлено ще один потужний помічник в успішній перезимівлі – гліцерин! Він здатний легко проникати в усі тканини виноградного куща ззовні, що дуже цінне. Його відсотковий вміст зазвичай малий, значення – велике! У вашому підгодуючому розчині навіть по залишкам листя вуглеводи мають бути представлені або Агроліпом або Липосамом (1-2 куб. см на 1 л робочого розчину) і 1 ст. ложкою цукру на 10 л розчину. Гліцерину багато давати не слід, все по 1,5 куб. см на 1 л робочого розчину, але важливо, щоб він був. Придбати його можна зараз в будь-якій аптеці, де він продається як рідина для рук.

Знаючи все вищеописане, вже жоден не вважатиме дивною поведінку виноградаря, який обприскує восени напівпорожні кущі.

Відкриті зимуючі кущі не слід обрізати на зиму. Практично встановлено, що кущі з непошкодженим обрізанням деревиною лози зимують зазвичай явно успішніше за обрізаних з осені. З цих кущів почнете свою весняну обрізку.

Укривні сорти винограду обрізати доведеться хоча б для того, щоб зменшити їх розміри перед приміщенням у тимчасове укриття або перед укриттям землею. Листкове підживлення для цих сортів теж обов’язково і буде на користь результатів перезимівлі. Але поспішати з обрізанням, видаляючи листя, що працює, звичайно ж, не слід!

Багато виноградарів з роками експлуатації укривного виноградника поступово відходять від укриття його землею з міжрядь, особливо якщо таких кущів небагато. Вкривають такі кущі, що пригнуті до землі, відповідними матеріалами, що знайдуться в господарстві. Споруджують при цьому різні «будиночки» над лозою, що пригнута до землі. Навесні це допоможе швидше відкрити кущі та уникнути надуманих побоювань щодо випрівання вічок винограду в земляному укривному валу.

Але найчастіше ці «будиночки» для виноградної лози виявляються привабливими також для мишей. А оскільки на зиму інших їстівних запасів харчування для них в таких укриттях не знайдеться, то в справу йдуть вічка зимуючих лоз. В результаті навесні лоза виявляється без вічок і з корою, що обгризена вдосталь.

Вихід тут один: перед укриттям в такі «будиночки» обов’язково покласти різні зернові приманки для мишей, зокрема, і біологічні, які слід завчасно придбати в ветеринарних аптеках. Зимуватимуть миші в компанії з виноградною лозою або ні, але вашій душі буде спокійніше, якщо їх там зустріне таке частування від виноградаря.

Ну а таку тонкість, яка полягає в тому, що укриття не має уявляти такий собі сонячний парничок з прозорої плівки над лозою – знають, думаю, всі. Інакше лоза в таких парничках може бути передчасно спровокована до пробудження під ранньовесняним сонцем. Плівка зверху може бути, але під нею обов’язково має бути що-небудь непрозоре від сонця.

І останнє: обробка лози хімікатами перед укриттям на зиму. Останнім часом людський поголос, що активно підігрівається спритними менеджерами продажів, що перетворили відходи електролізного виробництва і очищення листового металу від іржі в ходовий товар – залізний купорос, привів до того, що його стали використовувати всюди і на всіх культурах. Восени і навесні. Жодних досвідчених, порівняльних випробувань залізного купоросу автору знайти так і не вдалося. Помітними фунгіцидними властивостями залізний купорос ніколи не володів і результативне борються за його допомогою тільки зі сферотекою (борошнистою росою аґрусу). Все інше засноване тільки на благій вірі та дешевизні цього купоросу. Але ось осіння обробка цим досить жорстким для рослинної тканини хімікатом тільки погіршує результати перезимівлі неукривних лоз. Укриття простою землею, без будь-якої попередньої обробки лози винограду на тисячах гектарів і багато десятиліть сезонів жодного разу не приводила до випрівання вічок. Це з власного досвіду роботи. Не допускайте тільки, щоб навесні лоза виявлялася на тижні затопленою талими водами.

І. І. Бураков.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ