Посадила сусідка в своєму садку чималу грядку суниці. Від дороги той садок відгороджений сіткою рабицею, то ж кожен, кого цікавить «а що там у сусіда» міг заглянути. От і дивилися люди, як зацвіли ягоди і чи «не взяв їх мороз». А мороз їх не взяв… Коли сунички почали достигати, грядка з ягодами стала неабиякою популярною темою поміж сусідоньок-господарочок, яких трохи бентежив надто приємний аромат стиглих, нагрітих сонцем ягід. Це вже не кажучи що грядка «чистісінько вся всіяна ягодами». Від такої потужної, природної реклами, багато хто посадив суницю й на своєму обійсті.
І скажу вам – не дарма. Адже цінується суниця не лише за неповторний аромат. Ця ягода швидко засвоюються організмом, покращує обмін речовин та кровообіг, підвищує еластичність шкіри. Особливістю суниці є високий вміст фолієвої кислоти (більше ніж у винограді й малині), а сполуки кальцію i фосфору підвищують працездатність та зміцнюють організм. Всі частини цієї рослини вражають багатим хімічним складом. Її листя містить аскорбінову кислоту, а насіння – залізо. Тому не втрачайте нагоди влітку поласувати цією корисною ягодою!
Чого тільки не готують з суниць: компоти, варення, желе, кисіль, фруктові салати. Як красиво вони виглядають на тістечках та тортах!
Один з найкращих метод заготівлі ягід — перетирання з цукром. Такий спосіб збереже запас вітамінів, смак та аромат. Все дуже просто: ягоди пропускаємо через м’ясорубку, подрібнюємо блендером або залишаємо цілими, засипаємо цукром ( 2 л. цукру на 1 л. ягід), добре вимішуємо. Розфасовуємо в підготовлені банки, посипаємо тонким шаром цукру (це вбереже від можливого зацвітання), закриваємо кришками і тримаємо в холодному місці (холодильник, льох, підвал).
Суничний чай – чудовий привід провести час в тісному родинному колі. Уявіть лише… На дворі зима, мороз, вітер виє за вікном, природа спить, а ви, в теплій оселі, насолоджуєтесь чаєм з ароматом літа. Чай з перетертих суниць, свіжий шматок батону з маслом – милий серцю спогад про вечірні посиденьки з бабусею Катею, яка вчила мене збирати в лісі ягоди, трави та гриби. Аромат лісової суниці – це моє дитинство.
Сьогодні все частіше використовуються ремонтантні сорти суниць, які радують рясним плодоношенням аж до осінніх холодів.
Саме такий сорт й зацікавив Оксану Анатоліївну, жительку села Плесецьке, вправну господиню й палку прихильницю суничок. Цього разу вона обрала високоврожайний, посухостійкий, безвусий сорт суниць «Регіна».
Ось що пані Оксана розповіла про їх вирощування:
« …Інформацію про розсаду суниць з насіння можна легко знайти в інтернеті. Щоправда там все здебільшого так розписано, що одразу відпадає бажання цим займатися. Часто пишуть багато зайвого. Навіть рекомендують купити кімнатний міні-парничок, що повинен вберегти посів від пересихання… Я вирішила не ламати голову та не витрачати зайвих грошей на парнички. Просто висіяла (в кінці січня) насіння в горщик, накрила плівкою й поставила на підвіконні. Єдине про що особливо подбала перед посівом – позбавити ґрунт від збудників грибкових захворювань розсади. Сходи суниці дуже ніжні. Часто гинуть у перші тижні життя від такої розповсюдженої хвороби, як «чорна ніжка». Найпростіший спосіб захисту – рясно пролити землю (за 2-3 дні до висівання) гарячим темно-фіолетовим розчином марганцівки. Дайте ґрунту постояти. Якщо посіяти відразу після рясного зволоження – зростає ризик загнивання насіння і сходів… Дотримавшись цих пересторог я отримала чудову розсаду. А коли надворі потепліло – винесла її в теплицю. Тоненькі, ніжні рослинки почали набиратися сил, перетворилися на маленькі кущики. Коли минула загроза сильних холодів, висадила суниці у відкритий ґрунт. Вийшов рядок з 27 кущів. Минуло зовсім трохи часу – кущики зацвіли. А там і ягоди з’явились: смачні, ароматні, крупні, продовгуватої форми. Ягоди «Регіна» плодоносили аж до морозів…»
Отже, досвіт Оксани Анатоліївни показує, що вирощувати суниці з розсади зовсім не важко, а ще –це чудовий спосіб зекономити, адже готова до посадки розсада коштує значно дорожче.
Для тих, хто хоче суницю жовтого кольору, можу порадити ремонтантний сорт «Жовте чудо». Кущ не утворює вусів, а ягоди солодкі й не менш ароматні ніж червоні.
Шанувальникам схеми «краса + користь» ідеальною підійде високоврожайний, ремонтантний сорт «Олександрія», що має декоративний вид та стійкість до хвороб. Ця рослина стане ягідним оазисом літа на вашому підвіконні.
Тож, смакуйте з користю – живіть з радістю!
Світлана Кулик,
спеціально для газети “Хазяїн”.