Зміст
- Покращуємо властивості ґрунту
- Перетворюємо глину на чорнозем
- Теплі грядки з осені
- Індивідуальний підхід
- Підзимовий посів сидератів
Приказку «готуй сани влітку» можна продовжити – «а грядки з осені». Земля віддала поживні елементи врожаю цього року. Чим він був краще, тим більше витягнув корисних речовин. Земля збідніла і потребує відновлення.
Перш за все, потрібно очистити землю від бур’янів та іншого виду відходів. Якщо виявлені уражені хворобою листя або бадилля, необхідно спалити їх подалі від ділянки. Здорові рослинні відходи найкраще закласти в компостну купу. Навесні вони стануть відмінним добривом для грядок.
Покращуємо властивості ґрунту
Для початку потрібно звернути увагу на структуру ґрунту. Якщо він важкий, глинистий, бажано поліпшити його дренажні властивості піском або компостом (1 відро на 1 кв. м). Це збільшить водо- і повітропроникність ґрунту, що важливо для більшості культур. Деякі власники глиняної землі додають в неї тирсу. Але це не кращий варіант, так як тирса підвищує кислотність. А на глиняних ґрунтах вона зазвичай і так висока.
Наступним кроком є олужнення землі. Про підвищену кислотність свідчать процвітаючі хвощ польовий, мати-й-мачуха, подорожник, жовтець повзучий, мокриця. Також можна придбати спеціальні лакмусові папірці. Приготувати земляний розчин з 20 г землі і 50 мл води. Опустити в нього смужку-індикатор на кілька хвилин. Якщо папір став червонуватим – реакція кисла, зеленуватим або не поміняв колір – нейтральна, блакитним – лужна.
Для олужнення можна використовувати гашене вапно (300 г на 1 кв. м), доломітове борошно (500-600 г на 1 кв. м), деревну золу (100-200 г на 1 кв. м). Їх вносять під перекопування. Таку процедуру потрібно проводити раз на 5-7 років, на дуже кислих ґрунтах – раз на 3-4 роки.
Перетворюємо глину на чорнозем
Осінь – кращий час для удобрення ґрунту. Дуже добре в цей період внести гній. Причому не дуже глибоко. Протягом зими і ранніх весняних місяців, він буде служити їжею для ґрунтових мікроорганізмів. Якщо закрити гній глибоко, розвиток мікробів буде уповільнений, і він не зможе повністю розкластися. Оптимальна кількість – 6-10 кг на 1 кв. м. Якщо вносили гній 2-3 роки тому, можна обмежитися 3-5 кг на 1 кв. м. Можна в такому ж дозуванні використовувати компост. Перевага такого виду добрива в тому, що в перший же рік після внесення можна висівати моркву.
Якщо немає можливості внести гній, можна замінити його розчином курячого посліду. Розвести його у воді – 1:15. Удобрювати краще після дощу або рясного поливу. Таке добриво ідеально підходить під коренеплоди, томати, гарбузові і полуницю.
Можна поліпшити склад ґрунту і його структуру торфом (2-3 відра на 1 кв. м). Його не обов’язково перекопувати. Можна розкидати по поверхні землі, потім розпушити сапкою, плоскорізом або культиватором. Найбільше торф містить азоту. Добре поєднати його з перегноєм, склад якого багатший. Тоді ґрунт отримає більшу кількість поживних речовин.
Крім органіки бажано удобрити землю синтетичними компонентами. Наприклад, суперфосфатом (40-50 г на 1 кв. м). Так як фосфор краще засвоюється разом з калієм, потрібно додати калійне добриво – наприклад, калій сірчанокислий (30 г на 1 кв. м). Ділянку, яка призначена під картоплю, корисно удобрити кальцієм хлористим (20 г на 1 кв. м).
Теплі грядки з осені
Якщо на вашій ділянці застоюється вода, потрібно віддати перевагу високій теплій грядці. На піщаному ґрунті краще підготувати поглиблені грядки. Різниця в тому, що для створення високих потрібно спорудження бортиків висотою 60-70 см із старих дощок, шиферу або інших відповідних матеріалів, які є в наявності. Попередньо треба зняти шар дерну на 10-15 см, поглиблені грядки починаються з траншеї глибиною 70-80 см.
Далі принцип однаковий – спочатку лягає сітка від гризунів, потім дренаж з дерев’яних трісок, гілок, стебел кукурудзи та інших великих рослинних відходів, та основний шар, поживний. У нього входить шар листя, перепрілий гній, готовий компост, подрібнена шкаралупа яєць. Сюди ж корисно додати нітроамофоску, калійні добрива (відповідно до інструкції), деревну золу. Цей шар зазвичай займає не менше 40-50 см, його рясно поливають. Зверху йде 10-15 см родючої землі. Добре використовувати садову або листову. Можна – спеціально удобрену покупну.
Теплі грядки до весни накривають плівкою. Перед посівом її знімають і висаджують будь-які культури. Такі грядки можна використовувати 2-3 роки поспіль, не піклуючись про добриво.
Індивідуальний підхід
Проаналізувавши стан рослин на ділянці, можна зрозуміти, яких мікроелементів не дістає. При нестачі азоту листя бліде, рано жовтіє, стебла тендітні. Коли мало фосфору, листя навпаки – темно-зелене, іноді проявляються темно-пурпурні відтінки, засихаючі листочки мають темний колір. При дефіциті калію листя жовтувате, нерідко закручується донизу. Нестача сірки проявляється блідо-зеленим листям, яке при цьому не в’яле, не скручується, без плям. Нестача кальцію позначається на кінчиках листочків, бруньках паростків – вони відмирають, загинаються, в’януть. При нестачі магнію листочки втрачають зелений колір, стають салатовими, жовтуватими, навіть фіолетовими, жилки при цьому зелені.
Підзимовий посів сидератів
Його проводять у жовтні. Підходять для підзимового посіву віка, озиме жито, люпин, овес, гірчиця, буркун та ін. Навесні їх заорюють в ґрунт. Сидерати служать добривом, а їх коренева система взимку затримує сніг. Не підходить такий спосіб удобрення при підвищеній кислотності ґрунту. Зелена маса, перегниваючи, буде ще більше закислювати його. Можна врахувати ще деякі корисні властивості сидератів. Наприклад, гірчиця допомагає позбутися парші, люпин відмінно глушить бур’яни, а редька посприяє захисту городу від шкідників.
Наталія ШАПОВАЛ.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Натуральні добрива - запорука здоров’я рослин і людини
- Кролячий послід для добрива
- Теплі грядки
- Як розпорядитися опалим листям