Часто в літературі з овочівництва можна зустріти інформацію про користь, яку дає городникові тепла грядка. Прошу розповісти, як її улаштувати.
А.С. ЛІСОВА,
Ружинський р-н
Житомирської обл.
У технології пристрою теплих грядок немає нічого складного. На місці майбутньої грядки і за її розмірами (в даному випадку це ширина 50 см і довжина від 2,5 до 3,5 м) викопується траншейка глибиною приблизно в штик лопати. Вийнята земля складається з боків. Якщо ґрунт вже більш-менш рівномірно розроблений на всю цю глибину, то можна не слідкувати за тим, куди ви висипаєте чергову лопату. Якщо ж різниця між станом родючого шару і шарів, що пролягають нижче, очевидна, логічно буде їх поділити: спочатку зняти родючий шар, склавши його з одного боку траншеї, а з іншого боку скласти землю, вийняту з більшої глибини. Схожим чином треба поступити, якщо теплу грядку вирішено улаштувати на цілинній задернілій ділянці: окремо скласти знятий дерен і окремо – вийнятий з-під нього ґрунт. У цьому випадку шари поміняються місцями, дерен піде вниз, а ґрунт з-під нього – наверх.
Далі починаємо заповнювати нашу грядку різноманітними органічними матеріалами. Тонкі гілки, трухляві деревинки, старі газети та інше паперове сміття, тирса, бавовняне ганчір’я, пір’я, скошена трава, знята дернина, сіно, гній, бадилля городніх рослин, листя дерев і чагарників, підгнилі яблука, очищення овочів… Одним словом, будь-яке садово-городньо-садибне «сміття», яке з різних причин незручне для використання в якості розтоплення або мульчі, але здатне якісно перероблятися мешканцями ґрунту.
Загальний принцип такий: більш грубі та повільно перегниваючі матеріали укладаються вниз, більш «ніжні» – наверх. Наприклад, в нижньому шарі виявляться папір, гілки, стебла топінамбура, соняшнику або кукурудзи, вище – дерен, тирса, зіпсовані яблука і груші, бадилля і сіно, ще вище – скошена трава і/або гній. Бажано різні шари пересипати землею, взятою з глибини траншеї. Зверху укладається родючий шар. Якщо ґрунт досить важкий, зручніше спочатку заповнити траншею, підкинувши туди зовсім небагато вийнятої землі, а вже основною її масою засипати готову грядку.
Ще одна хитрість, яку нерідко застосовують городники в холодному кліматі: першими на дно траншеї укладаються порожні пластикові пляшки, закриті кришками, які щільно прилягають одна до одної. Виходить теплоізолюючий шар, який «відсікає» холод, який йде з глибини ґрунту, завдяки чому грядка швидше і якісніше прогрівається навесні.
Органіку при заповненні потрібно злегка ущільнювати і добре зволожувати. Навіть при проблемах з водопостачанням можна трохи схитрувати: не поспішати заривати заповнені траншеї, а почекати, поки пройдуть осінні дощі та все як слід промочать, після цього вже накидати зверху землю.
Готові грядки виходять високими (і підозріло нагадують свіжі могилки). Це тимчасово – у міру перепрівання органіки вони будуть поступово осідати. Бажано обгородити їх по краях дошками, шифером або іншими відповідними матеріалами.
На зиму теплі грядки мульчують так само, як і звичайні, або засіваються сидератами.
Навесні грядка проливається дуже теплою водою і, по можливості, вкривається поліетиленовою плівкою. Можна використовувати розчин сечовини (1 ст. ложка на відро води), ЕМ-препарату на зразок Байкалу, Сяйва (концентрація 1:100) або розвести у воді трохи свіжого гною. Головне завдання – запустити процес «горіння» органіки, щоб як слід прогріти шар землі зверху грядки. У той же час при достатній товщині цього шару мінімізується ризик обпалити коріння. Копати, зрозуміло, вже нічого не треба, достатньо розпушити верхній шар граблями або плоскорізом.
У прогріту таким чином грядку можна висаджувати рослини набагато раніше, ніж зазвичай, продовживши тим самим період вегетації. Укриття з плівки або нетканого матеріалу на такий грядці «спрацюють» більш ефективно, так як сама грядка буде випромінювати тепло і відігравати роль грілки, що особливо важливо ночами, у відсутність сонячного випромінювання. Крім того, органіка, що розкладається, надає рослинам не лише тепло, але і живлення.
На такій грядці будуть чудово себе відчувати помідори, огірки, баклажани, солодкий і гострий перець, гарбузи і кабачки, кавуни і дині, садова суниця. Зазвичай цибулею або часником займають теплі грядки на другий рік після заповнення, а на третій – коренеплодами і зеленими культурами.
Тепла грядка «працює» в середньому 2-3 роки, після чого органіка, яка в ній знаходиться, повністю перепріває.
В.Давидов.
Купуйте електронні версії наших нових виданьЩо дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Ґрунт для розсади, автополив, автоподкормка. Школа овочівника
- Як правильно удобрювати золою?
- Компост. Думки і питання
- Ваше сміття для органічного землеробства