Копати чи не копати?

Копать или не копать?
Фото GettyImages
Реклама

Читати російською мовою

Вчені поки не прийшли до єдиної думки з приводу обробки ґрунту. Але у кожного методу є свої аргументи, причому вагомі. Багатьом подобається мінімалістичний метод, так як при ньому не треба виконувати важку роботу – перекопувати ґрунт навесні і восени. Легше просто розпушити землю і прибрати бур’янисту траву. Така ідея має свої аргументи.

Перший говорить, що перекопування руйнує ґрунтові канали. Черв’яки і стара коренева система залишають маленькі тунелі під землею. За цими «артеріями» проходить повітря і насичує ґрунт. Без таких каналів корені в ґрунті будуть задихатися.

Другий аргумент. Землі потрібен гумус як поживна маса. При розпушуванні ми не шкодимо мікроорганізмам і не чіпаємо дощових черв’яків, які якраз і створюють гумусний шар.

«При розпушуванні не піднімається на поверхню глибинний пласт землі», – говорить нам третій аргумент. Нижче гумусного шару знаходиться пласт неродючого ґрунту. Коли перекопують город, цей пласт піднімають назовні і змішують з гумусом, тим самим дозволяючи ґрунту засохнути. Правда, далеко не скрізь цей шар маленький.

Прихильники традиційної обробки землі теж висувають свої переконливі аргументи.

По-перше, кажуть вони, коли постійно ходиш по землі і їздиш трактором, і поливаєш, земля стає спресованою. У ґрунт не надходять ні повітря, ні волога. Особливо небезпечна така ситуація у важких ґрунтах. Перекопуючи, ми звільняємо від «кайданів» ґрунт і даємо йому все необхідне.

А осіннє перекопування допомагає позбутися від насіння бур’янів та інших шкідливих організмів. На відритій поверхні вони взимку гинуть.

По-друге, органічні добрива дуже «люблять» переорану землю. Чому? Вся справа в тому, що насичувати корисними елементами ґрунт бажано як на поверхні, так і на глибині. Після перекопування добрива змішуються з різними шарами землі. Вони дають корисні речовини по всій довжині росту кореня рослини. Наприклад, штикова лопата або вила входять у ґрунт на 20-
25 см. Цього цілком вистачає, щоб збагатити ґрунт вглиб.

Але тут виникає ще одне цікаве питання: а чи корисно з’єднувати безплідний глибинний пласт ґрунту з гумусним?

Мінімалісти моментально б висловилися, що це згубно впливає на родючість. У відповідь прихильники традиційних методів сказали б: «Якщо на ньому щось росте, ґрунт вже втрачає свої якості. Потрібно перекопувати лопатами і вносити в землю різні види органічних підживлень, тоді буде і родючість».

До речі, є такий цікавий спосіб отримання великої кількості гумусу. Городники купують червоних каліфорнійських дощових черв’яків, запускають на ділянку і вносять у ґрунт органічні відходи (кухонні обрізки овочів, листя і навіть подрібнені гілки). Якщо правильно все зробити ваш город буде відмінно удобрений.

Вчені зійшлися на думці, що перекопування лопатою або вилами не порушує будову ґрунту, оскільки це досить неглибоке перекопування. Зовсім протилежний результат виходить при обробці сільгосптехнікою, наприклад, на величезних господарських територіях. Там структура руйнується поступово і катастрофічно. Крім того, на глибині ґрунту, де проходить плуг, формується спресована підплужна підошва.

Тому, якщо на вашій ділянці глинистий ґрунт, немає нічого поганого, якщо йоно скопати.

А ось на легких ґрунтах взагалі не обов’язково копати можна тільки розпушити. Особливо навесні.

Часто цілком зайвим виявляється і звичайне перекопування. Адже при посадці, наприклад, тих же томатів ми все одно копаємо посадочні борозни, вносимо в них перегній (з розрахунку по відру на 1 погонний метр плюс 1 літрову банку деревної золи) і змішуємо з ґрунтом на глибину канавки, додатково розпушуючи землю вилами. Виходить, що ми розпушуємо ґрунт практично на глибину в два штика лопати! А потім зверху присипаємо ґрунтом, щоб спочатку коріння не контактувало з добривом.

По зробленим канавкам буде також зручно проводити глибокий полив, просто кинувши поливальний шланг і чекати, коли ґрунт глибоко просочиться, зволожуючи весь коренезаселений шар. Тому в міжряддях копати і удобрювати ґрунт, щоб на ньому краще росли бур’яни, як би і немає потреби!

Картоплю також, на мій погляд, доцільно висаджувати в борозни, заздалегідь готуючи їх точно так само, як і для томатів.

Таким же чином ми прокопуємо грядки і для посадки інших культур. Тільки, наприклад для посадки моркви або петрушки глибокі канавки робити не потрібно. Тому перед посадкою на всю ширину ряду, як раз в ширину полотна лопати або вил, прокопуємо ґрунт з оборотом пласта, закладаючи при цьому завчасно насипаний на поверхню перегній (для коренеплодів він повинен бути повністю гноєм), деревну золу і (або) суперфосфат або амофос. Останні два види добрив вносять з розрахунку по 1 ст. ложці (без гірки) на 1 погонний метр рядка, розподіляючи гранули рівномірно по всій довжині.

Гарбуз, кабачок і нерідко кукурудзу висаджують в лунки. При їх підготовці також слід викопати спочатку лунку глибиною в штик лопати. Потім на дно кинути жменю перегною і по 1 ст. ложці деревної золи і 5 гранул амофосу, перемішавши добрива з ґрунтом, вийнятим з глибини лунки. Потім присипаються добрива шаром в 5-7 см чистої землі і потім вже висаджується насіння гарбузів і остаточно присипається ґрунтом.

Саму сформовану лунку потрібно зберегти глибокою (глибиною близько 5-7 см), щоб зручно було робити полив. Якщо робити лунки глибокими, можна їх потім буде по весні просто укрити плівкою від заморозків, накинувши її зверху на землю.

Ось і виходить, що в більшості випадків переорювати город суцільно щорічно зовсім не потрібно. А якщо сформувати підняті або поглиблені грядки (останні доцільні на півдні, щоб коріння не перегрівалося), заправлені перегноєм і органікою, то і зовсім у перекопуванні немає ніякої потреби. Вже зараз, по осені, ви можете підготувати грядки і посадочні борозни для овочів, заправивши їх добривами.

Денис ТЕРЕНТЬЄВ,
біолог, агроном.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ