У вересні ми відчули на собі прохолодний подих осені. Зачастили дощі, у багатьох регіонах помітно знизилася середньодобова температура, з’являється ймовірність перших нічних заморозків.
Але поки не настали холоди, можна насолоджуватися дарами літа і неспішно збирати урожай. Але не слід забувати, що похолодати може в будь-який момент. Тому, щоб розтягнути період споживання свіжих теплолюбних овочів з ґрунту, таких як томати, перець, баклажани, огірки, кабачки – уважно слідкуйте за погодою і передбачте їх укриття (воно допоможе продовжити їх плодоношення в ґрунті ще на місяць).
Плоди теплолюбних овочів слід прибрати до того, як по них пройдеться заморозок. Інакше вони вже не дозріють і не будуть зберігатися (згниють). Перед заморозками у багатьох на городах ще залишаються незрілі помідори. При правильному зберіганні їх можна дозарити вже в приміщенні і продовжити термін споживання свіжих плодів аж до січня, а іноді й довше.
Прибирають їх зазвичай в кінці вересня – початку жовтня (дивлячись по погоді, буває і раніше, але по можливості краще потримати помідори на кущах довше) перед настанням осінніх заморозків, поки температура не опустилася нижче 3°С. Вони відмінно зберігаються, поступово дозріваючи, на веранді, лоджії або навіть в житлових кімнатах (якщо не дуже жарко). Стиглі краще зберігати в холодильнику на нижній полиці. Швидкість дозрівання плодів сильно варіює, залежно від температури та сортової належності.
Вивільнені після збору врожаю ділянки готують для підзимової посадки насіння холодостійких культур (кропу, петрушки, ріпчастої цибулі, моркви, салату та ін), яку проводять у кінці жовтня-листопаді. Ділянку розпушують (копати або просто пройтися мотикою і плоскорізом, збиваючи стерню та бур’ян – це не настільки важливо), розбивають нові грядки або підправляють стаціонарні старі. Заздалегідь можна вже попередньо прокреслити і посадочні борозни, заправити їх перегноєм. Так що при посадці залишиться лише злегка поглибити їх від ґрунту, що осипався.
Вересень-початок жовтня – час садіння здерев’янілих живців чорної і червоної смородини. Їх нарізують з кущів і відразу ж висаджують похило. Нарізують їх із потужних однорічних приростів і відразу при висадці ділять на відрізки довжиною 10-15 см. Висаджують напівпохило, з таким розрахунком, щоб верхня брунька залишилася на рівні ґрунту. Відстань між живцями при посадці – 20 см один від одного. Після посадки добре обжимають землю у живців і рясно поливають, щоб вода просочила ґрунт на всю глибину їх посадки.
Роблячи збирання і закладення на зберігання осінніх і зимових сортів яблук, не поспішайте з прибиранням. Переконайтеся, що їх плоди доросли до властивого сорту розміру і набрали достатньо цукру. Оскільки прибрані до повного дозрівання яблука будуть кислими і, до того ж швидко будуть в’янути.
Денис ТЕРЕНТЬЄВ,
фізіолог рослин,
кореспондент «Хазяїна».
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- «Лебедина пісня» мого столітника – ростимо алое
- Підземний город або урожай з льоху
- Плутанина при перещепленні сливи на аличу
- Суниця чутлива до уваги