Зміст
- З цукром або медом
- Кава з кісточок
- Варення
- Компот із калини та яблук
- Наливка
- Калина з медом
- Сік без варіння
- Калина в цукрі на чай
Щоб ягоди не гірчили, збирати їх слід після перших заморозків або помістити зібрані плоди у морозилку на 1 годину. Так калина набуде приємної солодкості.
З цукром або медом
Перетерта ягода з цукром чи медом найбільш дієва при простудних захворюваннях. Також вона знижує артеріальний тиск, знімає судинні спазми і запалення горла, сприяє відходженню мокротиння при кашлі.
Кількість калини можна брати будь-яку, але пропорція ягід і цукру має бути незмінна – 1:1. Якщо замість цукру взяти мед, співвідношення теж має бути рівним. Калина з цукром має бути доведена до консистенції рідкої кашки. Дрібнити ягоди зручно товкачиком для картоплі. Дехто пропускає її через м’ясорубку з крупною решіткою. Готову калинову суміш потрібно перекласти у стерилізовані банки. Накрити можна капроновими кришками – для використання це практичніше, ніж металевими. Зберігати заготівлю у холодильнику.
Кава з кісточок
У калині корисні всі складові. З кісточок роблять каву. Вона благотворно впливає на обмінні процеси, виводить шкідливі речовини із шлунку та стабілізує тиск. Цей напій усуває розлади травлення. Навіть після однієї чашки відчувається неабиякий приплив бадьорості, підняття тонусу та настрою.
Спочатку попередньо просушені кісточки засипати на розпечену сковорідку та обсмажувати, постійно помішуючи, до золотистого кольору. Дати зернятам вихолонути і перемолоти їх в кавомолці. Ягідну каву заварювати слід у пропорції: 1 ч. ложка на 1 склянку окропу. Накрити чашку блюдцем і залишити на 5 хвилин.
Перемелений порошок калинових зернят зберігати у скляній, герметично закритій тарі в сухому й темному місці.
Варення
Навіть після термічної обробки ягоди калини зберігають корисні речовини. Тож у варенні містяться амінокислоти, мінерали, аскорбінова кислота, дубильні речовини, калій, цинк, залізо та ефірні олії.
- 1 кг ягід калини
- 800 г цукру
- 1 склянка води.
Відокремлені від гілочок ягоди калини промити, викласти у жароміцну форму і залити водою. Форму відправити у попередньо розігріту до 180°С духовку. Упарювати ягоди, доки вони стануть м’якими.
В окрему каструлю висипати цукор, додати склянку води, добре перемішати і поставити каструлю на вогонь. Довести до кипіння. Цукровий сироп має вийти густий та однорідний.
Пропарені ягоди з духовки перекласти у цукровий сироп і поставити на повільний вогонь. Варити протягом 30 хвилин, постійно помішуючи. Після цього варення залишити вихолоняти приблизно на 6 годин. Потім каструлю знов поставити на вогонь і варити варення до повної готовності. Піну, яка утворюється, постійно знімати. Готове варення розлити у стерилізовані банки, закрутити, перевернути дном догори і залишити до повного охолодження.
КУПИТИ
Компот із калини та яблук
На 3-літрову банку:
- 2 грона калини
- 1 жменя сушених яблук
- 1 склянка цукру
- 1 щіпка лимонної кислоти.
Вимиту калину і яблука опустити на пів хвилини в окріп. Це зручно робити у друшляку чи ситі. Після цього інгредієнти перекласти у стерилізовану банку, додати цукор і залити до верху окропом. Банки закрутити, перевернути, укутати.
Наливка
З давніх часів це надійний профілактичний засіб від застуди. Якщо довелося перемерзнути, можна випити калинову наливку. Коли у горлі відчувається першіння чи починається кашель, теж варто випити трішки наливки, але не холодної.
- 1,5 кг калини
- 1 л горілки
- 400 мл води
- 1,2-1,4 кг цукру.
Помиту калину обдати окропом, засипати у банку, додати 2 склянки цукру і поставити в тепле місце на 2-3 дні. Цукор має розчинитися, а калина дати сік. Після цього додати горілку та настоювати ще 7-10 днів. З води і решти цукру зварити сироп, дати вихолонути до 30-40°С та змішати його з наливкою. Настоювати ще 1 місяць. Потім наливку відфільтрувати і поставити на зберігання. Для більш оригінального смаку можна додати сироп будь-яких ягід.
Калина з медом
Поєднання калини з медом допоможе від кашлю, бронхіту та підніме імунітет. Така заготівля добре прискорює процес одужання легеневих захворювань. Допомагає при ангіні та скарлатині. Сприятливо впливає на серце.
- 1 кг калинового пюре
- 1 кг меду.
Щоб отримати калинове пюре, ягоди слід бланшувати протягом 5 хвилин. Потім подрібнити блендером до консистенції пюре. Якщо потрібно видалити кісточки, суміш треба перетерти через сито. Змішати калинове пюре з медом, ретельно розмішати та перекласти у стерилізовані банки.
Сік без варіння
- 1,7 кг ягід калини
- 500 г цукру.
Плоди ретельно помити під проточною водою, дати стекти та підсушити на рушнику. Викласти в емальовану посудину та пом’яти дерев’яним товкачем. У друшляк покласти марлю, складену в кілька шарів. Викласти туди калинове пюре та вичавити сік. Шкірку з кісточками прибрати. В отриману рідину додати цукор, розмішати і, прикривши, залишити на 2-3 години. Протягом цього часу регулярно перемішувати, щоб цукор повністю розчинився. Сік розлити у стерилізовані банки, щільно закрити і помістити у холодне місце.
У соку всі вітаміни, які є в ягодах калини, засвоюються організмом набагато швидше. Цей напій володіє протиалергічними, жовчогінними, антимікробними, антиканцерогенними, освіжаючими властивостями. Сік сприяє кровотворенню та покращує апетит. Корисний при внутрішніх кровотечах, кашлі, виразці шлунку, гастриті, захворюваннях печінки.
Калина в цукрі на чай
Такі ягоди в чаї залишаються свіжими і з повним спектром вітамінів. Помити калину і дати їй висохнути, виклавши плоди на сито. На дно стерилізованої банки насипати трішки цукру і викласти прошарок калини. Знову насипати цукор і калину – так шарувати до верху банки. Закрутити її металічною кришкою і зберігати у холодному місці. Якщо в чай додавати заморожену калину, ягоди потрібно потовкти у чашці й процідити напій.
Віта КОНОВАЛЕНКО.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Горобина – користь і смак
- Гриби: солимо, маринуємо, сушимо
- Редька лоба в кулінарії
- Варення на будь-який смак