Зміст
- З персиків
- З чорної бузини
- Пюре з аґрусу
- Грушевий джем
- Кавуновий мед
- Варення з дині
- З огірків
- Із зелених помідорів
Як приємно, а головне – корисно, взимку за чашкою чаю покуштувати якесь смачне варення. Пригостити рідних і близьких ароматними солодощами з ягід, фруктів і навіть… з овочів.
З персиків
- 1 кг персиків
- 1 кг цукру
- 0,5 ч. ложки лимонної кислоти.
Персики помити, очистити від ворсу, нарізати скибочками, помістити в посуд для приготування варення і засипати цукром. Залишити на 4 години. За цей час персики пустять сік. Потім поставити посуд на помірний вогонь і проварити до прозорості дольок (приблизно 1 годину).
Перед закінченням приготування додати лимонну кислоту і дати покипіти хвилин п’ять. Прибрати з вогню і дати охолонути. Розкласти в стерилізовані банки, закрутити кришками.
З чорної бузини
Таке варення дуже корисне і смачне.
- 1 кг бузини
- 1 кг цукру.
Ягоди відокремити від гілочок, промити і засипати цукром. Залишити на 3 години, поки вони не пустять сік. Поставити ємкість на помірний вогонь і варити пів години, знімаючи піну. Розкласти в стерилізовані банки і закрутити кришками. Охолодження повітряне.
А ще можна приготувати таке варення: 1 кг бузини, 1 кг слив «Угорка», 2 кг цукру.
Пюре з аґрусу
Зібрати стиглий аґрус, коли в ньому найбільший вміст цукру і вітамінів. Вимити в проточній воді та відварити до м’якості у малій кількості води. Дати охолонути і протерти через сито, на кожен кілограм отриманого пюре додати за смаком цукор (від 0,5 до 1 кг). Довести до кипіння і варити 5 хвилин. Гарячим розлити в стерилізовані 0,5 л банки, наповнюючи доверху. Закрутити кришками, перевернути догори дном і залишити до повного охолодження.
Грушевий джем
- 2 кг груш
- 1,5 кг цукру
- 300 мл води
- 2 ст. ложки лимонного соку.
Груші вимити і очистити від шкірки і серцевини. Нарізати тоненькими дольками і подрібнити в блендері до стану пюре. Потім перекласти пюре в мідний таз, додати цукор, воду, добре перемішати. Поставити на вогонь, накривши кришкою і варити на сильному вогні 15-20 хвилин, постійно помішуючи дерев’яною лопаткою, після чого додати лимонний сік. Продовжити варити без кришки на слабкому вогні близько пів години, постійно помішуючи, щоб пюре набуло карамельного кольору і смаку.
Гарячий джем розкласти в 0,5 л стерилізовані банки і закрутити кришками. Зберігати в прохолодному місці.
Кавуновий мед
Для отримання 1 кг кавунового меду знадобиться 15 кг кавунів. Такий мед треба готувати з добре дозрілих кавунів (ранніх сортів, тонкокорих).
Кавуни вимити, розрізати навпіл і вибрати з них всю їстівну частину разом з насінням. Обрану масу добре подрібнити і протерти через сито для відділення волокон і насіння. Отриманий кавуновий сік процідити через 2-3 шари марлі.(Марля буде забиватися волокнами, тому час від часу її потрібно обполіскувати в холодній воді).
Злити сік в каструлю і нагріти до кипіння. Червону піну, що утворюється на поверхні, треба знімати шумівкою. Трохи остиглу рідину знову профільтрувати через 3 шари марлі, злити в каструлю і на слабкому вогні уварити до зменшення в об’ємі приблизно у 9-10 разів. Розкласти в стерилізовані банки, закрутити, залишити до повного охолодження.
Повинен вийти густий коричневий мед із запахом кавуна.
Варення з дині
- 5 кг динь
- 3 кг цукру
- сік 1 лимона.
Диню очистити, видалити насіння, а м’якоть нарізати невеликими скибочками, засипати цукром, додати лимонний сік. Залишити на 2-3 години, щоб диня пустила сік. Після того, як цукор розчиниться, поставити масу на вогонь, довести до кипіння і зняти піну. Варити 15 хвилин на слабкому вогні, потім залишити остигати на 7-8 годин. Після закінчення цього часу знову варення довести до кипіння і варити 30 хвилин на слабкому вогні.
Розлити в підготовлені банки, закрутити. Охолодження повітряне.
Ще можна приготувати таке варення, замінивши лимонний сік двома апельсинами. Їх потрібно добре вимити щіточкою в теплій воді, обполоснути в холодній і порізати на рівному блюді на невеликі шматочки разом з цедрою. Сік, що залишився на блюді, теж вилити в підготовлені дині перед варінням варення.
З огірків
- 1 кг огірків
- 1,5 кг цукру
- 3 склянки води
- 1 лимон
- 0,5 ч. ложки меленої кориці
- 1 пакетик ванільного цукру.
Брати огірки великих розмірів, очистити їх від шкірки і насіння. М’якоть нарізати шматочками однакового розміру, скласти в таз, залити водою і поставити на вогонь. До огірків додати корицю і проварити їх до м’якості, відцідити.
З відвару і цукру зварити сироп, додати в нього сік одного лимона і огірки. Варити їх до прозорості на повільному вогні. В кінці варіння додати ванільний цукор. Розкласти гарячим в стерилізовані банки, закрутити кришками. Охолодження повітряне.
Із зелених помідорів
- 1 кг зелених помідорів
- 400 мл води
- 1,3 кг цукру
- гвоздика і кориця – за смаком.
Дрібні зелені помідори помити і занурити їх в окріп, проварити 10 хвилин. Злити воду, а помідорам дати охолонути. Потім приготувати гарячий цукровий сироп і залити ним помідори. Проварити 3 рази по 20 хвилин з інтервалом у 3 години.
Третій раз варити до готовності, додавши в марлевому мішечку гвоздику і корицю і проварити ще 10 хвилин. Мішечок вийняти, а варення розкласти в стерилізовані банки, закрутити. Щоб варення було ще смачнішим, помідори треба наколоти в декількох місцях тоненькою шпажкою.
Н. В. ПУГАЧ, сел. Широкий,
Станично-Луганський р-н
Луганської обл.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Овочева випічка
- Гречка – королева круп
- Домашній квас: просто, смачно і корисно
- Бузина – лікар багатьох народів