Варення на будь-який смак

0
37
Варенье на любой вкус
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. З персиків
  2. З чорної бузини
  3. Пюре з аґрусу
  4. Грушевий джем
  5. Кавуновий мед
  6. Варення з дині
  7. З огірків
  8. Із зелених помідорів

Як приємно, а головне – корисно, взимку за чашкою чаю покуштувати якесь смачне варення. Пригостити рідних і близьких ароматними солодощами з ягід, фруктів і навіть… з овочів.

З персиків

  • 1 кг персиків
  • 1 кг цукру
  • 0,5 ч. ложки лимонної кислоти.

Персики помити, очистити від ворсу, нарізати скибочками, помістити в посуд для приготування варення і засипати цукром. Залишити на 4 години. За цей час персики пустять сік. Потім поставити посуд на помірний вогонь і проварити до прозорості дольок (приблизно 1 годину).

Перед закінченням приготування додати лимонну кислоту і дати покипіти хвилин п’ять. Прибрати з вогню і дати охолонути. Розкласти в стерилізовані банки, закрутити кришками.

З чорної бузини

Таке варення дуже корисне і смачне.

  • 1 кг бузини
  • 1 кг цукру.

Ягоди відокремити від гілочок, промити і засипати цукром. Залишити на 3 години, поки вони не пустять сік. Поставити ємкість на помірний вогонь і варити пів години, знімаючи піну. Розкласти в стерилізовані банки і закрутити кришками. Охолодження повітряне.

А ще можна приготувати таке варення: 1 кг бузини, 1 кг слив «Угорка», 2 кг цукру.

Пюре з аґрусу

Зібрати стиглий аґрус, коли в ньому найбільший вміст цукру і вітамінів. Вимити в проточній воді та відварити до м’якості у малій кількості води. Дати охолонути і протерти через сито, на кожен кілограм отриманого пюре додати за смаком цукор (від 0,5 до 1 кг). Довести до кипіння і варити 5 хвилин. Гарячим розлити в стерилізовані 0,5 л банки, наповнюючи доверху. Закрутити кришками, перевернути догори дном і залишити до повного охолодження.

Грушевий джем

  • 2 кг груш
  • 1,5 кг цукру
  • 300 мл води
  • 2 ст. ложки лимонного соку.

Груші вимити і очистити від шкірки і серцевини. Нарізати тоненькими дольками і подрібнити в блендері до стану пюре. Потім перекласти пюре в мідний таз, додати цукор, воду, добре перемішати. Поставити на вогонь, накривши кришкою і варити на сильному вогні 15-20 хвилин, постійно помішуючи дерев’яною лопаткою, після чого додати лимонний сік. Продовжити варити без кришки на слабкому вогні близько пів години, постійно помішуючи, щоб пюре набуло карамельного кольору і смаку.

Гарячий джем розкласти в 0,5 л стерилізовані банки і закрутити кришками. Зберігати в прохолодному місці.

Кавуновий мед

Для отримання 1 кг кавунового меду знадобиться 15 кг кавунів. Такий мед треба готувати з добре дозрілих кавунів (ранніх сортів, тонкокорих).

Кавуни вимити, розрізати навпіл і вибрати з них всю їстівну частину разом з насінням. Обрану масу добре подрібнити і протерти через сито для відділення волокон і насіння. Отриманий кавуновий сік процідити через 2-3 шари марлі.(Марля буде забиватися волокнами, тому час від часу її потрібно обполіскувати в холодній воді).

Злити сік в каструлю і нагріти до кипіння. Червону піну, що утворюється на поверхні, треба знімати шумівкою. Трохи остиглу рідину знову профільтрувати через 3 шари марлі, злити в каструлю і на слабкому вогні уварити до зменшення в об’ємі приблизно у 9-10 разів. Розкласти в стерилізовані банки, закрутити, залишити до повного охолодження.

Повинен вийти густий коричневий мед із запахом кавуна.

Варення з дині

  • 5 кг динь
  • 3 кг цукру
  • сік 1 лимона.

Диню очистити, видалити насіння, а м’якоть нарізати невеликими скибочками, засипати цукром, додати лимонний сік. Залишити на 2-3 години, щоб диня пустила сік. Після того, як цукор розчиниться, поставити масу на вогонь, довести до кипіння і зняти піну. Варити 15 хвилин на слабкому вогні, потім залишити остигати на 7-8 годин. Після закінчення цього часу знову варення довести до кипіння і варити 30 хвилин на слабкому вогні.

Розлити в підготовлені банки, закрутити. Охолодження повітряне.

Ще можна приготувати таке варення, замінивши лимонний сік двома апельсинами. Їх потрібно добре вимити щіточкою в теплій воді, обполоснути в холодній і порізати на рівному блюді на невеликі шматочки разом з цедрою. Сік, що залишився на блюді, теж вилити в підготовлені дині перед варінням варення.

З огірків

  • 1 кг огірків
  • 1,5 кг цукру
  • 3 склянки води
  • 1 лимон
  • 0,5 ч. ложки меленої кориці
  • 1 пакетик ванільного цукру.

Брати огірки великих розмірів, очистити їх від шкірки і насіння. М’якоть нарізати шматочками однакового розміру, скласти в таз, залити водою і поставити на вогонь. До огірків додати корицю і проварити їх до м’якості, відцідити.

З відвару і цукру зварити сироп, додати в нього сік одного лимона і огірки. Варити їх до прозорості на повільному вогні. В кінці варіння додати ванільний цукор. Розкласти гарячим в стерилізовані банки, закрутити кришками. Охолодження повітряне.

Із зелених помідорів

  • 1 кг зелених помідорів
  • 400 мл води
  • 1,3 кг цукру
  • гвоздика і кориця – за смаком.

Дрібні зелені помідори помити і занурити їх в окріп, проварити 10 хвилин. Злити воду, а помідорам дати охолонути. Потім приготувати гарячий цукровий сироп і залити ним помідори. Проварити 3 рази по 20 хвилин з інтервалом у 3 години.

Третій раз варити до готовності, додавши в марлевому мішечку гвоздику і корицю і проварити ще 10 хвилин. Мішечок вийняти, а варення розкласти в стерилізовані банки, закрутити. Щоб варення було ще смачнішим, помідори треба наколоти в декількох місцях тоненькою шпажкою.

Н. В. ПУГАЧ, сел. Широкий,
Станично-Луганський р-н
Луганської обл.

Веббанер Хозяин Укрпошта
Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ