Редька лоба в кулінарії

Редька лоба в кулинарии
Редька. Фото commons.wikimedia.org
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Салат «Чоловічий»
  2. Салат Ситний
  3. М’ясний з лобою
  4. Редька з часником і сиром
  5. Салат горіховий
  6. З кальмарами
  7. Яблука, фаршировані печінкою і сиром
  8. Господиням на замітку

Китайська редька лоба солодше і ніжніше за інші сорти редьки. Вона ніжна на смак, нагадує негостру редиску. На відміну від простої редьки, вона не гірчить. Мені просто подобається нарізати її тонкими скибочками і подавати на тарілці без нічого до будь-яких ситних страв з м’яса і риби.

Пару скибочок лоби, пожовані перед їдою, підсилюють апетит і сприяють відділенню жовчі. Це корисно тим, у кого проблеми з печінкою. Тільки не їжте лобу (як і іншу редьку і редиску) вже після закінчення прийому їжі або в його кінці. Інакше знову відчуєте сильний апетит і переїсте зайвого.

Для ситості подаю лобу кільцями, змоченими в соняшниковій або оливковій олії. Остання дуже вдало доповнює смак лоби.

Є багато і більш складних рецептів, як смачно приготувати лобу. Її маринують, солять і варять. Зі свіжих плодів і молодого листя (беру його з рослин, видалених при прориванні, або з центру розетки) готують салати.

Салат «Чоловічий»

Це гранично простий в приготуванні рецепт, який за смаком більше оцінять чоловіки.

  • 1 коренеплід лоби
  • 1 пучок листя петрушки
  • 2 ст. ложки соняшникової олії (бажано гарячого віджиму, щоб аромат був сильніше!)
  • 1 ч. ложка солі
  • 1/3 ч. ложки чорного меленого перцю.

Очистіть коренеплід і поріжте його тонкими пелюстками, а потім подрібніть їх соломкою. Змішайте всі інгредієнти.

Салат Ситний

Цей салат відповідає назві і з’їдається так само швидко, як і готується.

  • 1 середній коренеплід лоби
  • 1 середня цибулина
  • 1 пучок зеленої цибулі
  • 2 варених яйця
  • 1/2 банки зеленого горошку
  • майонез (або сметана) і сіль – за смаком.

Очистіть редьку і натріть на тертці. Відваріть яйця і наріжте разом з цибулиною кубиками. Додайте нарізану зелень, горошок, посоліть, приправте майонезом, перемішайте.

КУПИТИ

У нашому магазині он-лайн версія всього за 10 грн.

М’ясний з лобою

  • 3 коренеплоду лоби
  • 2 середні цибулини
  • 300 г відвареної яловичини
  • майонез і сіль – за смаком.

Наріжте і бланшуйте цибулю. Очистіть редьку, натріть на тертці та відіжміть сік. Відваріть яловичину, наріжте соломкою. Все змішайте, посоліть, додайте майонез. У вас вийде ситний і смачний салат.

Редька з часником і сиром

Цей салат можна зробити лише з легким ароматом часнику або довести його великою кількістю до міцної закуски, яку можна класти на хліб, вживаючи під міцні напої.

  • 2 коренеплоди лоби
  • 100 г твердого сиру
  • 2-6 зубчиків часнику (залежно від того, наскільки гострий салат хочете отримати)
  • 2 гілочки кропу
  • майонез або сметана – за смаком.

Редьку почистіть і натріть на тертці. Сир і часник також натріть (якщо є прес, то часник пропускають через нього). Змішайте компоненти і ретельно змішайте їх. Заправте майонезом або сметаною, покладіть зверху гілочки кропу.

КУПИТИ

У нашому магазині он-лайн версія всього за 10 грн.

Салат горіховий

З лоби в суміші з волоськими горіхами, томатами і солодким перцем виходить смачний, ситний оригінальний за смаковими якостями салат. Особливість його криється в горіховій заправці.

  • 1 коренеплід лоби
  • 2 великих солодких перців
  • 150-200 г томатів
  • 3-4 волоських горіха
  • 20 г зелені петрушки і (або) кропу
  • 3 ст. ложки оливкової олії
  • 1 ст. ложка свіжовіджатого соку лимона
  • 0,5 ч. ложки солі.

Наріжте овочі тонкими скибочками і посоліть. Посипте подрібненим листям петрушки або кропу. Перетріть у ступці або за допомогою блендера до однорідного кашоподібного стану оливкову олію з соком лимона і подрібненими горіхами. Ретельно змішайте всі інгредієнти.

З кальмарами

Ця корисна страва з натуральних компонентів подобається всім моїм гостям. При бажанні зробити її більш гострою можна додати ріпчасту подрібнену цибулю. А для економії кальмарів – яєчні білки. Однак я люблю цей рецепт чисто з кальмарами і без цибулі. А мій син любить гостріше, навіть часник замість цибулі додає!

  • 1-2 коренеплоди лоби
  • 200 г кальмарів
  • 1 пучок зелені петрушки
  • 1-2 ст. ложки рослинної олії
  • 1 ст. ложка оцту
  • сіль – за смаком.

Нашаткувати соломкою коренеплоди лоби і відварені очищені кальмари, заправити рослинною олією і оцтом, посолити. Ретельно перемішати і посипати подрібненою петрушкою.

Ольга УСОВА,
ландшафтний дизайнер,
городник зі стажем.
Сумська обл.

КУПИТИ

У нашому магазині он-лайн версія всього за 10 грн.

Фірмова страва від «Хазяїна»

Яблука, фаршировані печінкою і сиром

  • 3-4 великих яблука
  • 250 г курячої печінки
  • 100 г твердого сиру
  • 50 г копченої грудинки
  • 1 цибулина
  • сіль, спеції – за смаком.

Грудинку наріжте дрібними кубиками і злегка витопіть на невеликій кількості масла, додайте цибулю і обсмажте її.

Сир наріжте дрібними кубиками, печінку поріжте дрібними шматочками і викладіть у сковороду з цибулею. Смажте, перемішуючи, щоб печінка тільки схопилася. Масу остудіть. Додайте в неї сир, сіль, спеції.

У яблук зріжте верхню частину, виріжте м’якоть з серцевиною, залишаючи стінки товщиною близько 3 мм.

Яблука дуже щільно наповніть підготовленим фаршем. Накрийте яблучною кришкою і добре притисніть. Покладіть яблука в змащену форму, запікайте в розігрітій до 200°C духовці протягом 25-30 хвилин.

Господиням на замітку

  • Печінка багата вітаміном А, вітамінами групи В і корисними мікро- і макроелементами, такими як калій, залізо, кальцій, магній, фосфор, натрій, мідь.
  • Корисні речовини, що містяться в печінці, необхідні для нормальної роботи мозку, нирок, нормалізації зору, сприяють доброму стану шкіри, волосся і зубів.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ