Зміст
- Салат «Чоловічий»
- Салат Ситний
- М’ясний з лобою
- Редька з часником і сиром
- Салат горіховий
- З кальмарами
- Яблука, фаршировані печінкою і сиром
- Господиням на замітку
Китайська редька лоба солодше і ніжніше за інші сорти редьки. Вона ніжна на смак, нагадує негостру редиску. На відміну від простої редьки, вона не гірчить. Мені просто подобається нарізати її тонкими скибочками і подавати на тарілці без нічого до будь-яких ситних страв з м’яса і риби.
Пару скибочок лоби, пожовані перед їдою, підсилюють апетит і сприяють відділенню жовчі. Це корисно тим, у кого проблеми з печінкою. Тільки не їжте лобу (як і іншу редьку і редиску) вже після закінчення прийому їжі або в його кінці. Інакше знову відчуєте сильний апетит і переїсте зайвого.
Для ситості подаю лобу кільцями, змоченими в соняшниковій або оливковій олії. Остання дуже вдало доповнює смак лоби.
Є багато і більш складних рецептів, як смачно приготувати лобу. Її маринують, солять і варять. Зі свіжих плодів і молодого листя (беру його з рослин, видалених при прориванні, або з центру розетки) готують салати.
Салат «Чоловічий»
Це гранично простий в приготуванні рецепт, який за смаком більше оцінять чоловіки.
- 1 коренеплід лоби
- 1 пучок листя петрушки
- 2 ст. ложки соняшникової олії (бажано гарячого віджиму, щоб аромат був сильніше!)
- 1 ч. ложка солі
- 1/3 ч. ложки чорного меленого перцю.
Очистіть коренеплід і поріжте його тонкими пелюстками, а потім подрібніть їх соломкою. Змішайте всі інгредієнти.
Салат Ситний
Цей салат відповідає назві і з’їдається так само швидко, як і готується.
- 1 середній коренеплід лоби
- 1 середня цибулина
- 1 пучок зеленої цибулі
- 2 варених яйця
- 1/2 банки зеленого горошку
- майонез (або сметана) і сіль – за смаком.
Очистіть редьку і натріть на тертці. Відваріть яйця і наріжте разом з цибулиною кубиками. Додайте нарізану зелень, горошок, посоліть, приправте майонезом, перемішайте.
КУПИТИ
М’ясний з лобою
- 3 коренеплоду лоби
- 2 середні цибулини
- 300 г відвареної яловичини
- майонез і сіль – за смаком.
Наріжте і бланшуйте цибулю. Очистіть редьку, натріть на тертці та відіжміть сік. Відваріть яловичину, наріжте соломкою. Все змішайте, посоліть, додайте майонез. У вас вийде ситний і смачний салат.
Редька з часником і сиром
Цей салат можна зробити лише з легким ароматом часнику або довести його великою кількістю до міцної закуски, яку можна класти на хліб, вживаючи під міцні напої.
- 2 коренеплоди лоби
- 100 г твердого сиру
- 2-6 зубчиків часнику (залежно від того, наскільки гострий салат хочете отримати)
- 2 гілочки кропу
- майонез або сметана – за смаком.
Редьку почистіть і натріть на тертці. Сир і часник також натріть (якщо є прес, то часник пропускають через нього). Змішайте компоненти і ретельно змішайте їх. Заправте майонезом або сметаною, покладіть зверху гілочки кропу.
КУПИТИ
Салат горіховий
З лоби в суміші з волоськими горіхами, томатами і солодким перцем виходить смачний, ситний оригінальний за смаковими якостями салат. Особливість його криється в горіховій заправці.
- 1 коренеплід лоби
- 2 великих солодких перців
- 150-200 г томатів
- 3-4 волоських горіха
- 20 г зелені петрушки і (або) кропу
- 3 ст. ложки оливкової олії
- 1 ст. ложка свіжовіджатого соку лимона
- 0,5 ч. ложки солі.
Наріжте овочі тонкими скибочками і посоліть. Посипте подрібненим листям петрушки або кропу. Перетріть у ступці або за допомогою блендера до однорідного кашоподібного стану оливкову олію з соком лимона і подрібненими горіхами. Ретельно змішайте всі інгредієнти.
З кальмарами
Ця корисна страва з натуральних компонентів подобається всім моїм гостям. При бажанні зробити її більш гострою можна додати ріпчасту подрібнену цибулю. А для економії кальмарів – яєчні білки. Однак я люблю цей рецепт чисто з кальмарами і без цибулі. А мій син любить гостріше, навіть часник замість цибулі додає!
- 1-2 коренеплоди лоби
- 200 г кальмарів
- 1 пучок зелені петрушки
- 1-2 ст. ложки рослинної олії
- 1 ст. ложка оцту
- сіль – за смаком.
Нашаткувати соломкою коренеплоди лоби і відварені очищені кальмари, заправити рослинною олією і оцтом, посолити. Ретельно перемішати і посипати подрібненою петрушкою.
Ольга УСОВА,
ландшафтний дизайнер,
городник зі стажем.
Сумська обл.
КУПИТИ
Фірмова страва від «Хазяїна»
Яблука, фаршировані печінкою і сиром
- 3-4 великих яблука
- 250 г курячої печінки
- 100 г твердого сиру
- 50 г копченої грудинки
- 1 цибулина
- сіль, спеції – за смаком.
Грудинку наріжте дрібними кубиками і злегка витопіть на невеликій кількості масла, додайте цибулю і обсмажте її.
Сир наріжте дрібними кубиками, печінку поріжте дрібними шматочками і викладіть у сковороду з цибулею. Смажте, перемішуючи, щоб печінка тільки схопилася. Масу остудіть. Додайте в неї сир, сіль, спеції.
У яблук зріжте верхню частину, виріжте м’якоть з серцевиною, залишаючи стінки товщиною близько 3 мм.
Яблука дуже щільно наповніть підготовленим фаршем. Накрийте яблучною кришкою і добре притисніть. Покладіть яблука в змащену форму, запікайте в розігрітій до 200°C духовці протягом 25-30 хвилин.
Господиням на замітку
- Печінка багата вітаміном А, вітамінами групи В і корисними мікро- і макроелементами, такими як калій, залізо, кальцій, магній, фосфор, натрій, мідь.
- Корисні речовини, що містяться в печінці, необхідні для нормальної роботи мозку, нирок, нормалізації зору, сприяють доброму стану шкіри, волосся і зубів.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Варення на будь-який смак
- Овочева випічка
- Гречка – королева круп
- Раз картопля, два картопля. І ще приправ трошки…