Горобина – користь і смак

Рябина - польза и вкус
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Цукати
  2. Мармелад
  3. Солодкий соус
  4. Морс
  5. Компот із горобини та яблук
  6. Квас
  7. Желе

Горобина – не лише прикраса осіннього саду. Її помаранчеві ягоди здавна використовуються в народній медицині. Горобинові плоди мають багатий склад. У них міститься цукор, лимонна, яблучна, виноградна, аскорбінова кислоти, дубильні та пектинові речовини. Вміст аскорбінової кислоти настільки високий, що горобина перевершує навіть лимон. Через це вона добре підвищує захисні сили організму та зміцнює серцево-судинну систему.

Ягоди горобини містять фітонциди, які є рослинними антибіотиками. Тому вони рекомендовані при лікуванні запальних процесів організму, знижують високу температуру, лікують ЛОР-захворювання, атеросклероз та сприяють швидкому одужанню. Горобина корисна при лікуванні щитовидної залози, оскільки містить йод.

Ці цілющі ягоди стимулюють обмін речовин, знижують холестерин, сприяють процесу травлення. Вони є ефективним жовчогінним засобом. Плоди горобини володіють антибактеріальними, в’яжучими, сечогінними, потогінними властивостями. В ягодах міститься ксиліт, який може служити замінником цукру. Тому горобина корисна діабетикам.

Сік із свіжих ягід горобини дієвий при зниженій кислотності шлункового соку, гастриті, гіпертонії, запаленні нирок та захворюваннях сечового і жовчного міхура. Це відмінний засіб при авітамінозі, зниженому гемоглобіні та знесиленні. Горобиновий сік здатний відновити імунітет та підвищити опірність організму до застудних захворювань. З цього соку можна приготувати розчин для полоскання рота при запаленні мигдалин.

При отруєннях слід вживати свіжі ягоди – розжовувати по кілька плодів чи приймати у розтертому вигляді з медом. При авітамінозі щодня з’їдати по жмені ягід – цього достатньо, щоб поповнити запас вітамінів.

У свіжому вигляді горобину майже не вживають – її ягоди гіркі, кислі й терпкі. Проте в процесі обробки плоди стають компонентами багатьох чудових кулінарних виробів.

Цукати

  • 1 кг ягід горобини
  • 1,2 кг цукру
  • 3 г лимонної кислоти
  • 3 склянки води.

Ягоди опустити в киплячу воду на 5 хвилин. Потім відразу перекласти їх у холодну воду теж на 5 хвилин. Після цього викласти на паперовий рушник. Каструлю з водою довести до кипіння. Всипати в неї цукор і приготувати сироп. У нього помістити плоди і витримати на вогні 4-5 хвилин. Залишити всі інгредієнти на добу. Після цього знов довести до кипіння і додати лимонну кислоту. Відкинути ягоди на друшляк, дати стекти сиропу, а готові цукати викласти на блюдо.

Мармелад

  • 2 кг горобини
  • 1 кг цукру
  • 300 мл води.

Ретельно помиті ягоди залити окропом і через 10-15 хвилин відкинути на друшляк. Потім їх розім’яти, викласти в емальований посуд, залити водою і поставити на вогонь кип’ятити, щоб вони стали м’якими і повністю зварилися. Розварені ягоди перетерти через сито, знов покласти в емальований посуд, засипати цукром і варити до загустіння. Охолоджену масу викласти на пергамент, посипаний цукром, розрівняти шар ножем і помістити в духовку на легкий вогонь. Коли мармелад обсохне, нарізати його шматочками і обсипати цукром.

Солодкий соус

  • 1 кг ягід горобини
  • 200 г цукру
  • 50 мл води
  • 2 солодкі болгарські перчини.

Ягоди опустити в окріп на 1 хвилину, а потім пропустити їх через м’ясорубку разом із болгарським перцем. Залити все водою, поставити на вогонь і довести до кипіння. Додати цукор і добре перемішати. Зменшити вогонь і витримати соус до густої консистенції. Так він готовий до вживання.

Морс

  • 40 г ягід горобини
  • 1 склянка окропу.

Ягоди подрібнити у ступці, залити склянкою окропу і настояти впродовж 4 годин. Потім добре струсити вміст і процідити через три шари марлі. Цукор додати за смаком.

Компот із горобини та яблук

  • 3 середніх кетягів горобини
  • 3 середніх яблука
  • 1 л води
  • 5-6 ст. ложок цукру.

Горобину помити, обсушити і помістити у морозилку на 3-4 години. Якщо горобина зібрана після морозів, цей етап можна пропустити. Ягоди мають бути без гілочок. Яблука розрізати на 4-6 частин і видалити серцевину.

Залити горобину і яблука водою, додати цукор і варити після закипання 6-7 хвилин. Компот подавати охолодженим.

Квас

  • 1 кг горобини
  • 0,5 кг цукру
  • 10 г дріжджів
  • 4 л води.

Стиглі ягоди горобини промити, помістити в емальовану каструлю. Плоди слід розчавити, щоб вони пустили сік. Потім залити окропом і довести до кипіння. Теплу рідину з ягодами процідити крізь марлю. Дріжджі розвести окремо у невеликій кількості рідини та влити у проціджений квас. Додати цукор і все добре перемішати.

Розлити квас по пляшках і щільно закрити. Дати напою повністю охолонути і поставити у прохолодне місце.

Желе

  • 1 кг горобини
  • 200 г цукру
  • 600 мл холодної води
  • 200 г желатину.

Спочатку замочити желатин у 100 мл холодної води. У каструлю налити 0,5 л води і додати цукор. Після того як закипить вода, вкинути підготовлену горобину. Під час кипіння слід знімати піну. Варити горобину потрібно 10 хвилин на слабкому вогні. Потім вимкнути вогонь, додати набряклий желатин і добре перемішати – вода в каструлі має стати теплою.

Коли рідина охолоне, розлити у красиві формочки чи інший посуд. Повне охолодження в холодильнику настає через 4-5 годин. Прикрасити десерт можна горобиною чи іншими ягодами.

Віта КОНОВАЛЕНКО.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ