Кінкан – ефектна рослина з темним, елегантним глянцевим зеленим листям і яскраво-помаранчевими плодами, які мають чудовий смак. Найбільш поширеним видом є безшипний кінкан Нагамі з довгастими плодами. Зрілий плід має яскравий помаранчевий колір, солодкий смак з кислинкою і їстівну шкірку, що надає особливої пікантності.
Кінкан виділений в окремий рід Fortunella, хоча в деяких класифікаціях його відносять до роду Цитрус. Існують види з овальними, грушоподібними і кулястими плодами жовтого, помаранчевого і червонуватого забарвлення, з колючками і без колючок.
У відкритому ґрунті цей тропічний багаторічник досягає у висоту від 2 до 4,5 м і близько 2 м в ширину. Якщо вирощувати кінкан в горщиках, то в розмірах він значно менше. Дерево розростається пишною густою кроною і розквітає красивими витонченими квітками білого кольору, які виділяють тонкий аромат. Цвітіння яскраве, починається в липні і закінчується в серпні. Привертає увагу джмелів і бджіл.
У дикому вигляді росте в країнах Південно-Східної Азії. Ці чагарники або невеликі деревця є звичайним явищем для азіатсько-тихоокеанського регіону, де вони вирощуються не одне тисячоліття. У Європі та Америці кінкан з’явився тільки в XIX столітті, і з тих пір широко поширився по континентах.
Маленькі та удаленькі!
Кінкан настільки ж декоративний, наскільки і цілющий. У складі цієї рослини удосталь присутній рутин, який відновлює еластичність судин, а присутність вітамінів А і С зміцнює захисні функції організму. Вживання плодів кінкана позитивно впливає на систему травлення. Його рекомендують вживати при простудних захворюваннях, він допомагає позбутися запорів, здуття живота, спазмів, також підвищує здатність організму засвоювати поживні речовини. Ефірна олія кінкана містить масу органічних сполук, макро- і мікроелементів: лимонен, альфа-пінен, монотерпени, клітковину, калій, кальцій, вітаміни, жирні кислоти. Завдяки вмісту антиоксидантів, кінкан допомагає захистити організм від негативного впливу вільних радикалів, тим самим допомагаючи зберегти молодість і здоров’я організму, а значний вміст кальцію в плодах робить кістки міцнішими, також поліпшується якість зубів і волосся. Аромат кінкана благотворно діє на самопочуття і настрій: підвищує стійкість до стресів, заспокоює, додає бадьорості і оптимізму.
Плоди кінкана соковиті і ароматні, їх можна їсти прямо з куща разом з ніжною шкіркою. Використовуються в якості гарнірів, в приготуванні коктейлів, джемів, желе. З нього варять варення, виготовляють цукерки та десерти. Лікер Rerkyraiko Koum Kouat виробляють з додаванням кінкана.
Розумно тримати кінкан в кімнаті, оскільки він оздоровлює, очищає повітря. В замкнутих приміщеннях кімнат кількість шкідливих речовин часто наближається до критичної позначки. І кінкан, володіючи протимікробними властивостями, допомагає з цим боротися. Він виділяє фітонциди, які підвищують кількість негативно заряджених іонів в повітрі.
Умови для росту
Місце. У теплу пору року кінкан можна ростити на відкритому повітрі, з приходом холодів його заносять в приміщення, хоча кінкан набагато витриваліше звичайних цитрусових, таких як лимони і апельсини, які не терплять найменшого заморозку.
Для того, щоб кінкан порадував дивовижними плодами (вони дозрівають взимку), необхідно знайти відповідне місце для цієї рослини. Воно повинно бути сонячним і теплим. З настанням весни рослину переносять на відкриту веранду або балкон. Повне сонце стимулює здоровий ріст, перешкоджає появі цвілі і грибка, а також сприяє цвітінню.
Вода. Кінкан не переносить перезволоження кореневої системи – листя може пожовтіти і опасти. Також рослині необхідний хороший дренаж ґрунту.
Ґрунт. Використовуйте ґрунт для цитрусових рослин або ж універсальний ґрунт, змішаний з 15% (від загального обсягу) кварцового піску і 10% – дрібного дренажного матеріалу.
Добриво. Кінкан, що росте як горщикова рослина, необхідно регулярно удобрювати протягом усього вегетаційного періоду. Сезон вегетації починається з середини квітня або з початку травня і закінчується в серпні. В якості підживлення рекомендується використовувати добриво для цитрусових або будь-яке інше, що містить залізо, цинк, магній, молібден, мідь і марганець. Органічне добриво, таке як рогова стружка, можна змішувати з ґрунтом при пересадці.
Пересадження. Середина весни – найкращий час для пересадки кінкана. Рослину слід пересаджувати щорічно або 1 раз на 2 роки протягом перших кількох років. Пересадка проводиться тільки в горщики більшого обсягу і з достатнім зливним отвором. В якості дренажного матеріалу використовуйте гравій або биту цеглу. Ним наповнюють приблизно третину горщика перед пересадкою рослини. Якщо рослина досить велика, то обережно зніміть максимальну кількість ґрунту з коренів і пересадіть в новий контейнер, додавши свіжий ґрунт.
Розмноження. Культивувати кінкан можна насінням, живцями, щепленням. Рослину, куплену в садовому центрі, отримують шляхом щеплення на цитрусові, кращий результат дає щеплення на мандарин. Рослина дає гарний ріст, коли точка щеплення знаходиться трохи вище поверхні ґрунту. Вирощування через насіння – дуже копітке і неперспективне заняття через тривалий термін очікування до початку плодоношення. До того ж плоди можуть виявитися гіршої якості.
Догляд. Для формування привабливої крони регулярно проводьте обрізку (краще в лютому), видаляйте сухі гілки та листя. Обрізайте основні гілки минулого року, тим самим сприяючи утворенню більшої кількості гілочок, на яких виростуть плоди. Приміщення, де знаходиться рослина, має бути максимально світлим: якщо ви не можете забезпечити досвічування, то не зашторюйте вікна і приберіть інші перешкоди для проникнення сонячного світла. При поганому догляді кінкан цвіте тільки через рік.
Людмила КУРГАН.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати: