Суха гниль на картоплі

Для посадки потрібно використовувати тільки здорові бульби
Реклама

Роками ми вирощували картоплю на своєму городі, не знаючи біди від хвороб. Роки два тому дозволили її садити тут іншим господарям. І ось зараз наша картопля сильно хворіє сухою гниллю. Як вивести цю хворобу?

З.Г.БАШТА,
смт Талалаївка Чернігівської обл.

Суха (фузаріозна) гниль – широко поширене захворювання, що завдає картоплі великої шкоди. Нерідко бульби повністю гинуть. Основне джерело інфекції – заражений ґрунт. Хвороба може зберігатися в уражених насіннєвих бульбах і рослинних залишках. Розвитку сухої гнилі сприяють підвищені дози азотного добрива, а також високі дози гною. Хвороба посилено розвивається і при високій температурі, підвищеній вологості ґрунту. Збудник проникає в картоплю через «ранки» на бульбах, залишені капустянками, підгризаючими совками і дротяниками, а також при прибиранні.

Збудник може уражати рослини в будь-якому віці, помітні симптоми хвороби найчастіше з’являються вже в період цвітіння. Верхні листки картоплі світлішають, трохи пізніше починають в’янути і никнуть. Нижня частина стебла буріє, а при високій вологості повітря загниває і покривається рожевим або жовтогарячим нальотом. Уражена рослина повністю в’яне протягом декількох днів, засихає і легко висмикується з ґрунту. На поперечному розрізі такого стебла можна побачити побуріння всього судинного кільця або окремих судин.

Але, в основному, суха фузаріозна гниль сильно проявляється і пошкоджує бульби картоплі через 2-3 місяці після збирання і зберігання (тобто якраз зараз і настав такий час).

Зараження відбувається зазвичай через інфекцію, яка знаходиться на бульбах разом з грудочками ґрунту, який прилипнув. Спочатку на бульбі з’являються сірувато-бурі, тьмяні, злегка вдавлені плями. Надалі м’якоть під плямою стає сухою, трухлявою, шкірка зморщується; в ураженій частині бульби утворюються пустоти, заповнені грибницею. Вічка уражених бульб проростають повільно, часто ниткоподібними паростками. Доведено, що суха фузаріозна гниль в певних умовах може передаватися від хворих бульб до здорових, тому навколо інфікованої картоплі можуть утворюватися осередки хвороби.

Оскільки суха гниль передається через ґрунт і бульби, то, посадивши таку картоплю, ви знову занесете хворобу на свою ділянку. Для посадки потрібно використовувати тільки здорові бульби. Небажано також садити картоплю на низинних ділянках і на важких ґрунтах. Щоб уникнути хвороби, в період збирання, транспортування та закладання на зберігання потрібно стежити, щоб бульби не отримували пошкоджень (удари, тріщини, порізи, пошкодження дротяниками та ін.).

Характерно також і те, що для профілактики і лікування сухої гнилі немає рекомендованих хімічних препаратів. Деякі досвідчені городники радять протруювати бульби перед посадкою одним з бактеріальних фунгіцидів – Фітоспорин-М, Бактофіт. Рекомендують також протруювання бульб препаратом Максим КС перед закладенням на зберігання або перед висадкою.

Насіннєву картоплю перед закладенням на зберігання піддають світлозагартуванню – бульби витримують на розсіяному світлі протягом декількох днів. Для цього їх укладають в один-два шари на 10-15 днів. За цей час два-три рази перевертають. Насіннєва картопля, що пройшла світлозагартування, краще зберігається, менше уражається хворобами, її не пошкоджують миші, а після посадки вона швидше проростає. Картоплю, що пройшла світлозагартування, закладають на зберігання окремо – її не можна використовувати для харчування і на корм худобі через підвищений вміст соланіну. Ефективні ретельні та завчасні (за 1,5-2 місяці до завантаження картоплі) очищення та дезінфекція сховищ. Для запобігання розповсюдження сухої гнилі необхідний правильний режим зберігання картоплі (температура +1-3°, вологість 85-90%).

Оскільки врожай вже зібрано, бульби засипані в засіки, з усіх можливих способів захисту залишаються лише регулювання температури і вологості повітря в сховищі, вентилювання насипу і ручне перебирання.

І все ж, якщо ви закладаєте на насіннєві цілі невелику кількість картоплі та до часу виходу цього номера ще буде добра погода, постарайтеся відібрані бульби загартувати на світлі за описаним методом.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ