Кубинська кава на моєму городі

Созревающий кофе
Созревающий кофе
Реклама

У мене на городі росте безліч рідкісних рослин, серед яких і кубинська кава – так називається кава з острова Свобода. Однак це не та традиційна кава, яку збирають з кавових дерев і яку ми звикли пити вранці, а однорічна трав’яниста рослина родини Бобові. Її зерна якраз і використовують в якості заміни натуральної кави.

Читати цю статтю на русском языке

Ця кава була завезена в наші краї радянськими солдатами, які свого часу служили на Кубі. А батьківщиною цього екзота вважаються субтропіки Південної Америки і Мексика.

Треба сказати, що зерна-боби кубинської кави за формою, розміром і кольором дуже схожі на справжню каву, а ось кофеїну в них немає. Саме завдяки цій перевазі напої з рослини стають все більш популярними серед різних вікових груп. Однак, незважаючи на це, в Україні кубинська кава майже невідома і відповідно мало поширена. Як правило, цю рослину вирощують в більшості випадків ентузіасти-городники і ті, хто піклується про своє здоров’я.

Кубинська кава – рослина холодо- і посухостійка, невибаглива у вирощуванні. До ґрунту особливих вимог у неї немає, навіть на важких суглинних ґрунтах можна отримати хороший урожай.

Що ж стосується посіву насіння, то зазвичай це ті ж терміни, що і у зернистого, і овочевого гороху. Зерна сіються на глибину 6-7 см. Відстань між рослинами в ряду має становити 20-25 см, а між рядами – 40-50 см.

Кубинська кава досягає у висоту 1,2-1,4 м. На головному стеблі виростають шість-вісім скелетних гілок, на яких дуже густо розміщені квітки. При дотриманні всіх умов вони добре запилюються, і на одній рослині може сформуватися 50-60 стручків, причому по 3-4 в кожному суцвітті. У кожному стручку міститься три-п’ять зерен. З однієї сотки, засадженої кубинською кавою, можна зібрати 40-50 кг зерен.

Як і всі інші бобові культури, кубинська кава може уражатися гороховою попелицею. Тому, в разі зараження рослин, обробляти їх треба відповідними інсектицидами, призначеними для таких цілей. Втім, для нашої країни це явище досить рідкісне, хіба що літо буде дощове. Справедливості заради треба також згадати і про настій з квіток календули, який допомагає позбутися попелиці не тільки на бобових, але і на смородині, аґрусі.

Вегетаційний період призупиняють перші осінні заморозки, тому доцільно в кінці серпня зрізати верхівки стебел з квітами, інакше вони не сформують бобів, а зерна не дозріють.

Збирають урожай в період повного дозрівання плодів. Боби, які ближче до зав’язі, зелені, поступово стають бурими, а потім і зовсім чорними.

Їх зривають або зрізують секатором, стручки складають в картонні ящики і протягом п’яти-семи днів дозрівають в кімнаті до повного висихання. Після цього вилущені зі стручків зерна досушують на горищі або в кімнаті 2-3 дні. Як правило, зберігається кубинська кава в скляних банках під капроновими кришками. Термін її зберігання – 3 роки.

Ні в якому разі не варто зберігати таку каву у відкритому посуді поруч з квасолею, яка досить легко може уражатися шкідливими жучками.

Зібравши урожай кубинської кави, не затягуйте з приготуванням ароматного і корисного напою з неї. Для початку необхідно замочити зерна у воді на 1 годину. Потім висушити їх, підсмажити на деко або сковороді до коричневого кольору і характерного кавового запаху. Далі зерна треба змолоти на кавомолці і заварити за таким самим принципом, що і натуральну каву. Звісно, за бажанням в напій можна додати молоко, цукор, мед.

Н. Г. МОРОЗ.

с. Супрунівка, Полтавський р-н Полтавської обл.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту


Також читати:

Оставьте ответ