Садимо брусницю вдома

Сажаем бруснику дома
Реклама

Читати російською мовою

Недарма брусницю називають ягодою безсмертя. У народній медицині її використовують як жарознижуючий і тонізуючий засіб. А також при дизентерії, гастриті, діабеті, гіпертонії, жовтяниці, захворюваннях шлунково-кишкового тракту, туберкульозі легенів.

Листя брусниці містить фенольні глікозиди (арбутин, гідрохінон, мелампсорин, метиларбутин), фенолокислоти, дубильні речовини, флавоноїди і органічні кислоти (хінну, урсолову, елагову, винну і галову). Відвар з листя брусниці має антисептичну і сечогінну властивість. Також його рекомендовано вживати при захворюваннях печінки, артриті і остеохондрозі. Найкраще відвар діє у поєднанні з мінеральною водою. Приготування відвару: 2 ст. ложки подрібненого листя залити 1 склянкою окропу і поставити на 30 хв. на водяну баню. Потім відвар треба охолодити, процідити і розбавити перевареною водою до об’єму 200 мл.

Листя брусниці активно застосовують для лікування ожиріння. Адже танін, який міститься в ньому, сприяє правильній роботі травної системи, а велика кількість вітамінів і мінералів чинять позитивний вплив на процеси травлення. Заварювання брусниці для схуднення: 40 г подрібненого листя брусниці залити 200 мл води, настояти 15 хв., процідити та вживати перед прийомом їжі по 100 мл 3 рази на день. Максимальний курс прийому – 3 тижні. При підвищеній кислотності шлунку відвар вживають після їжі! Надмірне вживання відвару може призвести до зневоднення, погрішення самопочуття та проблем з серцем! Перед вживанням відвару слід отримати консультацію лікаря!

У ягодах брусниці присутні цукри, каротин, аскорбінова кислота, рибофлавін, флавоноїди, органічні кислоти, пектини, фенолокислоти, дубильні речовини, арбутин, барвники, сполуки марганцю. Самі ягоди вживають для підвищення гостроти зору та при авітамінозах, а сік з них помічний при лікуванні діабету, шлункових захворюваннях, раку шкіри та для зниження артеріального тиску. Крім того, брусничний сік смачний і добре втамовує спрагу. Настій з ягід приймають для зниження при високих температурах і лихоманці. А брусничний відвар можна приймати як проносний засіб при проблемах зі шлунком і кишечником.

Природнє середовище брусниці – торф’яні болота та вологі ліси. Саме тому для її посадки найкраще підійдуть ґрунти з високим вмістом органіки. Але рости вона може як на торф’яних так і на супіщаних та піщаних ґрунтах. Важкі суглинки для вирощування брусниці категорично не придатні! Також потрібно обрати сонячну, рівну ділянку без застою води. Брусниця може рости і в легкій напівтіні.

Молоді рослини найкраще висаджувати на постійне місце навесні, коли ґрунт прогріється до температури 5-8°C. Можна проводити посадку і восени, але такі рослини приживаються гірше. Ділянку потрібно ретельно очистити від бур’янів, а перед самим висаджуванням – добре розпушити ґрунт (на глибину до 10 см). Бідні ґрунти треба збагатити компостом, додати торфу. Нейтральні грунти потребують підкислення. Для цього можна вносити хвою. У разі довготривалої відсутності дощу, ґрунт слід добре зволожити. Висаджують брусницю рядами, з шириною міжрядь близько 30 см і відстанню між рослинами (в ряду) не менше 10 см. Кущики висаджують на 1 см глибше від того, як вони росли в контейнері чи теплиці. Після цього їх поливають впродовж 10-ти днів.

Оскільки коренева система брусниці поверхнева – її слід уберігати від ґрунтової засухи. Тут садівникам у пригоді стане мульчування. Мульчувати рослини краще торфом, опалими голками хвої, корою або тирсою дерев хвойних порід. Така мульча буде запобігати втраті вологи і додатково підкислюватиме ґрунт. Легке підкислення ґрунту потрібне ще й тому, що коренева система брусниці отримує поживні речовини в симбіозі з певним родом ґрунтових грибів, які селяться на її коренях. Оптимальна кислотність ґрунту від 3,5 до 5 pH. Тоді рослини будуть отримувати максимальне харчування і дадуть великий урожай. У вашому саду на одному місці ця рослина може рости більше 30-ти років, а в дикій природі кущ брусниці може прожити майже 300 років. Для підвищення продуктивності, кожні 4-5 років треба проводити омолоджувальну обрізку. Пагони брусниці обрізають гострим секатором, на висоті 3-5 см від ґрунту так, щоб на кущі залишилося кілька листків. Таку обрізку проводять ранньою весною, до початку сокоруху. Плодоношення омолодженого куща почнеться вже через 1 рік, високих врожаїв можна чекати вже на 4-й рік. Зрізаний матеріал можна використати для розмноження або як лікарську сировину.

Велику увагу треба приділяти кон-тролю над бур’янами. Основні методи боротьби з ними – скошування та ручне прополювання. Хімічні засоби типу Раундап бажано не використовувати.

Мінерального підживлення брусниця потребує в дуже малих дозах і тільки на бідних піщаних ґрунтах. Для цього можна використовувати суперфосфат 30 г на 1 кв. м та аміачну селітру (30-40 г на 10 л води). Можна купити в магазинах спеціальні препарати для родини Вересових, до яких відносяться брусниця, чорниця… У торф’яні ґрунти добрива не вносять.

Найбільш небезпечними шкідниками для брусниці є листокрутка та щитівка, а найпоширенішими хворобами – 
іржа, склеротинія, моніліоз. Обробку хімпрепаратами проводять лише до плодоношення. А він хвороботворних грибків допоможе обприскування бордоською рідиною.

Найчастіше у продажу можна побачити сорти брусниці іноземної селекції: голландські – Корал (Corall) і Ред Перл (Red Pearl), німецькі – Ернте Зеген (Emte Segen) і Ернте Кроне (Emte Krone), шведські – Сана (Sana) і Сусси (Sussi), а також польський сорт – Мазовія (Masovia). Урожай брусниці може досягати 2 кг на 1 кв. м. Деякі сорти дають 2 врожаї за сезон.

Розмножувати брусницю можна як насінням, так і вегетативно. Схожість насіння значно покращується, якщо його прогріти та висіяти в грядки з великим вмістом торфу. Сіянці плодоноситимуть вже на 5-6 рік. Для отримання сортових саджанців брусницю розмножують вегетативно – живцюванням або поділом кореневища. Вкорінення живців проводять виключно в теплицях.

Світлана КУЛИК.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ