Рапунцель – польовий салат

0
472
Рапунцель - полевой салат
Реклама

Читати російською мовою

Рапунцель, на перший погляд, непримітна рослина, але вона може стати для вас справжнім відкриттям! Адже ця корисна і лікувальна рослина цінується за великий вміст вітамінів, мінеральних солей та інших необхідних для людини речовин. Рапунцель ще називають валеріанелла колоскова або городня, польовий салат, кукурудзяний салат. Останню назву салат рапунцель отримав за те, що його можна було часто зустріти на кукурудзяних полях.

Польовий салат – представник родини Жимолостні роду Валеріанелла. Як і багато інших листових овочів, рапунцель починає свою історію з країн Середземномор’я, але зараз зустріти його невеликі яскраво-зелені розетки можна в Північній Америці, Африці і, звичайно ж, в Європі. А в промисловому масштабі валеріанелла культивується з минулого століття в Голландії, Франції та Італії, де її подають до вишуканих страв різних кухонь світу.

Листя польового салату трохи підняте біля основи розетки, квітки блідо-блакитного кольору, дрібні, всього 0,2-0,5 см в діаметрі, розпускаються в травні-червні. Залежно від сорту листя може мати різну форму (гостре, кругле, широке) і різноманітні відтінки зеленого кольору. Коренева система потужна, але неглибока.

Використання в їжу

При зборі листя салату зрізують одне за одним, оскільки, зірвавши розетку, може загинути весь кущ. Всихаюче пожовкле листя салату зазвичай не вживають в їжу, смачні тільки молоді, яскраво-зеленого кольору листочки. Після зрізування салат швидко в’яне і зберігається в холодильнику протягом всього лише пари днів, тому рекомендується його заморожувати для більш тривалого зберігання.

Перед вживанням салат ретельно промивають під проточною водою. Оскільки польовий салат крихкий, то в зелені салати його кладуть перед самою подачею на стіл. Добре поєднується з петрушкою, базиліком і дикорослими їстівними травами, такими як черемша, кропива, кульбаба. Рапунцель дуже смачний, приготований разом з сиром, гарбузом, яйцем, копченою рибою, волоськими горіхами, анчоусами, смаженою картоплею. Його також додають в смузі і супи. Останнім часом рапунцель зарахували до суперфудів (продукти з високою концентрацією корисних речовин).

Агротехніка 
Вирощування

Цю рослину досить легко виростити – 
набагато складніше знайти якісне насіння. Для посіву не використовують свіжозібране – необхідний час для дозарювання, інакше воно може дати рідкісні сходи. Вибираючи місце під цю культуру, уникайте заболочених і погано дренованих ділянок. У жаркому кліматі полюбляє більш затінене місце для зростання. Бажано, щоб ґрунт був удобрений перепрілим гноєм або зрілим компостом, pH повинен бути нейтральним.

Як і інші види листових овочів рапунцель погано реагує на високі температури, тому рекомендується висівати валеріанеллу восени і ранньою весною, в літній час культуру не висівають. Ця рослина добре переносить заморозки, таким чином вже ранньою весною можна отримати цінну вітамінну зелень.

Закладають насіння на глибину 1-1,5 см відразу на грядки, температура ґрунту повинна бути 10°C, зверху насіння присипають тонким шаром землі, до моменту проростання ґрунт завжди зберігайте вологим. Сходи з’являються дружно, вже на другий тиждень після посадки. Приблизно через 2 тижні проводять проріджування, залишаючи крок між рослинами 10-
15 см. По мірі зростання салат звільняють від смітних трав, регулярно поливають і розпушують ґрунт.

Продовжити сезон польового салату можна, висіваючи насіння ранньою весною кожні 2 тижні. Для отримання вітамінної продукції пізньою осінню або на початку весни проводять посів до середини вересня. Перед очікуваними холодами ділянки з посадками польового салату накривають плівкою. Це продовжує час споживання салату. На зиму їх вкривають сіном, соломою, опалим листям, тирсою. З приходом весни знімають захисний покрив і розпушують міжряддя.

Хорошими компаньйонами для польового салату є капуста, морква, ріпа і цибуля-порей.

Рапунцель можна сіяти в теплицях; при такому способі вирощування зелену продукцію отримують цілий рік. Вирощуючи польовий салат в теплиці, необхідно регулярно провітрювати приміщення і дотримуватися температурного режиму.

Важливо знати

Салат рекомендується вирощувати на одному місці не більше двох років. Не можна обробляти хімічними препаратами, щоб уникнути отруєння. Посіви не загущують і не заливають, тому що в сирому ґрунті він може захворіти. Підживлення повинне бути строго обумовлене ґрунтовою структурою ділянки.

Сорти польового салату

Бістро (Bistro) – великолистовий сорт, досить добре переносить високі температури. Листя має ніжну структуру і приємний легкий смак.

Ложколистий (Coguille de Louviers) – листя цього сорту у формі ложки, зі смаком лісового горіха.

Дуплекс (Duplex) – листя гладке темно-зеленого кольору, смак м’який, ніжний.

П’ємонт (Piedmont) – це ранньо-стиглий сорт з великим соковитим листям, яке має солодкуватий смак.

Зелений камбре (Verte de Cambrai) – листя невелике, округлої форми, з легким ароматом. Самозасівний сорт, придатний для тривалого споживання.

Людмила КУРГАН.

 

Веббанер Хозяин Укрпошта
Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ