Живий продукт

0
236
Живой продукт

Читати російською мовою

Ми розповімо про корисні властивості кефіру. Кажуть, що це живий продукт, який неможливо отримати хімічним шляхом.

Всім відомо, що кефір – корисний дієтичний продукт. Він відомий кожному і за популярністю обходить навіть всенародно улюблене молоко. Цей кисломолочний напій отриманий з молока шляхом бродіння за допомогою спеціальних мікроорганізмів: молочнокислих грибів, бактерій та дріжджів.

Унікальність кефіру полягає в тому, що всі живі мікроорганізми, використовувані для його отримання, неможливо синтезувати хімічним шляхом. Цей молочний продукт, виготовлений вперше в Осетії, людина починає вживати його в їжу ще в дитинстві, коли лікарі призначають найперший прикорм малюкам. Дорослі більш вибагливі до кефіру – комусь він подобається, комусь ні. Але найчастіше, розібравшись, у чому полягають користь і шкода кефіру, людина самостійно приймає рішення, підходить йому даний продукт чи ні.

Лікувальні властивості кефіру засновані на тому, що молочнокислі організми бактерицидні та вбивають, виводячи з організму збудників багатьох шлунково-кишкових захворювань. Вживання кефіру формує здорову мікрофлору кишечника. Завдяки саме кислому середовищі, яку кефір утворює в шлунку, поліпшується засвоєння заліза, кальцію, вітаміну D та інших корисних поживних речовин.Кефір також стимулює вироблення імунних клітин, допомагає зміцнити захисні властивості організму і підсилює несприйнятливість до хвороботворних вірусів і бактерій. Він, до того ж, володіє і властивістю знімати хронічну втому і заспокійливо діє при невротичних станах, розслабляє і знімає емоційну, фізичну і м’язову напругу. Як свідчить досвід, регулярне вживання кефіру на ніч допомагає при лікуванні безсоння і полегшує здоровий сон.

Кефір за своїм складом є незамінним пробіотиком, з його допомогою можна відновлювати мікрофлору в кишечнику після прийому різних ліків під час проходження курсу лікування. Зараз навіть при застуді лікар може призначити антибіотики, тому кефір в подібних випадках буває дуже до речі.

Багато хто може запитати, а що таке пробіотики. У перекладі з грецької – «для життя». А взагалі це – живі мікроорганізми в більшості випадків бактерії, наявні в нормі в шлунково-кишковому тракті кожної людини. У медичних цілях їх приймають у вигляді лікарських препаратів або біологічно активних харчових добавок. Корисну дію пробіотиків і продуктів на їх основі відомо ще з початку ХХ століття, коли І. І. Мечниковим був створений кисляк з живими бактеріями.

Вперше термін «пробіотик» був використаний у 1954 році під час дослідження впливу різних сполук на кишкову мікрофлору. Вченими було встановлено, що штами біфідобактерій, крім того, що безпечні для людини, мають ще й масу корисних властивостей, а також надають протиінфекційну, імуностимулюючу, антиалергійну і антистресову дію.

Наш кишечник заселяють мільйони мікроорганізмів, які беруть активну участь у процесі травлення. Мікроорганізми підрозділяються на два табори – корисні бактерії і патогенні. Домінуючими популяціями є лактобактерії, біфідобактерії, бактеріоїди, які відіграють основну роль. Вони синтезують багато амінокислот, вітаміни групи В, нікотинову та фолієву кислоти. Нормальна здорова мікрофлора захищає від виникнення такої страшної патології, як рак кишечника. Якщо рівень корисних бактерій знижується, то в кишечнику починають привільно себе почувати патогенні бактерії, які набагато більш живучі, ніж корисні. Подібний стан фахівці називають дисбактеріозом.

Роль нормальної кишкової флори в нашому організмі велика, на це і спрямована дія пробіотиків. І основне завдання людини, яка піклується про своє здоров’я, – це збереження нормальної флори в кишечнику.

Наше населення страждає порушенням мікрофлори кишечника майже поголовно (до 80% жителів). Виною цьому – безконтрольний прийом лікарських препаратів, що рекламуються на радіо, телебаченні та в пресі, засилля БАДів, які невідомо де виробляються і ким реалізовані. Треба швидше видужати, щоб бігти на роботу? Тоді п’ємо антибіотики, а це – найпотужніший удар по мікрофлорі кишечника, та й продукти, які споживає більшість населення, не завжди якісні та збалансовані за вітамінами та іншими корисними речовинами.

Допомогу вашому організму нададуть саме молочні продукти, але не всі. Купуючи кефір або йогурт, обов’язково звертайте увагу, щоб на етикетці значилося, що це натуральний продукт або продукт, що містить живі бактерії. Наприклад, добрим є біокефір, а краще всього, коли стоїть слово «пробіотик», це значить – підвищений вміст корисних бактерій. Не менш важлива і дата виготовлення, тому що в простроченому кефірі, якому більше п’яти діб, користі ніякої немає – всі корисні бактерії загинули. І обов’язкова умова – в корисному молочному продукті не повинно бути жодних консервантів!

Багато хто запитує: для чого потрібні пробіотики? В першу чергу, для корекції нормофлори при дисбактеріозі та дисбіозі кишечника; для захисту і відновлення мікрофлори під час і після проведення антибактеріальної, променевої терапії, хіміотерапії, гормональної терапії, в комплексній терапії кишкових інфекцій, в гастроентерології в комплексному лікуванні хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту (гастрити, коліти, виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки). У педіатрії пробіотики потрібні для становлення мікрофлори у дітей першого року життя, рахіту, залізодефіцитної анемії, нормалізації роботи кишечника.

Однак повернемося до кефіру. Сьогодні стають все більш популярними домашні кефіри, що є відмінним джерелом пробіотиків. Існують два види кефіру: відомий всім молочний і менш поширений кефір на воді. Обидва ці види можливо зробити в домашніх умовах за допомогою заквасок, що прискорюють ріст дружніх для організму бактерій і збагачують кефір необхідними пробіотиками.

В світі виробляється більше 145 млн. тонн молочної сироватки. Але, на жаль, така молочна сировина має один з найкоротших термінів придатності. Збільшити термін її життя здатні тільки нові методи переробки.

Всеукраїнське щотижневе видання “Хазяїн. Дім, сад, город”

Передплачуйте всього за 17,03 грн. в місяць!

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати: