Вигідна коза

Выгодная коза
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Очищення землі від бур’янів
  2. Вирощування кіз і догляд за ними
  3. Господар стада

Одні вирощують кіз для одержання молока і м’яса, інші – заради вовни, треті відкривають виробництво мила, одягу і різних елементів декору.

Деякі породи молочних кіз дають до 8 л на добу! Воно цінується дорожче, ніж коров’яче через високу харчову цінність, до того ж є люди, які не переносять коров’ячого молока. А козяче є цілющим продуктом, в ньому знаходяться біологічно активні компоненти, яких немає у коров’ячому. Воно підвищує гемоглобін, нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, покращує зір. Його корисно пити при безсонні та мігрені, воно показано людям, що страждають захворюваннями печінки.

З козячого молока можна приготувати сир, йогурт, масло, сметану і будь-які інші молочні продукти.

Козяче м’ясо (не уражається глистами) є смачним дієтичним низькокалорійним продуктом. Використовується у всіх видах кулінарії. Вирощування кіз на м’ясо може бути вигідним підприємством для невеликого господарства.

Виробництво мила. Використовуючи козяче молоко, можна варити рідке і тверде мило, яке дуже затребуване людьми з чутливою шкірою.

Виробництво тканини. З козячої остьової вовни виробляють технічне сукно, повсть, приводні ремені. З пуху в’яжуть різні вироби (палантини, ажурні хустки), а в сукупності з мериносовою (порода овець) вовною виготовляють капелюшний фетр, трикотаж і тонкі тканини. Козяча шерсть йде на виробництво оксамиту, велюру, костюмних і драпірувальних тканин.

Використання шкур. Вони йдуть на виготовлення шкіри – шагрень, саф’ян, хром, шевро. З козячих рогів виробляють предмети декору.

Очищення землі від бур’янів

Кози – непогані «газонокосарки». Вони поїдають багато видів трав (пижмо, полин, кропиву, амброзію). Крім «знищення» трави, кози можуть з’їдати всю їжу, що залишилася з кухні, значно скорочуючи кількість відходів.

Кіз можна використовувати як в’ючних тварин і навчити нести вантаж на відстань. Ці тварини особливо підходять для крутих і кам’янистих стежок. Вони легко переносять від 20 до 30% своєї ваги! Гній від кіз використовують в якості твердого палива.

Кози – соціальні тварини, їх можна дресирувати, з ними легко поводяться навіть діти.

Козячий гній – це чудове добриво для полів і городів. Середньостатистичний козел виробляє більш тонни гною на рік, який у формі гранул, що полегшує поводження з ним. Козячий гній є хорошим джерелом калію, фосфору, азоту та інших макро- і мікроелементів.

Вирощування кіз і догляд за ними

Забезпечення козенят правильним доглядом, годуванням і дахом має вирішальне значення для того, щоб вони виросли здоровими тваринами.

Деякі фермери, відразу після появи козеня, дають матері бовтанку – півпачки толокна на піввідра теплої води с цукром. До неї відразу підпускають козенят, щоб вони попили молозива.

Важливо пам’ятати: козенят необхідно підпустити до матері в перші 30 хвилин після народження, інакше вони можуть ослабнути. До місяця козеня харчується тільки материнським молоком, поступово вводять в раціон рідкі каші, траву та сіно. У 3-4-місячному віці відлучають від матері.

Козенятам потрібно приміщення без протягів з теплим, сухим і чистим настилом. Кращим матеріалом для будівництва вважається дерево.

Кожній козі потрібно 3 кв. м простору. Стелю в сараї роблять не вище 2,5 м. Приміщення не повинне бути з вологістю, що не перевищує 75%, і добре провітрюваним. Його варто розмістити на узвишші, що дасть можливість не допустити в ньому вогкості. Для молодих тварин облаштовують окремі стійла.

Кози – досить невибагливі тварини – вони поїдають траву на тому місці, де пасуться, листя, гілки дерев і чагарників. Їм також дають городнє бадилля, але для зниження кислотності додають крейду. Тварини люблять овочі, фрукти, зернові і бобові. Із зернових – кукурудзу, ячмінь, пшеницю, овес, з бобових – сочевицю, горох, боби. Козам дають сіль по 15-20 г на день.

Перевіряйте, щоб у тварин не було запліснявілого корму, інакше вони можуть отруїтися. Для профілактики від глистів кожен день дають по 2-3 зубчики часнику, можна чергувати з цибулею.

На зиму заготовляють гарбуз, топінамбур, буряк, кабачки. Сушать різні пахучі трави, розташовуючи їх на горищі окремо. Зберігають, не змішуючи.

Тварин кожної весни треба показувати ветеринару, робити щеплення (зокрема, від бруцельозу). Два рази на рік їм обрізають зайвий копитний ріг, який доставляє незручність при ходьбі.

В першу чергу вирішіть, для яких цілей ви будете тримати кіз – на м’ясо або для одержання молока? Вам дуже пощастить, якщо ви зможете знайти племінних тварин. Таким чином ви зможете мати власне поголів’я, одночасно розводячи і схрещуючи кіз.

Є фермери, які розводять чистокровних бурських кіз для продажу в якості племінної худоби. Бурські кози – найпопулярніша м’ясна порода, яка не призначена для отримання молока. Найкращими молочними породами є зааненська і альпійська.

Господар стада

Для племінної служби в стаді треба мати породного козла. Якщо у вас стадо малопродуктивне і безпородне, то такий козел це виправить. Він перетворить все поголів’я в породне в найкоротші терміни. Це схрещування називається поглинальним. Отримане таким шляхом стадо завжди субтильне, йому потрібен тепліший козлятник і більш якісні корми. Тому при відборі тварин на плем’я треба врахувати не тільки породу, до якої відноситься козел, а й особливості автохтонних порід кіз (витривалість, невибагливість). Термін козла на племінній «службі» – до 4-5 років.

Людмила КУРГАН.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ