Цибуля-слизун шкідникам не за смаком

Лук-слизун вредителям не по вкусу
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Цибуля від семи недуг
  2. Посадка пікантного овочу
  3. Догляд за слизуном

Цибуля – незамінний овоч на будь-якій кухні. Ріпчаста, порей, батун, цибуля-шалот. Серед усього цього розмаїття особливої уваги заслуговує цибуля-слизун. Її цілющі властивості воістину унікальні! Крім того, рослина має приємний смак з часниковим ароматом, гарним зовнішнім виглядом.

Листя цієї багаторічної культури відрізняється соковитістю і незвичним пікантним присмаком. У ньому немає гостроти, характерної для цибулі-порею, і його можна сміливо вживати при захворюваннях травної системи. Але головне його достоїнство – цілющий слиз всередині листя і оптимально збалансований вітамінно-мінеральний склад.

Цибуля від семи недуг

Щодо слизуна цю цифру можна буквально подвоїти. Зелене листя цілющої рослини багате вітамінами, мінералами, фітонцидами, полісахаридами, глюкозою, природними антибіотиками. Завдяки цьому, слизун, який з’являється ранньою весною, не тільки поповнює вичерпані за зиму запаси вітамінів, але і вбиває патогенні мікроорганізми, підвищує імунітет, поліпшує роботу шлунково-кишкового тракту, лікує слизову шлунка, нормалізує роботу щитовидної залози, є профілактикою онкозахворювань.

І це ще не весь «послужний» список цибулі-слизуна. Він виводить «поганий» холестерин, тому показаний при атеросклерозі та інших захворюваннях серцево-судинної системи. Завдяки багатому вмісту заліза слизун корисний при анемії і недокрів’ї. Через високий вміст вітаміну В2 рослина нормалізує обмінні процеси.

Всім, хто хоче поліпшити стан волосся і нігтів, можна рекомендувати включити цей різновид цибулі в щоденний раціон. А також його подрібнене листя можна використовувати в якості масок для волосся і компресів на нігтьові пластини.

Вітамінно-мінеральний склад рослини оптимально збалансований. Наприклад, якщо потрібно поповнити запаси кальцію – синтетичні добавки відмінно замінить цибуля-слизун, в якому мікроелемент поєднується з вітаміном С, необхідним для його гарного засвоєння.

Цей овоч геть спростовує думку, що все корисне не смачно. Він має відмінні смакові якості. Крім того, рослина красива. Деякі садівники використовують його, як обрамлення бордюрів і квітників. В такому випадку можна не тільки помилуватися своїм квітником, але й поласувати з нього свіжою зеленню.

Посадка пікантного овочу

Виростити цибулю-слизун не важко навіть для початківця городника. Рослина стійка до холоду, легко переносить невеликі заморозки. Любить вологу, але помірну. При перезволоженні цибулинки можуть загнити. Дуже любить сонце. До ґрунту особливих вимог не пред’являє. Погано переносить тільки занадто кислий. Якщо створити сприятливі умови для слизуна, він може радувати вітамінною зеленню до 5 років.

Перш за все треба визначитися з місцем посадки. Це має бути територія, відкрита для сонця і зручна для вирощування багаторічної культури. Оптимальні попередники для цибулі-слизуна – бобові культури. Вони збагачують землю азотом і роблять її пухкою. А це те, що потрібно слизуну. Азот для нього – відмінне підживлення, а в пухкій землі не застоюється вода. Не можна висівати цю культуру поряд з іншими видами цибулі. Інакше може статися небажане запилення. І ніжна зелень слизуна набуде гіркоту, яка характерна для його родичів.

Висівати цибуля-слизун можна в квітні-травні, коли земля трохи прогрілася. Між рядами відстань бажано залишати не менше 30-40 см, Глибина висіву – 1-1,5 см. Сіємо не дуже густо.

Через 2-3 тижні з’являться перші паростки. Коли вони зміцніють, можна прорідити посіви, залишаючи між цибулинами 15-20 см. У кущиків цибулі-слизуна досить потужна коренева система. Якщо їй дати можливість розростися, можна отримати більше зелені.

Але потрібно бути готовим до того, що в перший рік росту перо краще не обривати, а дати цибулині зміцніти. На наступний рік зелень зрізують вибірково, а вже на третій – повністю. Вона при цьому виростає знову. Таким чином, можна зібрати кілька врожаїв за сезон з одного кущика.

Догляд за слизуном

Рослина любить органічні добрива. Можна внести під перекопування перегній або компост (1 відро на 1 кв. м). Потім удобрити насадження органікою восени, перед тим, як сховати їх на зиму.

В якості літнього підживлення можна використовувати комплексні добрива (1 ст. ложка на 10 л води). Бажано підживлювати рослини двічі за літо. Слизун активно йде в зростання, якщо його полити розчином коров’яку – 1:8. Підходить і розчин сечовини – 5 м – на 1 відро води. Ними можна замінити комплексні добрива.

Зволоження цибулі-слизуну потрібно регулярне, але не сильне. Як часто поливати, можна зорієнтуватися за станом землі навколо кущиків. Якщо вона суха на 1,5-2 см вглиб – пора поливати. У посуху потрібно особливо уважно стежити за тим, щоб земля була вологою. Інакше перо стане жорстким і несмачним.

Цибуля-слизун любить пухку землю. Тому рекомендується не допускати утворення земляної кірки. Необхідно своєчасно видаляти бур’яни і спушувати землю.

Влітку рослина викидає стрілки з красивими фіолетовими суцвіттями, які дуже приваблюють бджіл. Якщо ви не плануєте збирати насіння, стрілки бажано обривати. Їх можна використовувати для приготування салатів, омлетів, рагу та інших страв.

В заходах захисту слизун не потребує. Цей вид цибулі стійкий до захворювань і не смакує шкідникам. На зиму перо зрізується повністю, а цибулинки треба накрити плівкою або спанбондом. Тоді ранньою весною, як тільки зійде сніг, слизун порадує вас першою молодою зеленню.

Наталія ШАПОВАЛ.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ