Мікрозелень – нова мода в овочівництві

Микрозелень - новая мода 
в овощеводстве
Фото GettyImage
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Що в мікрозелені такого корисного і вигідного?
  2. Субстрат
  3. Посів

Сьогодні ми розповімо про такий новий популярний напрямок у овочівництві і харчуванні як – мікрозелень. За своєю суттю вона, або на закордонний манер – мікрогрін (від англ. microgreens), це ті ж знайомі нам зеленні овочі: салат, шпинат, петрушка, кріп, базилік, листовий або звичайний буряк, а також такі відомі зернові – пшениця, овес, гречка – загалом, все, що завгодно їстівне, зібране зовсім молодим, тендітним і ніжним зеленим проростком.

Найкраще використовувати 10-денні паростки овочів і зелені, які мають два сім’ядольних і два справжніх листочка. Маленькі пророслі рослинки містять в собі максимум користі: поживні речовини, вітаміни, мікроелементи. А основний плюс, що рослини розвиваються без використання добрив, використовуючи тільки свої ресурси, запасені в насінні.

Вирощують мікрозелень не тільки на стіл, але і при серйозному захопленні як заробіток – можна заробити в рази більше, ніж на звичайних петрушці та кропі.

Що в мікрозелені такого корисного і вигідного?

Зазвичай вирощують мікрогрін базиліка, зеленого горошку, сочевиці, гречки, броколі, руколи, зеленого салату, шпинату, крес-салату, злаків, соняшника, капусти, редиски і моркви. Чим же вони корисні?

Паростки містять в 40 разів більше природних ферментів, ніж дорослі рослини. Адже вони знаходяться у фазі активного росту. Саме такі ферменти забезпечують засвоєння білків, жирів і вуглеводів в організмі людини. Про це, схоже, знають всюдисущі листоблішки, які підчисту виїдають посіви крес-салату, гірчиці та інших зеленних, іноді не даючи їм і з ґрунту показатися!

Наприклад, мікрогрін льону містить всі корисні властивості насіння: високий вміст омега-3, жирних кислот, фітоестрогенів, клітковини. Мікрозелень соняшника на 30% складається з протеїну, містить 8 необхідних для людини амінокислот.

Величезний плюс мікрозелені – це швидкість циклу від посіву до вживання. Зелень зрізують вже на 7-10-й день. Почати можна з найпростіших пшениці, вівса, гороху, гірчиці, салатів, руколи. Таку зелень вирощувати можна, де завгодно: в теплиці або на підвіконні навіть з північного боку. Щоб виростити мікрогрін, не потрібно багато місця і особливих умов. Насіння, лоток і це все, що вам буде потрібно!

Освітлення, звичайно, потрібне: чим воно буде яскравіше, тим більш розвинену ви отримаєте зелень і тим яскравіше буде її смак і вміст активних речовин. Але навіть при нестачі освітлення ви отримаєте велику кількість паростків з ніжним смаком. І не втратите урожай.

Субстрат

Деякі садівники вирощують мікрозелень без землі на піддонах або лотках, заповнених сумішшю на торф’яній основі. Товщина шару субстрату, в який проводиться посів,повинна бути близько 1-1,5 см.

Прихильники органіки використовують схожі суміші, але розбавляють їх компостом, щоб рослини ввібрали побільше поживних речовин. Ті, хто вирощують зелень на гідропоніці, використовують багато інших субстратів, з яких найбільш поширеними є перліт і вермикуліт, а також мінеральна вата, поролон.

Деякі виробники щоразу змінюють субстрат після врожаю, інші знезаражують його і використовують повторно. Зауважимо, що можливе вирощування і без субстрату, або у ваті, шарах марлі або промокального паперу.

Можна використовувати контейнери зі спеціальними решітками, на яких розподіляють насінини, і вони пускають коріння.

Посів

Посів проводиться з урахуванням культури, яку ви збираєтеся вирощувати. Одні насінини, припустимо салату, не присипають зверху субстратом, а буряк і люцерну потрібно засипати шаром в 3-4 мм.

Отже, покрокова інструкція вирощування мікрозелені.

  1. Приготуйте ємкість. Покладіть субстрат, добре змочіть. Якщо вирощувати будете в марлі або ваті, то добре змочіть їх.
  2. Посійте насіння. Сійте густо, як траву. Підпишіть на ємкостях, якщо їх багато, назва культури і термін посіву, щоб спланувати збір врожаю.
  3. Добре зволожте насіння, але не допускаючи застою води на поверхні.
  4. Накрийте ємкості склом або плівкою, або ж помістіть ємкість з посіяним насінням в поліетиленовий пакет.
  5. Щодня зволожуйте рослини і субстрат. Оптимальна температура вирощування – 20°С.
  6. Зніміть плівку (скло), коли насіння почне проростати.
  7. Як тільки з’являться перші справжні листочки, можете збирати. Акуратно зріжте зелень гострими ножицями біля самої поверхні ґрунту або висмикніть і обріжте потім. Але в останньому випадку можна забруднити зелень, якщо вона вирощується на земляному субстраті.

Перед зрізанням рекомендується поставити ємкість в холодильник, охолодити до 4°С, попередньо зволожити. Завдяки цьому рослини зберігаються свіжими до 7 днів в холодильнику при невисокій позитивній температурі. При бажанні ви можете заморозити паростки про запас.

Підготувала Аліна СВЄТЛОВА.
м. Бердянськ
Запорізької обл.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ