Столові прибори: догляд, зберігання

Столовые приборы: уход, хранение
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Кращі засоби догляду
  2. Правильне зберігання

Ложка, виделка і ніж призначені для перших і других гарячих страв та супутньої їжі, що подається разом з ними. Також столовими ложками і виделками перекладають страви із загальної тарілки в індивідуальну. Десертною ложкою прийнято їсти суп чи бульйон, які налиті в спеціальну чашку. Ще нею їдять солодкі страви, які не вимагають розрізання на шматки: желе, мус, морозиво, ягоди з молоком чи вершками. Чайну ложку беруть до чаю, кави, какао, фруктових коктейлів, грейпфрутів, варення та яєць.

Виделки бувають з різними кількостями зубців: від двох до чотирьох. Прибором з двома зубцями користуються, коли сир на стіл подається єдиним шматком. Таку ж кількість зубців має фруктова виделка. Шпротна має п’ять зубців і широку основу – така зручна форма дає змогу не розгубити і не розламати шпроти під час їх споживання. Рибна виделка менша, ніж звичайна, і має 3-4 короткі зубці із ширшими прорізами посередині для зручності відокремлення кісток. Спеціальна виделка з 3-ма або 4-ма зубцями слугує для поїдання випічки однією рукою, коли інша тримає тарілку. Один із зубчиків ширший і виконує функцію ножа.

Ножі використовують для приготування їжі та як столовий прибор. В якості останнього існують різні спеціальні ножі. Ніж для масла має широке, зігнуте напівдугою, лезо і призначений для перекладання вершкового масла. Рибний ніж – тупий і нагадує лопатку. Ним не ріжуть, а відокремлюють і відсовують шматочки риби, щоб виделкою відправити її до рота. Десертний ніж із загостреним кінчиком дещо коротший за столовий – використовується для поїдання пирогів, рулетів, тортів, пиріжків, кавунів.

Столова лопатка нагадує форму плаского совка. Такою кладуть ікру в тарілку. Прямокутна лопатка використовується для перекладання м’ясних і овочевих страв. Фігурна з прорізами – для того, щоб покласти гарячі й холодні рибні страви. Нею особливо добре утримується заливна риба. Мала фігурна лопатка слугує для паштету, великою фігурною перекладають кондитерські вироби – тістечка, торти. Ці кондитерські лопатки є трикутними і чотирикутними. Половники для розливання супу, борщу, солодких страв з молока бувають різних розмірів.

Кращі засоби догляду

Догляд за столовими приборами має бути щоденним, як і користування ними. В ідеалі їх необхідно мити відразу після прийому їжі – так значно простіше позбутися забруднень, уникнути засохлих залишків їжі, бо через певний час від них можна позбутися лише металевим їжачком, а він здатний подряпати столове приладдя. Якщо залишки їжі будуть довго триматися на приборах, з часом вони потемніють. Коли ложка чи виделка контактували із сирим яйцем чи кислою їжею, їх швидко треба помити. Приладдя чутливе до цих продуктів.

Щоб прибори із нержавіючої сталі зберігали блиск, краще відмовитися від посудомийної машини – вона залишає світлі сліди від крапель води. Зовсім не складно помити їх у теплій воді з м’яким миючим засобом і ніжною губкою – жорсткі можуть пошкодити поліровку. Щоб не було білих слідів від крапель води, столове приладдя обов’язково треба витерти м’якою серветкою. Аби воно завжди блищало, його опускають у киплячу воду із невеликою кількістю соди. Блиск ложкам та виделкам придасть полоскання у холодній воді.

Столові прибори не зазнаватимуть шкоди, якщо уникати використання концентрованих миючих засобів з кислотною основою – лимонною або цитрусовою кислотою.

Якщо у воду додавати занадто багато миючого засобу, на предметах може з’явитися іржа, яку вдасться видалити, протерши ножі та виделки шматочками цибулі. Тільки-но стали помітними темні або кольорові плями, їх можна вивести за допомогою пасти із води і питної соди або 4,5% розчином оцту. Але щоб вони не з’являлися, не варто допускати, щоб виделка чи ложка тривалий час лежали у солоній воді.

Особливої уваги потребує кухонне начиння з двох матеріалів. Якщо ручка керамічна, порцелянова чи дерев’яна, такі предмети потрібно мити у злегка теплій воді, бо матеріал ручки може розширитися і спричинити на ній тріщину. Не треба замочувати прибори із дерев’яними ручками – дерево розм’якне і почне кришитися.

Варто пильно слідкувати, щоб не з’являвся бруд на місцях зіткнення металу столових приборів із ручками з іншого матеріалу. Ретельно видаляти його тільки-но він став помітним, бо після його накопичення зробити це практично нереально.

Срібні столові прибори бажано мити окремо. Не варто застосовувати жорсткі губки та абразивні матеріали – на м’якому металі з’являться подряпини. Срібне приладдя після кожного миття варто полоскати в розчині харчової соди: 50 г на 1 л води.

Правильне зберігання

Столові прибори мають бути сухими. Найбільш правильним розташуванням виделок, ложок, ножів вважається шухлядка під робочою площиною стільниці. Так кухонне приладдя не лише знаходиться на відстані витягнутої руки, а й має зручну траєкторію у процесі догляду: помили, висушили, помістили на зберігання.

Такі ящики можна облаштувати спеціальними дерев’яними або алюмінієвими лотками з роздільниками. Це дасть змогу не лише швидко взяти потрібний предмет, а й не тупити ножі, які повинні зберігатися окремо.

Найкраще місце для ножів – спеціальна підставка, де вони розміщуються ручкою вгору. Гарним варіантом є настінна магнітна смужка. Тим паче нині це недорого та доволі стильно.

Непоганим варіантом для ложок-виделок-ножів є окремі пластмасові контейнери та настільні органайзери. Ополоник і лопатки зручно підвішувати на різноманітні гачки.

Віта КОНОВАЛЕНКО.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ