Зміст
- Фарширована полуниця
- Десерт із суниці
- Полуниця з вершками по-українському
- Торт зі свіжою полуницею без випічки
- Галета з полуницею
- Полуничний коктейль
Полуниця і суниця – сезонні і дуже корисні фрукти, які, здається, можна їсти постійно. Але краще не їсти ці ягоди самі по собі, а приготувати чудові десерти і порадувати близьких.
Фарширована полуниця
- Інгредієнти:
- 10 ягід великої полуниці
- 100 г сирного сиру
- 2 ст. ложки цукрової пудри
- 1 ст. ложка жирної сметани
- 0,5 ч. ложки ваніліну.
- Для прикраси:
- 1-2 ст. ложки меленого мигдалю
- 3-5 листочків м’яти.
Свіжу суницю ретельно переберіть за розміром, зніміть хвостики і просушіть. Після цього акуратно зріжте з нижньої частини ягід невеликий шматочок, щоб надати їм стійкості. Потім за допомогою чайної або кавової ложечки вийміть м’якоть від верхньої частини плоду до його середини.
В окремій чашці перемішайте сир, ванілін і цукрову пудру. В отриману суміш введіть сметану і ретельно перемішайте до однорідності. Ягоди нафаршируйте масою і присипте меленим мигдалем. Подавайте на блюді, прикрашеному листочками м’яти.
Порада. Замість сиру можна взяти рікотту, а мигдаль замінити волоськими горіхами або фундуком.
Десерт із суниці
- Інгредієнти:
- 2 склянки суниці
- 2 сирих яєчних білка
- 0,75 склянки цукру.
- Для прикраси:
- цілі ягоди суниці.
Ягоди переберіть, вимийте і обсушіть. Міксером збийте охолоджені білки до появи легкої пінки в глибокому посуді. Потім до білків додайте суницю, цукор і збивайте на високій швидкості до утворення однорідної, густої маси. Отриману масу розкладіть в креманки, прикрасьте цілими ягодами суниці й подавайте.
Полуниця з вершками по-українському
- Інгредієнти:
- 500 г полуниці
- 0,3 склянки жирної сметани
- 1-2 ст. ложки цукру.
- Для прикраси:
- листочки м’яти,
- ягоди полуниці.
Полуницю переберіть і добре промийте. Обсушіть і видаліть хвостики. Великі ягоди розріжте навпіл, дрібні залиште цілими. Ягоди розімніть в глибокому посуді картоплем’ялкою.
На замітку. Не використовуйте блендер – ви отримаєте однорідну масу, а в цій страві повинні попадатися цілі шматочки ягід. Потім додайте сметану (йогурт), цукор і добре перемішайте.
Подавайте в креманках, прикрасивши листком м’яти і половинкою (або дольками) полуниці.
Торт зі свіжою полуницею без випічки
- Інгредієнти:
- 2 склянки полуниці
- 2 склянки кульок сухого сніданку «Nesquik»
- 300 г жирного домашнього сиру
- 300 г фруктового йогурту
- 5 ст. ложок цукру
- 2 ст. ложки розтопленого вершкового масла
- 2 ч. ложки желатину.
- Для прикраси:
- розрізані навпіл ягоди полуниці.
Полуницю переберіть, промийте, просушіть і видаліть хвостики. Желатин приготуйте в окремій чашці, як зазначено в інструкції на упаковці. Кульки сухого сніданку змішайте з 2 ст. ложками цукру і маслом і викладіть на дно форми (діаметр 26 см). Полуницю розріжте на половинки і викладіть поверх кульок. Збийте в глибокій посуді сир, йогурт та 3 ст. ложки цукру до однорідності. Після цього влийте розведений желатин і ще раз збийте. Масою залийте зверху ягоди. Форму відправте в холодильник до повного застигання.
Готовий торт прикрасьте зверху розрізаними на половинки ягодами полуниці або шоколадною крихтою.
Порада. Для основи можна взяти крім «Nesquik» будь-який інший сухий сніданок, товчене печиво або вівсяні пластівці. Якщо у вас немає домашнього сиру, візьміть готову сиркову масу без добавок.
Галета з полуницею
- Для коржа:
- 170 г борошна
- 90 г вершкового масла
- 1 апельсин
- 4 ст. ложки крижаної води
- 1 ст. ложці цукру
- 1 ст. ложка сиру рікотта.
- Для начинки:
- 500 г полуниці
- 3 ст. ложки цукру
- 1 ст. ложка несолоних фісташок.
- Для змащування тіста:
- 1 яйце.
- Для прикраси:
- цукрова пудра за смаком.
Приготуйте тісто: апельсин ретельно вимийте, обсушіть і зніміть всю цедру. В окремий посуд просійте борошно, додайте 1 ст. ложку цукру, апельсинову цедру, холодне вершкове масло (наріжте невеликими шматочками), рікотту і перемішайте в комбайні до отримання крихти. Потім влийте крижану воду і замісіть тісто. З готового тіста сформуйте кулю, загорніть її в харчову плівку і відправте в холодильник на 30 хвилин.
Приготуйте начинку: полуницю вимийте, просушіть і зніміть хвостики. Ягоди наріжте пластинками. Фісташки очистіть і подрібніть в крихту або поріжте ножем.
Приготуйте галету: дістаньте тісто з холодильника і тонко розкачайте (не більше 0,5 см), формуючи коло. По центру викладіть полуницю, не доходячи до краю 3 см. Краї тіста загорніть на полуницю. У чашці збийте яйце і змастіть ним підняті краї тіста. Посипте полуницю цукром і рубаними фісташками. Деко застеліть пергаментом і викладіть на нього пиріг. Випікайте галету в розігрітій до 200°С духовці 20-30 хвилин. Перед подачею прикрасьте цукровою пудрою. Подавати можна теплою або холодною.
Полуничний коктейль
- Інгредієнти:
- 500 мл молока
- 300 г полуниці
- 250 г морозива
- цукор – за смаком.
Полуницю вимийте, просушіть, видаліть хвостики, засипте цукром і залиште на 1 годину. Потім перебийте ягоди блендером разом з морозивом. Влийте молоко, змініть насадку – поставте вінчик і знову добре збийте.
Ірина СЕЛЮТИНА.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Наші барвники — натуральні
- Хліб… з порошком шипшини
- Вівсянка для ледарів. Улюблені рецепти
- М’ясо кролика: користь і тонкощі приготування