Куузику – продуктивна кормова культура

Куузику - продуктивная кормовая культура
Фото GettyImages
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Агротехніка вирощування
  2. Хвороби і шкідники
  3. Збір та зберігання врожаю

Куузику відноситься до родини Хрестоцвітих. Це великий коренеплід, у якого розетка листя виростає висотою до метра. Листя соковите, велике. Коренеплід овально-округлий вагою 2-8 кг, але може досягати і 10 кг. Занурюється в ґрунт частково, практично половина коренеплоду знаходиться над землею, як у деяких сортів буряка.

Надземна частина рослини зеленуватого кольору з бронзовим відтінком і легким фіолетовим нальотом, підземна – білого. Рослина має дворічний життєвий цикл. У перший рік утворюються коренеплід і листові пластини, на другий – насіння. Дрібне чорне насіння укладене в багатонасінний стручок. В 1 г насіння знаходиться до 350 зерен куузику. Вегетаційний період становить 115-150 днів.

Свіже бадилля куузику корисно включати в раціон тварин, перед цим його ретельно промивають, перебирають і трохи підсушують. Для корму пернатим бадилля необхідно подрібнити і згодовувати тільки в сирому вигляді, так птах отримає більше користі. Молодим кроликам коренеплоди труть на тертці, дорослим – ріжуть ножем.

До осені коренеплоди набирають вагу і стають соковитими. Тварини поїдають такий корм досить добре.

Агротехніка вирощування

Насіння куузику висівають не відразу на грядку, а в парники для отримання розсади. При ранньому посіві рослини встигають добре розвинутися до напливу шкідників. Насіння рекомендується висівати в борозенки глибиною до 3 см, присипаючи тонким шаром пухкої землі.

З середини квітня або трохи пізніше розсаду (при появі трьох-чотирьох листочків) висаджують на постійне місце. Перед посадкою грядки перекопують і очищають від бур’янів. Роблять лунки і поливають. Схема посадки рослин – 65х65 см, так як при загущенні у них гальмується розвиток. У перший тиждень куузику вимагає регулярного поливу, далі поливають по мірі потреби. Розпушування ґрунту проводять через тиждень після посадки розсади, ще через тиждень – підгортають. Якщо на ґрунті з’явилася кірка, то коренеплоди не отримують достатньо кисню. Розпушувати поверхню рекомендується плоскорізом кожен раз після дощу.

Оскільки куузику має глибокий корінь, вона найкраще росте там, де ґрунт поживний, вологий з хорошим дренажем. На підкисленому ґрунті куузику легко схильна до грибкових захворювань. Важливим аспектом у вирощуванні куузику є сівозміна. Культуру не можна вирощувати на місці, де раніше (2-3 роки тому) вирощували капусту. Кращими попередниками є грядки, на яких вирощувалися боби або огірки. Підходяще місце для обробітку куузику – 
низинні ділянки.

Чутлива до рясного поливу і підживлення. На невеликих ділянках куузику вирощують за допомогою траншей, гарненько удобрених перепрілих гноєм. Але при надлишку вологи коренеплід вимокає і пропадає.

Молоді рослини дуже багато споживають поживних речовин, тому їм потрібне підживлення. Для першого підживлення використовують повне мінеральне добриво, для другого – суміш фосфорно-калійних.

Під куузику не можна вносити свіжий гній, це призведе до утворення несмачних і потворних коренеплодів.

Культура куузику може витримувати невеликі заморозки. Молоді рослини вільно переносять зниження температури до -7°С, а ті, що досягли зрілості – 
до -10°С.

В середині літа (липень) листки виростають досить великими і їх можна обривати і давати худобі, кроликам, птахам, нутріям. Не турбуйтеся – розетка швидко обросте новими листовими пластинами і це ніяк не відіб’ється на якості коренеплодів.

Хвороби і шкідники

Хрестоцвіті блішки можуть стати серйозною проблемою для сходів куузику. До того ж вони здатні переносити на здорові рослини різні хвороби (наприклад, бактеріоз). Для боротьби з цим шкідником після посіву (на 3-4-й день) ґрунт опудрюють вапном – пушонкою або деревною золою. Також рекомендується обробити міжряддя з куузику деревною золою, змішаною з мильним розчином.

При неправильному зберіганні коренеплодів може утворитися біла гниль. Здорові коренеплоди швидко заражаються від хворих. Тому при закладанні на зберігання ретельно оглядають кожен коренеплід, видаляючи потворні та хворі.

Куузику також сприйнятлива до фомозу. Це захворювання зустрічається в районах з теплим і вологим кліматом. Може проявлятися протягом усього вегетаційного періоду. На листках і стручках з’являються сірі плями. Насіння в таких стручках інфіковане. Джерелом інфекції є рослинні залишки, насіння, що містить грибок у формі міцелію. Захворювання розвивається при температурі 25°С і вологості 60%. Щоб уникнути зараження фомозом, слід обов’язково дотримуватися сівозміни, використовувати якісний посівний матеріал, орати поле, прибирати рослинні залишки.

Збір та зберігання врожаю

Куузику набагато перевершує за своїми харчовими і матеріальними властивостями кормовий буряк і при цьому чудово зберігається (при температурі від 3 до 5°С). Прибирання коренеплодів проводять восени в суху погоду, як правило, до початку настання заморозків. При тривалому знаходженні при негативних температурах лежкість коренеплодів значно знижується.

Коренеплоди акуратно витягають і зрізують дрібні корінці, також видаляють верхню частину стебла, залишаючи 20-30 см.

Зберігати коренеплоди слід в прохолодному місці (погребі, підвалі), пересипавши піском – так вони краще зберігають свої товарні якості. Тому їх дають тваринам взимку і ранньою весною в якості соковитого корму.

Вигідно вирощувати насіння куузику самостійно. Для цього ранньою весною коренеплід, що добре зберігся, висаджують в ґрунт і в кінці сезону отримують своє власне насіння.

Людмила КУРГАН.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ