Зміст
- Котлети «Мить»
- Хлібна бабка з сиром
- Омлет з грибами
- Гарячі бутерброди
- Яєчня «Сердечко»
- Сирники Ніжні
- Деруни українські
- Вівсяна каша з бананами
- Вівсяна каша з апельсинами
Вранці завжди просто немає часу на багатогодинне приготування їжі, а хочеться домашніх нагодувати швидко, смачно і поживно. Зазвичай в хід йдуть страви-«блискавки»: яєчня, різноманітні омлети, сирники, каші. Хоча звичайна вівсянка може стати тією паличкою-виручалочкою: вона і корисна, і швидко готується, і добре виглядає в різних поєднаннях. Для таких страв найкраще брати вівсяні пластівці Геркулес або Екстра-3: вони найніжніші, їх можна навіть не варити, а просто залити на кілька хвилин окропом або гарячим молоком.
Котлети «Мить»
- 1 кг м’якоті свинини
- 3 яйця
- 350 г майонезу
- 2 ст. ложки борошна
- 2 ст. ложки крохмалю
- часник, чорний мелений перець, сіль – на смак.
М’ясо дрібно нарізати кубиками (можна це зробити напередодні ввечері та зберігати в холодильнику, але не солити). Вранці посолити, поперчити, вбити яйця, всипати змішані в сухому вигляді борошно і крохмаль, додати майонез і подрібнений часник, все добре перемішати. Смажити, викладаючи ложкою на сковороду в розігріту рослинну олію або жир, як оладки, з двох боків до утворення рум’яної скоринки.
Хлібна бабка з сиром
- 300 г черствого хліба або батона
- 400 г сиру
- 0,5 л молока
- 2 яйця
- 60 г родзинок
- 60 г цукру
- 50 г вершкового масла.
Білий хліб або батон нарізати скибочками товщиною 0,5 см. Сир добре розтерти, додати 1 яйце, цукор і родзинки. Приготувати суміш: збити яйце, додати молоко і цукор. Змочити в цьому клярі з одного боку скибочки хліба (батона), суху сторону намазати сирною масою. Укласти на деко сиром вгору і накрити скибочками хліба змоченою стороною вгору, запекти в розігрітій духовці до готовності.
КУПИТИ
Омлет з грибами
- 3 яйця
- 200 г печериць
- 4 ст. ложки борошна
- 30 г рослинної олії
- 30 г мінеральної (содової) води
- зелень петрушки, сіль – на смак.
Нарізати дрібними часточками підготовлені гриби і потушкувати їх в олії 15 хвилин, в кінці додати подрібнену петрушку і спеції. Відокремити білки від жовтків і добре білки збити, а з жовтків, мінеральної води і борошна приготувати тісто густоти сметани. Змішати тісто з грибами і білками і запекти на сковороді на сильному вогні як звичайний омлет. Розрізати на порційні шматки і подавати в гарячому вигляді з маринованими огірками або квашеною капустою.
Гарячі бутерброди
- 0,5 батона
- 1 плавлений сирок
- 1 яйце
- 2 зубчики часнику
- соняшникова олія, зелень петрушки.
Натираємо на тертці плавлений сирок, додаємо яйце і подрібнений часник, все перемішуємо в однорідну масу. У сковороду наливаємо соняшникову олію, як тільки вона нагріється, викладаємо в неї шматочки батона, намазані сирковою масою вниз. Потім перевертаємо на іншу сторону і засмажуємо до золотистого кольору. Гарячі бутерброди подаємо до столу, посипавши їх зверху подрібненою зеленню петрушки.
КУПИТИ
Яєчня «Сердечко»
Кількість яєць і сосисок береться за кількістю членів сім’ї. Вершкове масло, чорний мелений перець, сіль, зелень петрушки – на смак.
Сосиски потрібно акуратно розрізати уздовж навпіл, але не до кінця, щоб половинки сосисок залишилися скріпленими між собою. Вивернути сосиски, зрізані сторони повинні бути назовні. Кінці скріпити дерев’яними паличками. Сосиски приймуть форму сердечок. У сковороді обсмажити на вершковому маслі сосиски з одного боку, акуратно перевернути і розбити в середину кожної сире яйце. Посолити і поперчити за смаком, дати підсмажитися до загустіння білка і частково жовтка. Перекласти на порційні тарілки і посипати подрібненою зеленню.
Сирники Ніжні
- 500 г сиру
- 3 яйця
- 1 пакетик ванільного цукру
- 7-10 ст. ложок сметани
- 5-7 ст. ложок цукру
- 10 ст. ложок борошна
- 1 ч. ложка соди, гашеної оцтом
- цукрова пудра, рафінована рослинна олія для смаження.
Змішати всі інгредієнти і замісити тісто, яке повинно вийти трохи густіше, ніж на звичайні млинці. Занурюємо ложку в холодну воду, беремо отриману масу і викладаємо на сковороду з розігрітою олією. Обсмажуємо до золотистого кольору з обох боків. Викладаємо на тарілку, посипаємо цукровою пудрою і подаємо до столу з чаєм або кавою.
Деруни українські
- 500 г картоплі
- 200 г сиру
- 2 яйця
- рафінована соняшникова олія для смаження
- спеції на смак – сіль, чорний мелений перець, майоран, мускатний горіх.
Очищаємо картоплю, тремо її на дрібній тертці та викладаємо в друшляк, даємо стекти рідині. Викладаємо картопляну масу в миску, додаємо сир, яйця, сіль і спеції. Все добре перемішуємо і викладаємо столовою ложкою, перед цим опущену в холодну воду, на розігріту з рослинною олією сковороду. Обсмажуємо з обох боків до золотистого кольору. Подаємо до столу, поливши сметаною.
Н. В. ПУГАЧ.
Станично-Луганський р-н
Луганської обл.
КУПИТИ
Вівсяна каша з бананами
- 1 склянка вівсяних пластівців Геркулес
- 1 склянка води
- 2 банани
- 2 ст. ложки цукру
- родзинки, ванільний цукор і сіль – на смак.
У каструлі закип’ятити підсолену воду і всипати вівсянку, додати цукор, родзинки, ваніль. Варити до готовності пластівців. Додати нарізані шматочки банана, перемішати і дати настоятися 3 хвилини.
Вівсяна каша з апельсинами
- 1 склянка вівсяних пластівців
- 2 апельсини
- 250 мл молока
- 100 г родзинок
- 1-2 ст. ложки меду.
Апельсини вимити, з одного натерти цедру на дрібній тертці та вичавити сік. Другий очистити і розділити на дольки – для прикраси. Потім поміщаємо в каструлю натерту цедру з соком, всипаємо вівсяні пластівці, заливаємо молоком і на повільному вогні даємо закипіти. Варимо, часто помішуючи. Коли вівсянка буде готова, додаємо ошпарені окропом родзинки і мед, добре перемішуємо. Розкладаємо в порційні тарілки і прикрашаємо дольками апельсина.(Таку кашу можна приготувати і з вечора, холодною вона ще смачніше).
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати: