Зміст
Вареники, варенички… З вишнею або полуницею, або іншими фруктами. Смакота родом з дитинства, якій щоліта ми віддаємо данину. А при наявності заморожених фруктів, задоволення можна отримувати і в іншу пору року.
З полуницею
- Для тіста:
- 350 г борошна
- 1 яйце
- 120 г молока
- 20 г цукру
- 5 г солі
- сіль для варіння
- Для начинки:
- 500 г полуниці
- 0,5 склянки цукру
Молоко трохи підігрійте. Борошно просійте в глибокий посуд і введіть в нього тепле молоко, яйце, цукор, сіль і замісіть тісто. Після замісу відставте тісто на 30-40 хвилин, накривши рушником. Полуницю вимийте, обсушіть, видаліть хвостики і наріжте кубиками. Перемішайте з невеликою кількістю цукру в окремій ємкості.
Тісто розкачайте в тонкий пласт і склянкою виріжте кружальця. У центр кружальця викладіть 1 ч. ложку начинки і щільно защипніть краї. Варіть у злегка підсоленій киплячій воді 5-7 хвилин (поки не спливуть). Подавайте зі сметаною, варенням або солодкими соусами.
«Літо»
- Для тіста:
- 5-6 склянок борошна
- 0,5 склянки води
- 0,5 склянки молока
- 3 яєчних білка
- 0,5 ч. ложки солі
- сіль для варіння.
- Для начинки:
- 800 г вишні (черешні)
- 0,5 склянки цукру
- 2-3 ст. ложки манної крупи.
У глибокому посуді з’єднайте білки, молоко, воду, сіль і розмішайте. Борошно просійте і введіть у яєчну масу. Замісіть круте тісто. Готове тісто накрийте рушником і залиште на 30-40 хвилин. У вишні (черешні) видаліть кісточки, пересипте цукром і дайте настоятися 30-40 хвилин. Злийте сік, що виділився, а ягоди акуратно перемішайте з манною крупою.
Тісто розкачайте в тонкий пласт і виріжте кружальця склянкою. У центр кожного покладіть по 1 ч. ложці начинки, добре защипніть краї. Відваріть близько 10 хвилин у киплячій підсоленій воді, поки не спливуть. Подавайте з вершковим маслом, рідким медом або злегка присипавши цукром.
КУПИТИ
З вишнями на пару
- Для тіста:
- 750 г борошна
- 1 ч. ложка з невеликою «гіркою» соди
- 0,5 ч. ложки солі
- 2 ст. ложки цукру
- 500 мл кефіру.
- Для начинки:
- 0,5 кг ягід
- цукор – за смаком.
У глибоку миску просійте борошно з сіллю і содою, додайте цукор і добре перемішайте. Влийте кефір і знову добре перемішайте. Замісіть тісто. Готове тісто загорніть у харчову плівку і залиште на 10-20 хвилин відпочити. Вишні вимийте, обсушіть і видаліть кісточки.
Тісто розкачайте в тонкий пласт товщиною 3 мм. Склянкою виріжте заготівлі. У центр кожної насипте трохи цукру і викладіть ягоди. Краї ретельно защипніть. Піддон пароварки змастіть рослинною олією. Таймер виставте на 7 хвилин. Готові вареники рясно полийте вершковим маслом.
Шоколадні з вишнями
- Для тіста:
- 150 г борошна
- 1 яйце
- 3 ст. ложки какао
- 3 ст. ложки води
- 1 ст. ложка цукру
- щіпка солі
- сіль для варіння
- Для начинки:
- 200 г вишні
- цукор – за смаком
У глибоку миску розбийте яйце, додайте цукор і воду. 100 г борошна просійте разом з какао і вмішайте в яєчну суміш. Поступово підмішайте борошно, що залишилося. Потім тісто залиште на 15 хвилин відпочити. Вишню вимийте і просушіть, видаліть кісточки. Дайте постояти, щоб стік зайвий сік.
Готове тісто розкачайте тонко, як для звичайних вареників. Виріжте заготівлі склянкою або піалкою. У центр кожної покладіть 3-4 вишеньки і присипте 1 ч. ложкою цукру (можна менше). Краї щільно защипніть. Варіть у підсоленій воді 3-4 хвилини після спливання.
З чорницею
- Для тіста:
- 3-3, 5 склянки борошна
- 1 склянка теплої води
- 1 яйце
- 0,3 ст. ложки солі
- сіль для варіння.
- Для начинки:
- 1,5 склянки чорниці
- цукор – за смаком.
У глибокому посуді змішайте теплу воду, сіль і яйце. Потім частинами введіть просіяне борошно і замісіть тісто. Вимішуйте тісто до тих пір, поки воно не перестане липнути до рук, але не довго. Готове тісто розділіть на 3-4 частини. Кожну частину розкачайте в пласт товщиною приблизно 2-3 мм на робочій поверхні, злегка присипаній борошном. Склянкою виріжте кружальця і по центру кожного викладіть 1 ч. ложку ягід і присипте їх зверху трохи цукром. Краї заготівель щільно защипніть. Варіть у великій кількості киплячій, трохи підсоленій воді, 3-4 хвилини після спливання. Подавайте зі сметаною.
КУПИТИ
З абрикосами
- Для тіста:
- 450 г борошна
- 220 мл води
- 1 яйце
- 0,5 ч. ложки солі
- сіль для варіння.
- Для начинки:
- 1 кг абрикос
- цукор і кориця мелена – за смаком.
Борошно просійте в глибокий посуд, змішайте з водою, яйцем і сіллю. Замісіть гладке еластичне тісто. Готове тісто скачайте в кульку, загорніть у харчову плівку і відправте в холодильник на 30 хвилин мінімум. Абрикоси добре вимийте і обсушіть. Розріжте на половинки і видаліть кісточки.
До речі. Якщо абрикоси великі, половинки фруктів поріжте на шматочки меншого розміру. Підготовлені фрукти перекладіть у мисочку і посипте меленою корицею.
Тісто розділіть на 2-3 шматки. Кожен шматочок розкачайте в пласт товщиною 2-3 мм. Виріжте з тіста заготівлі склянкою. На кожну покладіть 0,5 ч. ложки цукру (можна більше або менше), половинку абрикоса (або кілька шматочків). Ретельно защипніть краї тіста. Варіть вареники в киплячій, трохи підсоленій воді 2-4 хвилини після спливання. Подавати їх можна з вершковим маслом або зі сметаною.
Ірина СЕЛЮТІНА.
Донецька обл.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати: