Зміст
«У вересні продовжуємо проводити карбування верхівок пагонів з молодим, недорозвиненим листям, яке не було видалене з тієї чи іншої причини у серпні. В кінці серпня-на початку вересня прищеплюємо всі кущі, тобто робимо обрізку приблизно на 1 м. Це необхідно зробити, щоб призупинити ріст куща і забезпечити краще дозрівання ягід. Якщо бачите слаборозвинені, надламані, пошкоджені пагони – їх також бажано видалити, – радить Виноградар-любитель з села Смолянка Чернігівської області Анатолій Гребенник. – Особливо сприятливий впливає карбування на столові великогронові сильнорослі сорти винограду».
На молодих виноградниках при необхідності проводять катарування з одночасним видаленням підщепної порослі на щеплених кущах. Катарування – видалення поверхневих росяних коренів, що залягають на глибину 20-25 см. Росяні корені сприяють зростанню придаткових коренів, і, якщо допустити розвиток додатковій кореневої системи, то глибоке п’яткове коріння зовсім перестане розвиватися. Така рослина стане вкрай вразливою і може легко загинути від посухи або низьких температур,
Після катарування біля штамбів залишають лунки глибиною 10-15 см для підсихання місця зрізу поверхневих коренів і оберігання їх від повторного зростання. Місця зрізів дезінфікують 3%-вим розчином мідного купоросу або 1%-вим розчином борної кислоти.
Обробка від хвороб і шкідників
Після зняття врожаю необхідно потурбуватися про здоров’я лози, адже на час дозрівання грон обробку винограду «хімією» повністю припиняють, а шкідники і збудники хвороб не дрімають, зокрема шкідливі гриби мілдью та оїдіуму.
Тому, якщо є загроза, слід негайно обробити виноградник біофунгіцидами. Плодоносні рослини обприскують 1%-вим розчином йоду або розчином марганцівки (5-7 г на 1 відро води). Розчин марганцівки такої ж концентрації використовують і при ураженні сірою гниллю.
Можна обробляти виноград і содово-сольовим розчином. На відро води беруть 5 ст. ложок харчової соди і 10 ст. ложок кухонної солі. Розчин підігрівають і ретельно розмішують до повного розчинення всіх інгредієнтів. Кущі обприскують, починаючи від основи і закінчуючи верхівками.
Полив
«Я поливаю тільки молодий виноград: одно- і дворічний. В умовах Полісся зрілій виноградній лозі достатньо природної води. Тим же, у кого поливний виноград, рекомендую у вересні поливи припинити. Вода сприяє росту пагонів, а нас на даний момент цікавить визрівання, а не їх зростання»,- радить виноградар-любитель.
Єдиний виняток можна зробити для молодих кущів і сортів з пізнім терміном дозрівання. Якщо серпень і вересень видалися занадто жаркими і посушливими, то на початку вересня допускається проводити поливи.
Оновлюємо виноградник
У вересні проводять роботи з «чищення» та оновлення виноградника. Малопродуктивні, старі і хворі кущі викорчовуємо. Старі кущі цінних сортів омолоджують різним способом. Для заповнення вільних місць в рядах проводять осінню укладку відводків визріла лозою.
У другій половині вересня готують посадочні ями під посадку молодої лози, заправляють їх органічними і мінеральними добривами, заливають водою.
«Виноградна лоза росте на одному місці до 15 років. Тому потрібно потурбуватися про її живлення. Чим гірше ґрунт на ділянці, тим більшого розміру копають посадкові ями, і тим більше в них вносять органічних добрив. Я роблю ями 80х80 см і глибиною до 1 м. Вношу туди 3-4 відра перепрілого гною, змішаного з хорошим луговим ґрунтом. Такого живлення рослині вистачить на кілька років»,- пояснює Анатолій ГРЕБЕННИК.
Прекрасна альтернатива гною – компост, органічне добриво, доступне кожному дачникові. «Використовуйте перший компост і при посадці, і при подальшому підживленні виноградника», – радить кандидат біологічних наук, доцент Національного університету «Чернігівський колегіум» ім. Т. Г. Шевченко Світлана ПОТОЦЬКА.
«Виноград – досить невибаглива культура, він може рости практично на будь-якому ґрунті, йому прекрасно підходять навіть бідні піщані, супісок, сіра лісова. Єдине, що винограднику категорично протипоказано, – це глина і торф,- зазначає Микола ПОЛЬГУЙ, метр північного виноградарства із села Смолянка Чернігівської області, що випробував на своїй ділянці понад 200 сортів винограду. – Якщо на вашій ділянці під шаром перегною і піску є шар глини, то його треба прибрати.
Для винограду копаємо посадкову яму глибиною 1 м і діаметром 1-1,5 м. Відстань між кущами робимо 2 м, міжряддя – не менше 2,5 м. На саме дно закладаємо 5-10-сантиметровий шар глини (той, що ми прибирали при викопуванні ями), а потім заповнюємо яму родючою землею.
Для цього родючий шар (верхній 25-30-сантиметровий) перемішуємо з перегноєм, гноєм, соломою, деревною стружкою (все, що може перепріти і надалі дати живлення нашому кущу) закладаємо в яму і все добре утрамбовуємо. Потім на глибині 50 см від лінії землі насипаємо 10-15-сантиметровий горбок з родючого шару. Таким чином, наша яма готова до посадки молодої лози».
Готуємо саджанці до посадки
На початку осені в шкілці проводять ревізію посадкового матеріалу. Ті кущі, що ще не визріли, залишаться в шкілці на дорощування. В кінці серпня-на початку вересня в шкілці зрізують верхівки пагонів, видаляють пасинки, обприскують кущики проти шкідників і хвороб. Продовжують розпушувати землю і прополювати бур’яни, полив скорочують.
У першій половині жовтня висаджують саджанці винограду в заздалегідь підготовлені ями. За півтора-два місяці до настань заморозків молоді кущі встигають прижитися і непогано переживають зиму.
Олена БЕРЕЗКІНА.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати: