Чи можна зрошувати лозу під час дозрівання врожаю?

Можно ли орошать лозу во время созревания урожая?
Реклама

Читати російською мовою

Засперечалися ми з сусідом:
наскільки небезпечна посуха для винограду
і чи можна зрошувати виноградник
під час дозрівання врожаю?
Він каже, що поливати не можна,
щоб ягода не розтріскалася,
але ж в посуху ягоди й так дрібніли і в’яли.
Поясніть, як правильно?
Микола ГЛУЩЕНКО,
Харківська обл.

На жаль, питання наш читач поставив вже в самому кінці сезону, і поки ми підготували відповідь, вже щось робити пізно. Хіба що – зробити вологозарядковий полив виноградника на зиму, що покращить зимівлю його коренів. А інша інформація вам стане в нагоді вже в наступному сезоні.

Як відомо, виноград досить посухостійка культура. Це обумовлено добре розвиненою кореневою системою і провідними тканинами.

Хоч виноградний кущ на голову перевершує інші плодові культури за здатністю протистояти нестачі вологи в ґрунті, проте цей фактор все ж негативно позначається на розвитку рослини і формуванні врожаю.

Існує кілька зовнішніх ознак, що вказують на нестачу води. По-перше, сповільнюється ріст пагонів і пасинків, а верхівка пагона випрямляється. По-друге, змінюється колір зелені на тьмяно-сіро-зелений. По-третє, листки також втрачають пружність, підсихають по краях, а в подальшому при затяжній посусі й зовсім жовтіють і опадають. По-четверте, якщо вже сформовані грона, то при нестачі вологи ягоди як стиглі, так і ще зелені стають в’ялими і засихають, рухаючись знизу.

Молоді кущі більш уразливі перед явищем посухи, так як у них ще слабо розвинена коренева система. Також і кущі з високою продуктивністю страждають від нестачі вологи, так як всі запаси води йдуть на розвиток врожаю.

Посуха буває атмосферною і ґрунтовою, причому друга часто є наслідком першої. Атмосферною посухою називається затяжний період часу з відсутністю опадів, високими температурами і сухістю повітря. Це явище посилюється суховіями, що згубно впливає на стан рослин. Ґрунтова посуха виникає також через малі запаси води після осінньо-зимового та весняного періодів. Також причиною ґрунтової посухи є посилене споживання вологи рослинами в період вегетації при відсутності поливів або опадів.

Коли атмосферна посуха затягується, вона тягне за собою і ґрунтову. У рідкісних випадках цього не відбувається, якщо тільки незважаючи на відсутність опадів повітря настільки вологе, що волога конденсується в ґрунтових капілярах і надходить до коріння винограду.

У більшості ж випадків повітря настільки висушене, що конденсація вологи просто неможлива. Тоді виноград гостро потребує поливів, особливо на виноградниках, розташованих на піщаних, супіщаних і щебнистих ґрунтах, де волога не здатна довго утримуватися і накопичуватися. Найкраще вологу утримують чорноземні ґрунти і суглинки.

КУПИТИ

У нашому магазині он-лайн версія всього за 10 грн.

Як протистояти згубному впливу посухи?

Щоб максимально затримати в ґрунті вологу, його необхідно регулярно розпушувати, щоб при поливах або опадах не утворювалися кірки, що перешкоджають проникненню води глибоко в ґрунт. А ось часто застосовувані перекопування і боронування ґрунту з ігноруванням обороту пласта призводять до того, що верхній шар ґрунту постійно руйнується і ґрунтові капіляри не пропускають вологу.

Другою умовою збереження вологи є мульчування ґрунту. Матеріалом для мульчування може бути скошена трава без насіння бур’янів, солома або торішнє сіно, також допускається використання торфу, компосту або перепрілого гною. З обережністю слід використовувати деревну тирсу або стружки, – вони підвищують кислотність ґрунту і більше підходять для лужних ґрунтів.

Всупереч поширеному переконанню, що заповнення міжрядь на винограднику злаковим дерном допомагає боротися з посухою, такі дії тільки створюють додаткову потребу в зволоженні та витягають воду з ґрунту в період посухи. Особливо такий захід протипоказаний на виноградниках у посушливих кліматичних районах.

Виходячи з вищевказаного, можна зробити висновок, що найкращим способом боротьби з негативним впливом посухи є полив виноградника. Поливати можна через систему крапельного зрошення або підземного поливу. Також застосовують метод поливу через борозни в міжряддях і лунки навколо, які після поливу потрібно закопати назад (при цьому часто вносять у них перегній і добрива, що дає додатковий ефект!). Уникайте застосування дощування і поверхневого поливу, так як при посусі вся вода випарується, не встигнувши потрапити до кореневої системи, а ґрунт буде схильним до засолення.

При сухій погоді в степових посушливих районах до початку дозрівання ягід полив проводять кожні 7-10 днів, рясно і бажано ввечері, коли спаде денна спека. Якщо виноград вирощують із застосуванням зрошення, то поливи припиняють за місяць до дозрівання врожаю. Однак цей метод працює тільки в тих районах, де випадає достатня кількість опадів, не менше 600-700 мм на рік, причому велика їх частина випадає на період дозрівання врожаю.

Урожай винограду починає дозрівати з серпня. Якщо в цьому місяці досить опадів, додаткового поливу виноградник не потребує. Але якщо триває посуха, то рослини відчувають гострий дефіцит вологи. Листя винограду в’яне і засихає, може жовтіти або червоніти. Ягоди в’яляться і засихають, що призводить до втрати врожаю. В’янення ягід відбувається знизу грона і поширюється вгору, після чого засихає гребінь.

Найбільш уразливі перед посухою високопродуктивні сорти винограду. У них потужні пагони, великі ягоди, велика кількість грон, тому такі рослини найбільш потребують великої кількості вологи в ґрунті. Через її брак можливе якісне і кількісне погіршення врожаю, ягоди будуть дрібними і менш солодкими, якщо зовсім не засохнуть. Значить, якщо в період дозрівання ягід винограду триває посушливий період і вологи не вистачає, то полив однозначно повинен здійснюватися і в цей час.

Слід зазначити, що поливати виноградник після посухи слід у кілька прийомів, уникаючи надмірного заливання в перший полив. Темп і ступінь зволоження слід нарощувати поступово, щоб не викликати розтріскування ягід і зараження рослин грибковими захворюваннями. Це допоможе уникнути втрати врожаю.

Для результативності зрошення в період дозрівання ягід винограду важливий обраний спосіб поливу. Поверхневий полив ґрунту має найнижчу ефективність в даному випадку, він не забезпечує глибинне зволоження ґрунту і не дає корінню достатньої кількості води. Трохи краще показує себе полив по борознах, які прокопують в міжряддях, однак при такому способі поливу втрачається багато вологи через її випаровування з поверхні землі. Такі поливи можуть привести до засолення ґрунту і зниження його якості та повітропроникності. Полив виноградника дощуванням також малоефективний, особливо в денний час.

Найраціональнішим методом є підґрунтовий полив, який забезпечує спеціальна система і крапельне зрошення. При такому поливі вода подається безпосередньо в пласт ґрунту, в якому знаходиться коренева система рослини, що забезпечує надійне живлення вологою всмоктувальних коренів. При такій системі поливу можна регулювати кількість води для кожного виноградного куща індивідуально, залежно від потреб у зволоженні.

Зелені операції також важливі в боротьбі з втратою вологи рослинами. Потрібно своєчасно проводити прищипування, пасинкування пагонів і чеканку. Якщо кущ сильно перевантажений урожаєм, то частину його необхідно зняти раніше, навіть якщо він не дозрів. Це дасть можливість іншим гронам не втратити повноцінний вигляд і насичений смак.

Дмитро ЖИВОГЛЯД,
агроном.

Парад сортів

Торнадо

Відповідаємо на питання Л.Д. ГОЛОВКА
з м. Оріхів Запорізької обл.

Шановний Леоніде Дмитровичу! Торнадо – один з сортів селекції В. М. Калугіна. Відноситься до ранньо-середнього терміну дозрівання (125-130 днів). Тип квіток двостатевий, маса ягід – 15-25 г, а грон – 1-2 кг. Відмінний товарний вигляд, висока врожайність. Проводити досліди з лозою оригінатор почав з 2013 року, а зараз Торнадо вже користується популярністю у виноградарів.

Грона дуже великі, гарно виконані, нещільні, циліндро-конічної форми. Більшість грон за кілограм, окремі досягають до 2,5 кг.

Ягода дуже велика, одномірна, овальної форми, червоно-фіолетового або темно-фіолетового забарвлення з пруїном. Вага ягід при доброму догляді – 20-25 г.

Смак гармонійний, приємний. Всі, хто куштують, відзначають високі смакові якості. М’якоть щільна і соковита одночасно.

Урожайність підвищена, дає по два грона на пагін, причому вже з перших бруньок лози плодоносні.

За словами оригінатора В.М. Калугіна – це вперше на його ділянці дворічний кущ видав таку врожайність і при такій великій товарній ягоді.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ