Укорінення живців на воді

В. Таранюк в теплице с выращенными саженцами.
В. Таранюк в теплице с выращенными саженцами.
Реклама

Читати російською мовою

Виноградарями придумано безліч всіляких методик вирощування і вкорінення лози. Багато з них я випробував на своїй практиці. Але хочу порадити читачам найбільш просту і надійну методику вкорінення виноградних живців і подальшого вирощування з них саджанців винограду, яку застосовую більше двадцяти років.

Для зручності розділив весь процес на ряд послідовних етапів. Кожен з яких виноградарям слід уважно вивчити, щоб не наробити непоправних помилок і не занапастити цінні живці.

Корни черенка, 
полученные на воде.
Корені живця, 
отримані на воді.

Я проводжу вкорінення живців у теплиці, яку починаю опалювати з середини лютого. З не меншим успіхом це можна робити в кімнатних умовах. А самі саджанці можна вирощувати на підвіконні або заскленому балконі.

1. В період від середини лютого до кінця першої декади березня необхідно дістати живці з осінньо-зимового зберігання, перевірити наявність і відповідність на них бирок.

2. Наріжте лози на трьохвічкові живці (гостродефіцитні можна обрізати на дві бруньки) з засліпленням секатором нижнього і середнього і залишенням тільки верхнього вічка.

Нижній зріз на живці слід робити перпендикулярно до осі живця на 3-4 мм нижче нижнього вічка, а верхній зріз на 2-3 мм вище верхнього вічка.

Відразу ж навісьте одну бирку для кожного сорту (пака), щільно ув’яжіть живці двома-трьома перев’язками (з бажаним вирівнюванням нижніх кінців).

3. Далі повністю занурюємо нарізані живці на вимочування в ємкість з дощовою або талою сніговою водою (в гіршому випадку з відстояною добу від хлорки крановою водою). Вимочування триває до 2 діб при кімнатній температурі 16-18°С.

4. Для контролю насичення живців вологою зробіть зріз секатором у верхній частині одного-двох живців з будь-якого пака (при хорошому вологонасиченні через 20-30 секунд на зрізі виступить роса).

Тепер пучки живців потрібно переставити в підготовлену ємкість з водними розчинами вкорінювачів (Гетероауксин, гумат натрію або ін. коренеутворювачі). Якщо придбати стимулятор коренеутворення важко – не біда. Можна використовувати для цієї мети квітковий мед високої якості (у концентрації 1 ст. ложка на 10 л води).

Глибина занурення вертикально розташованих пучків з живцями 1/4-1/3 висоти від п’яти живця. Замочуємо в стимуляторі коренеутворення живці близько 10-12 годин. Детально, як розводити покупні стимулятори, я не описую, оскільки з кожним з них слід працювати згідно з доданою до них інструкцією.

5. Після ополіскування в проточній воді нижніх частин пучків слід розв’язати їх, забиркувати кожен живець в ділянці під верхньою брунькою, запарафінувати верхній зріз, бруньку і, бажано, – бирку. Ця операція проводиться швидким зануренням живця в розігрітий до стану передкипіння парафін і миттєвого охолодження його в ємкості з холодною водою (при невеликій кількості живців можна їх просто обкапати парафіном з палаючої свічки. – 
Прим. редакції).

6. Тепер найважливіше! Дуже ретельно виставте підготовлені живці в однолітрові скляні банки пo 8-10 штук в кожну. Залийте дощовою або сніговою талою водою з рівнем на дні всього 8-10 мм. Візуально слід перевірити обов’язкове доторкання води п’ятами всіх живців. Інакше вони просто засохнуть без вологи.

При невеликій кількості пророщуваних живців хороший ефект коренеутворення дає борознування нижньої частини живця в кілька слідів по корі на довжину 4-5 см. Це можна зробити, наприклад, ножівковим полотном по металу.

Для усунення проблеми пліснявіння води і живців помістіть у воду 1-2 невеликих шматочка деревної золи. Кожен день слід перевіряти рівень води і доливати її по мірі випаровування.

7. Виставте банки з живцями на освітлене місце (стіл, підвіконня, шафа). Обов’язково потрібно проконтролювати температурний режим на рівні 25-26°С на перші 15-20 діб пророщування (тому, наприклад підвіконня для укорінення живців не підійде, оскільки воно холодне і затримає появу коренів. – Прим. редакції).

8. На 8-10 добу брунька розкривається, утворюється і розвивається пагін з листочками і зачатками суцвіть. Суцвіття бажано акуратно видалити вищипуванням. У цей час необхідно дуже строго стежити за наявністю води, підтримуючи рівень 8-10 мм постійно.

9. На 18-25 добу (рідше 30-35) нижній зріз обростає калюсом (протираневим наростом білого кольору), а вище і незалежно від нього з-під кори починають з’являтися і подовжуватися численні білі корінці. Це є сигналом до підготовки контейнерів і субстрату для пересадки молодих вегетуючих зелених саджанців c водного життєзабезпечення на ґрунтового.

10. В якості контейнерів для вирощування відмінно підходять пластикові пляшки з-під мінеральної води або пива. При підготовці посадочних ємкостей у двох-трьохлітрових ПЕТ-пляшок (можна використовувати і пляшки ємкістю 1,5 л, але чим вони більше, тим краще буде розвиватися саджанець) достатньо лише зрізати верхню (горловинну) частину. І не забудьте проколоти дренажні отвори у дні ємкостей для сходу зайвої води при поливі.

При використанні паяних контейнерів з поліетиленової плівки без дна, які я застосовую у зв’язку з великою кількістю вирощуваних саджанців – ця проблема вирішується автоматично. Висота таких контейнерів – 20-22 см, діаметр – 10-12 см. Заповнити ємкості слід на 1/2-1/3 від дна посадковою ґрунтосумішшю з легким ущільненням.

При посадці слід виставити корінцями на цей ґрунт зелений саджанець, обережно, щоб уникнути облому корінців, підсипати і злегка ущільнити верхній рівень ґрунту в контейнері. Потім відразу полити підігрітою до 28-30°С водою об’ємом 100-120 мл і виставити на піддони або на підготовлений ґрунт в прогрітій теплиці.

Ґрунт для вирощування саджанців винограду я пробував готувати за двома рецептами. Обидва показали чудовий результат.

Варіант №1 – в рівних кількостях береться дернова земля з лісопосадки, перегній-сипець і пісок.

Варіант №2 – також в рівних частинах беремо і змішуємо дернову землю, пропарену 2 рази тирсу і пісок.

Саженцы, выращенные в контейнерах из пленки.
Саджанці, вирощені в контейнерах з плівки.

11. Вже через пару днів після посадки в ємкості з ґрунтом саджанці починають вкорінюватися. А на 5-7-й день після адаптації коренів до нових умов поновлюється ріст молодого саджанця. У цей період потрібно дотримуватися оптимального режиму вегетації.

Вкрай важлива висока освітленість вдень. Тому, у кого вікна виходять на тіньову сторону будинку, можна використовувати додаткове освітлення фітолампами або виставляти на день саджанці на балкон або вулицю, якщо дозволяє погода. Денна температура для підтримки активної вегетації саджанців повинна бути 24-28°С, нічна – 16-18°С.

Поливи потрібні нечасті, з таким розрахунком, щоб ґрунт між ними злегка підсихав. Спочатку я зазвичай поливаю саджанці 1 раз на тиждень по 100-120 мл (грубо кажучи, склянку води в кожен контейнер). Потім, по мірі розвитку листової маси, споживання вологи посилюється і полив, потрібен частіше і трохи більшими нормами. Це легко контролювати завдяки прозорості ємкостей, в яких чітко видно частинки ґрунту, обплетені корінням.

12. З початку травня (через 4-5 тижнів від пересадки в контейнери), коли коріння і приріст вже активно розвиваються, у теплий сонячний безвітряний час дня необхідно починати загартування саджанців винограду.

Напевно, багато хто знає негативний досвід, коли висаджували куплені контейнерні саджанці в ґрунт, а вони гинули від сонячних опіків! Загартування починають, виставляючи саджанці на сонці спочатку на 10-15 хвилин і поступово збільшуючи час перебування на сонці щодня, доводячи його на другому тижні до 7-10-ти годин на добу. А через пару тижнів загартовування приступають до повнодобового знаходження саджанців в контейнерах під відкритим небом.

13. Посадка на постійне місце здійснюється після відходу загрози зворотних весняних заморозків (зазвичай після 20-25 травня, але не пізніше 10 червня). При цьому знімається бирка з саджанця (не забудьте це зробити!), проводиться реєстраційний запис в садовому журналі або встромляється поруч з саджанцем кілочок з биркою.

При висадці контейнер акуратно розрізається і молодий виноградний саджанець без руйнування навколокореневої зони (з грудкою ґрунту) висаджується на постійне місце.

Віктор ТАРАНЮК,
виноградар-любитель.
Донецька обл.
Фото автора.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ