Закладаємо грибну плантацію

0
94
Закладываем грибную плантацию

Читати цю статтю на русском языке

Травень – найкращий час, щоб спробувати себе на новому терені – вирощуванні гливи та інших грибів. Ще повітря не таке жарке і сухе, як влітку, багато дощів, а, судячи з прогнозів погоди, вона більш ніж сприятлива . Для вирощування гливи або шіїтаке вам досить запастися деревиною листяних порід або хоча б знайти відповідні сухі дерева в прилеглому лісі.

Основною перешкодою росту гриба служить той фактор, що впале або спиляне дерево швидко сохне, що заважає грибниці освоювати деревину. Знаючи це, дерево ріжуть на шматки 0,5-1 м і вимочують деревину у воді до 80-90% вологості. Як варіант, отриману колоду можна закопати, але можна обмотати поліетиленом, залишивши невеликі отвори для вентиляції. У деревині свердлять отвори, куди закладають міцелій або ж насипають 100-150 г міцелію на свіжий зріз, придавлюючи іншим пеньком або прикріпивши їх цвяхами або саморізами.

Аналогічно можна заразити всі пеньки в окрузі. Після зараження грибу не повинно бути жарко, оброблені пеньки краще притінити або розмістити в прохолодному вологому місці. Для поповнення вологи краще не поливати, а збризкувати деревину.

При успішному розвитку гриба через 2-2, 5 місяці на деревині з’явиться білий наліт. Таку колоду можна закопати на 2/3 де-небудь в тіні, адже ґрунт влітку – найхолодніше місце.

Як тільки температура опуститься до 14-16°С, почнуть з’являтися гриби, середній урожай яких може скласти 10-20 кг з 1 кубометра деревини. Чим твердіше вихідне дерево – тим більше грибів з нього можна зібрати.

Ну а для вирощування печериць можна просто розкидати грибні відходи або розкришені шляпки в прохолодному і сирому, багатому органікою місці, адже їх почали штучно вирощувати після того, як дізналися, що вони з успіхом ростуть на щедро вгноєних грядках.

Денис ТЕРЕНТЬЄВ,
біолог, агроном.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ

Пожалуйста, оставьте свой комментарий
Пожалуйста, введите здесь свое имя