Отримання органічної картоплі

Получение органического картофеля
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Ґрунт
  2. Посадка
  3. Способи посадки
  4. Догляд
  5. Збір врожаю

Якщо ви звикли купувати картоплю в магазинах або на ринку, велика ймовірність того, що ви знайомі тільки з деякими її сортами. Вирощуючи бульби самостійно, ви відкриєте для себе сортове розмаїття цієї універсальної культури, виберете найкращий для обробітку. Ви можете вирощувати нові сорти або ж, вибравши «фаворита», зберегти посівний матеріал, висаджуючи його кожен рік. І це дійсно просто, оскільки картопля – один із найневибагливіших овочів.

Ґрунт

Картоплю слід вирощувати на відкритій частині городу. Пряме сонячне світло повинен потрапляти не менше шести годин на добу. Ґрунт повинен бути родючим, добре дренованим і слабокислим – pH 5,6-5,8. Запам’ятайте, що важкі глинисті ґрунти ускладнюють формування повнорозмірних бульб.

На ділянці, яку ви плануєте під посадку органічної картоплі, в останні два роки не повинні зростати: картопля, помідори, перець і баклажани. Ця міра безпеки збереже врожай від шкідників і хвороб пасльонових культур.

Посадка

Картоплю можна висаджувати, коли температура ґрунту на глибині 10 см достатньо прогріється і досягне 7-8°С, а середньодобова температура встановиться на позначці + 8°C. Рання картопля починає плодоносити на 50-60 добу після посадки, а пізні сорти дозрівають тільки через чотири місяці. Коли температура стає вище 23°C, утворення бульб припиняється.

Поставтеся серйозно до вибору посівного матеріалу. Для старту краще взяти не генно-модифіковану картоплю (яку зазвичай продають без маркування), а з позначкою «органічна». Її можна знайти в інтернеті та садових центрах. Також її можна придбати у фермерів, які займаються органічним овочівництвом. Не купуйте картоплю для посадки в супермаркетах, оскільки її часто обробляють спеціальними розчинами, стримуючими проростання. Також магазинна картопля може бути зараженою небезпечним вірусом. Заражена рослина погано розвивається і дає дуже малу кількість врожаю.

За 1-2 тижні перед посадкою, викладіть бульби «вічками» вгору. Для цього виберіть прохолодне місце з температурою повітря +15°C. Не варто пророщувати середньостиглі та пізні сорти, просто садіть бульби, коли підготуєте землю.

Дрібну картоплю можна посадити повністю. Екземпляри, які більше розміру курячого яйця, можна розрізати так, щоб на кожну частину потрапило від одного до трьох «вічок». Розрізати картоплю краще безпосередньо перед посадкою, інакше вона може загнити в ґрунті або «підхопити» хворобу. Деякі садівники посипають сіркою розрізи бульб, що запобігає можливе гниття.

Сірчаний порошок можна придбати в садовому центрі, на ринку або аптеці. Це хороший метод для вологої ділянки або ділянки з поганим дренажем. Можна ще застосувати такий спосіб заготівлі картоплі для посадки. Перед закладанням на зберігання розрізають картоплю на кілька частин, просушують 8-10 діб, перемішуючи. Після цього видаляють всі сумнівні частини і зберігають у добре провітрюваному приміщенні при 2-3°C тепла. За зиму зрізи добре обкоркуються і стануть менш сприйнятливими до хвороб.

Способи посадки

  • Посадка в траншеї. Викопайте траншею глибиною від 15 см до 20 см, покладіть туди картоплю на відстані 30 см одна від одної. Потім прикрийте 10 см ґрунту.
  • Посадка в ямки. Викопайте ями глибиною 10-15 см і шириною з лопату, покладіть в них картоплю накрийте 10 см ґрунту.
  • В контейнерах. Для посадки можна використовувати старі діжки, бочки, баки або будь-які інші ємкості. Покладіть картоплю на глибину 15 см і накрийте 10 см ґрунту. Коли над рівнем ґрунту піднімуться сходи на 2-3 см, то їх знову присипають землею.

Догляд

Доглядати за картоплею досить просто. Як тільки картопля випустить паростки висотою приблизно 15 см, то слід досипати в траншеї і ямки ґрунт. Це легко зробити за допомогою сапи.

Картоплю необхідно поливати 1 раз на тиждень. Особливо ретельно треба стежити за поливом і вологістю землі від шести до десяти тижнів після посадки. Сильно пересушені бульби схильні до хвороб, а надлишок вологи веде до хвороб бадилля. Земля повинна бути вологою на глибині від 20 до 25 см.

Якщо ви висадили картоплю в ґрунт, удобрений компостом, то додаткових підживлень добривами можна і не робити. Хоча за вашим бажанням ви можете використовувати будь-яке органічне добриво, яке є.

Слід регулярно прополювати бур’яни, не поглиблюючи сапу більше 5 см в глиб ґрунту. Для розпушування і прополювання краще використовувати плоскоріз. Важливо не оголювати бульби, інакше вони позеленіють і стануть непридатними в їжу.

Коли бадилля рослин досягне 30 см, обкладіть кущі траншеї соломою, залишивши вільним невелику відстань від стебел (приблизно 10 см). Це слід робити кожні 2 тижні. Такий прийом дозволить сонячному світлу проникати до бульб, які розвиваються.

Колорадський жук – найчастіша проблема для картоплі, але є рослини, які зможуть відлякати шкідника. Це пижмо, коріандр і котяча м’ята.

Збір врожаю

Молоду картоплю можна викопувати, як тільки ви побачите, що перші квітки обпадають. Якщо ж ви вирощуєте картоплю для зберігання, то дочекайтеся, поки бадилля висохне. Не затягуйте зі збором врожаю – це необхідно зробити до заморозків.

Для зберігання просушіть картоплю, а потім покладіть в приміщення без доступу сонячного світла при температурі +1,5-5°C. При такій температурі більшість сортів картоплі до квітня не проростають.

Зберігайте картоплю в плетеному кошику, решітчастих ящиках або в сітчастому мішку, які забезпечать циркуляцію повітря. При зберіганні не треба змішувати різні сорти картоплі.

Людмила КУРГАН.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ