Зміст
У травні-на початку червня город радує буйством зелені і яскравих барв, а також настає радісна пора збору врожаю – вітамінної зелені. До початку літа на грядках проріджують сильно загущені посадки цибулі та коренеплодів. Бадилля вирваних рослин можна використовувати на зелень і для корму домашньої худоби.
Підсіваємо і ущільнюємо посадки
На порожніх місцях ще не пізно посіяти деякі насіннєві культури – цибулю, моркву, редиску, листову капусту кольрабі, петрушку, кріп, бобові, кукурудзу, крес-салат або баштанні культури.
Зараз саме час і дещо ущільнити посадки. Наприклад, в міжряддях суниці можна посіяти кущову низькорослу квасолю або будь-яку зелень. А по межах рядків рідко – через пару метрів один від одного у вигляді куліс висійте кукурудзу, сорис, сорго або амарант. Для куліс підходить також соняшник, але його потрібно висаджувати на відстані мінімум 70 см від кущів суниці. Куліси з високорослих рослин будуть відкидати в спекотний полудень на суницю тінь, що їй буде корисно.
На місця, де пропали або були з’їдені капустянкою томати, щоб не сплутати сорти, можна висаджувати фізаліс. Цю досить швидкорослу рослину можна посіяти на розсаду навіть в середині-кінці травня, а у вересні зібрати врожай плодів для консервації (як томати або в банках разом з ними) або тушкування, або смаження (готується по типу баклажанів).
Також можна висадити в порожні лунки з томатами перець. Баклажан не підійде, тому що його треба систематично обприскувати від колорадського жука. Як і капуста: її сусідство сильно пригнічує ріст з нею на одній грядці розсади томатів.
У травні при своєчасному ранньому висіві вже можна збирати урожай салату, редиски, зеленої цибулі і посіяти нові для безперервного конвеєра надходження овочевої продукції. Це сприятливий час для посіву у відкритий ґрунт (прямо в землю) теплолюбної зелені – базиліка, орегано, чебрецю, цикорію, шавлії. Якщо хочеться чого-небудь екзотичного, посадіть момордику, ангурію або мелотрію.
Висаджуючи різні сорти рослин, не забудьте зробити для них надійні етикетки. Для цієї мети підійдуть нарізані смужки алюмінію з пивних банок (див. фото), на яких ручкою продавлюється назва сорту. Вони кріпляться за допомогою дроту до кілочків, увіткнених на початку ряду. Також зручно дряпати назви сортів шилом на подібних відрізках з пластикових пляшок.
Можна також використовувати в якості етикеток пластикові ножі, на яких пишеться назва простим олівцем (маркер від води і сонця може стертися). А самі ножі в якості бирок зручно встромляти поруч з посадженими рослинами.
Догляд за овочевими та іншими культурами в цей час полягає в розпушуванні ґрунту, прополюванні, профілактики хвороб і шкідників і в регулярному поливі.
Полив
Овочеві культури не здатні переносити посуху без втрати врожайності, вони тут же втрачають свої квітки і зав’язі, тому їм потрібен своєчасний полив. Особливо вимогливі до поливу огірки – варто лише раз пересушити ґрунт – вони взагалі почнуть засихати і оживити такі рослини, щоб вони дали повноцінний урожай, буде вкрай складно.
Бажано поливати овочеві грядки у другій половині дня тією водою, яка за день відстоялась на сонці. Але не варто поливати рослини на ніч, особливо якщо погода в цей час доби прохолодна. Потрібно встигнути з поливом, щоб до настання ночі вода встигла просочитися в ґрунт.
Огірки зазвичай поливають 1 раз на 3 дні; кабачки, капусту, моркву, перець, ріпу, томати – 1 раз на 5 днів; інші овочі – 1 раз на 7-12 днів. Частота і велика кількість води при поливі залежить від складу ґрунту. Важкому ґрунту потрібне більш інтенсивне зволоження.
Потребу в поливі можна визначити, якщо взяти в руки земляну грудку з грядки і здавити її. Якщо настав час для поливу, грудка з глинистого ґрунту розпадається на частини, суглинок – розсипається на частинки, а з піщаного ґрунту неможливо буде сформувати грудку.
Не секрет, що часто води для поливу не вистачає. Особливо це часто буває при поливі з системи центрального водопроводу. І тоді городники роблять велику помилку, поливаючи рослини часто (практично щодня), але поверхнево, зволожуючи лише верхній шар землі на 2-5 см. При цьому корені рослин перестають рости вглиб і зосереджуються на поверхні. Але цей шар ґрунту встигає висохнути за день і вже до вечора після поливу ми бачимо кущики огірків і томатів із зів’ялим листям та квітками і зав’яззю, що осипалися.
Тому правильно буде не поспішати швидко полити город, стоячи зі шлангом цілий день і бризкаючи під кущики цівкою води, а поливати поступово протягом тижня всі рослини по рядках, перекладаючи поливальний шланг з однієї грядки на іншу. При цьому ґрунт повинен просочуватися водою мінімум на штик лопати і навіть глибше!
Ще з моменту висадки розсади потрібно дотримуватися такої схеми: висадили томати і перці – рясно залили посадкові канавки водою, потім замульчували або розпушили їх через день. А потім не поливайте днів сім! Нехай корені ростуть в глибину ґрунту, добуваючи собі вологу.
Так і всюдисуща капустянка менше буде під’їдати висаджену розсаду. Адже вона просто сповзається в місця, де постійно волого!
Через тиждень полив потрібно повторити і обов’язково просочити ґрунт якомога глибше! І знову можна не поливати днів 10, а то й більше. Не потрібно мучити себе і рослини зайвими клопотами, постійно підливаючи під корінь воду маленькими порціями.
Мульчуємо грядки
З поливом ми розібралися, але що робити, якщо ви зовсім не встигаєте вчасно полити грядки або в водопроводі ледь капає вода, а запанувала повальна спека і посуха? В цьому випадку потрібно замульчувати верхній шар ґрунту навколо овочів, тоді і поливати доведеться рідше.
Краще це зробити ще при посадці овочевих культур у відкритий ґрунт. Особливо важливо замульчувати ті овочі, яким потрібна постійна вологість (огірки, помідори, салатна зелень). Після цього вам буде достатньо поливати їх 1 раз на 7-10 днів.
Мульчування піде на користь і більш стійким до посухи культурам, таким як картопля, гарбуз, квасоля. Після цього їх можна майже не поливати, досить буде природних опадів. Якщо мульчуєте коренеплоди і ріпчасту цибулю, робіть це поступово – по мірі їх росту, щоб не засипати перші сходи, яким важливо пробитися над поверхнею ґрунту. Не обходьте увагою навіть посухостійкі багаторічники (лофант, котовник, ехінацею), замульчуйте їх теж і побачите, як покращиться ріст цих трав.
Мульчуючий шар органіки повинен бути товщиною 7-10 см, при меншому шарі водоутримуючий ефект буде нижче. Але все одно він не дасть сильно пересихати ґрунту і зменшить його перегрів. Також ідеально підходить для мульчування картон, який просто достатньо щільно укладати на ґрунт, з’єднуючи як можна щільніше, щоб із стиків не росли густою щетиною бур’яни.
Дуже добре допомагає зберегти ґрунтову вологу мульчування плівкою. Запевняю – ваші витрати на її покупку окупляться збільшенням врожаю вдвічі! Мульчування плівкою краще робити ще при висадці розсади і посіві насіння, розміщуючи рослини в хрестоподібні розрізи плівки або невеликі округлі отвори.
Але можна покласти плівку і пізніше – зістиковуючи її краї біля основи пагонів на грядці, залишивши між ними невеликий зазор на 2-3 см для поливу.
До слова, при спекотній погоді не можна глибоко розпушувати ґрунт на грядках і підгортати їх. Це сприяє швидкому випаровуванню вологи і перегріву рослин.
Як правильно встановити опори?
Для високорослих і витких культур (огірки, томати, горох, квасоля) встановлюють опори і підв’язують до них стебла рослин. Особливу увагу слід приділити підв’язці томатів. Їх потрібно підв’язувати, як тільки ви пересадили розсаду у відкритий ґрунт. Якщо почекати з підв’язкою, рослина зігне стебло і почне стелитися по землі, де виявиться вразливою для хвороб і шкідників.
Для опори томатам встановлюють горизонтальну дротяну шпалеру, від якої спускають м’які мотузки для фіксації стебел томатних кущів. Ні шнур, ні тонку мотузку використовувати не можна, так як вони деформують стебла, краще нарізати м’які мотузочки з непотрібних ганчірок.
Біля високорослого помідорового куща можна вбити кілочок. Поки рослина ще молода, їй буде достатньо підв’язки до цієї опори. Потім підв’язують до кілка мотузку, один її кінець у вигляді петлі підтримує стебло, інший кінець натягується на шпалері. Якщо вбити в землю високий стовпчик, не доведеться підтримувати рослину за допомогою горизонтальної шпалери, але цей варіант не підходить для того випадку, коли у вас багато рослин.
У високорослих томатів, залежно від обраного типу опори, треба своєчасно видаляти пасинки і стежити за тим, щоб пагони не нависали один над одним. Цим рослинам потрібно більше вільного простору для повноцінного плодоношення.
Але переборщувати з пасинкуванням теж не варто. При розміщенні кущів просторо і своєчасній підв’язці головних пагонів можна їх взагалі не пасинкувати. Всупереч поширеній думці, урожай при залишенні пасинків не сильно знижується (може лише зменшитися розмір плодів, якщо їх зав’яжеться занадто багато), але зате вони надійно заховані від сонячних опіків у глибині куща, а не печуться на сонці, як на пасинкованих кущах.
Денис ТЕРЕНТЬЄВ,
біолог, агроном.
Фото автора.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Город після сходів
- Мікрозелень – нова мода в овочівництві
- Щоб вродила картопля
- Мізуна – надійна зелень до самих морозів