Зміст
- Теплиця в пріоритеті
- Приготування ґрунтової суміші
- Замочування насіння
- Посадка і догляд за розсадою
- Підготовка ґрунту під посадку
- Сівозміна
- Догляд
- Обов’язково мульчуємо огіркові грядки
- Підв’язка і формування тепличних огірків
- Збирання врожаю
- Вибираємо сорти
Немає, напевно, популярніше овочу, ніж огірок. Що може зрівнятися зі свіжим пухирчастим огірочком зі своєї грядки, та ще й органічним, без всяких шкідливих мінеральних добавок і домішок?! А щоб виростити ранні огірки на радість домочадцям і на заздрість усім дачним сусідам, скористайтеся порадами досвідчених городників – експертів з вирощування цієї культури.
Теплиця в пріоритеті
Огірки-культура південна, тому, якщо хочете вже на початку травня збирати урожай, без теплиці вам не обійтися.
Огірки в парнику Андрій МАРЧЕНКО, фермер з села Клишки Сумської області, вирощує розсадним способом. Насіння на розсаду сіє в кінці лютого-на початку березня. Її він вирощує в опалювальних теплицях, дачникам-любителям вирощувати розсаду доводиться в квартирах. Але на що не підеш заради ранніх огірочків!
«Раніше використовували касетний спосіб, зараз ми вирощуємо більше горщикову розсаду. Багато дачників купують спеціальні торф’яні горщики, я ж рекомендую бюджетний варіант – пластикові стаканчики з-під сметани об’ємом 350 мл, вони чудово підходять для розсади огірків і томатів», – розповідає Андрій Марченко.
Для того, щоб отримати дружні сходи, потрібно правильно підготувати до посіву ґрунт і насіння.
Приготування ґрунтової суміші
«Приготувати ґрунт для розсади не так вже й складно. Але робити це потрібно заздалегідь, хоча б за 2 тижні до посіву розсади», – радить Андрій Марченко. Ґрунт фермер готує наступним чином: бере приблизно в рівних частинах перегній, торфокрихту і землю зі свого городу. В отриману суміш додає біогумус (приблизно десяту частину загального обсягу суміші), потім на кожне відро отриманого ґрунту додає по 1 склянці деревної золи і бокаші, ретельно перемішує і перетирає, щоб не залишилося великих грудочок.
Перед посадкою потрібно перевірити вологість ґрунту. «Набираємо жменю ґрунту і сильно стискаємо в руці. Розтискаємо руку і дивимося: якщо земляна грудка на долоні відразу розвалилася, земля вимагає додаткового зволоження. Якщо грудка залишилася цілою, то тоді прямовисно кидаємо її з висоти півметра, при падінні грудка повинна розсипатися. Якщо вона розвалилася на кілька великих грудочок, значить ґрунт вже надмірно вологий, потрібно підсушувати, періодично помішуючи.
Для зволоження ґрунту беремо звичайну пластикову пляшку, в пробці шилом робимо кілька отворів (для великих об’ємів ґрунту використовуємо садову лійку). Наливаємо розчин Емочки (ЕМ-1) концентрації 1:100, а якщо додавали бокаші, то звичайну відстояну воду кімнатної температури.
Поливаємо нашу ґрунтосуміш з пляшки, безперервно помішуючи і періодично перевіряючи вологість описаним вище способом. Після приготування ґрунт засипаємо в пакет і зберігаємо при кімнатній температурі не менше двох тижнів. Приготовлена таким способом ґрунтосуміш містить багато повітря, ніколи не ущільнюється, і коріння легко і швидко заповнить весь об’єм горщика або касети», – ділиться своїми секретами Андрій Марченко.
Замочування насіння
Андрій Марченко має свій фірмовий універсальний спосіб замочування насіння, яким користується вже багато років. Після такої передпосівної обробки насіння помідорів у нього сходить на третю добу, а огірків – на другу.
«Набираємо шприцом 1 мл препарату ЕМ-1 і розводимо в літровій банці з водою (дощовою, сніговою, просто відстояною з-під крана). Раджу робити саме 1 л ЕМ-розчину, щоб легше було витримати концентрацію 1:1000. Відливаємо близько 100 мл отриманої рідини – це той самий робочий розчин, який ми будемо використовувати для замочування насіння, решту використовуємо для поливу кімнатних рослин, їм це теж дуже корисно.
У відібраний розчин додаємо 1 ст. ложку Ріверму, Оптим-гумусу або якої-небудь іншої витяжки з біогумусу. Настоюємо розчин 5 хвилин і набираємо його в шприц.
Різні сорти насіння розкладаємо в одноразові стаканчики (кожен сорт в окремий стаканчик) і капаємо на них зі шприца трохи розчину. Потім ставимо стаканчики з насінням в тепле місце на 3-20 годин (час замочування залежить від температури в приміщенні і сортових особливостей рослин). Після закінчення замочування обробляємо насіння розчином Мікосан-Н, розведеним з водою в пропорції 1:1.
Для цього в той же шприц набираємо 5 мл Мікосана і додаємо туди ж 5 мл води. Мікосаном насіння обробляємо для профілактики чорної ніжки – найстрашнішої напасті для розсади.
Хвилин через 5 викладаємо насіння на папір для просушування, щоб при посіві воно не прилипало до рук. Пересушувати не можна! І відразу висіваємо в горщики», – розповідає фермер.
«Багато дачників і фермерів цікавляться, а як бути, якщо насіння імпортне і вже оброблене? Замочувати його чи ні? На своєму досвіді переконався, що замочування корисно для всіх насінин. Так що не бійтеся замочувати, змиєте імпортну хімію і напоїте насіннячко органічними поживними речовинами», – радить Андрій Марченко.
Посадка і догляд за розсадою
Насінини слід висаджувати по одній в горщик і заглиблювати на 1-1,5 см. Поки насіння не проросло, йому потрібно багато тепла, оптимальна температура для пророщування 25-28°С. Коли з’являться сходи, температуру знижують до 15°С, вдень до 12°С – вночі.
Ґрунт під розсадою потрібно тримати вологим, але не мокрим, інакше сходи загинуть. Поливаємо відстояною теплою водою (25-27°С). Норма поливу залежить від фази росту і температури навколишнього повітря. Як тільки з’явилися перші сходи, поливаємо кожну рослину за допомогою шприца під корінь, щоб зволожити ґрунт на 5-6 см. Зверху присипаємо сухим ґрунтом – це вбереже рослини від хвороби «чорна ніжка». Для таких малюків вистачить одного поливу на тиждень, велику розсаду перед висадкою в ґрунт поливаємо 1 раз на день.
Для гарного постачання рослин водою необхідно проводити полив таким чином, щоб вода сягала глибини розташування коренів.
Зростаючу розсаду огірка підживлюють два рази з інтервалом у 8-10 днів. Перше підживлення роблять у фазі 2-х справжніх листочків, друге – у фазі 3-4.
При висадці розсади на постійне місце рослини повинні мати 5-6 справжніх листків, 1-2 вусика, товсте стебло і добре розвинену кореневу систему.
Розсаду на постійне місце висаджують методом перевалювання, не пошкоджуючи коренів.
Підготовка ґрунту під посадку
Перед висадкою розсади готують ґрунт. Огірок добре росте на пухких, родючих, багатих органікою ґрунтах. Якщо з осені не були внесені органічні добрива (добре перепрілий компост або гній), то їх слід внести під весняну основну обробку ґрунту з розрахунку 10-15 кг на 1 кв. м.
Ґрунт перед посадкою розсади обов’язково прогрівають до 12-15°С, інакше розсада просто припинить своє зростання. Розсаду висаджують на відстані 50-60 см одну від одної. Для кращого освітлення її розміщують в шаховому порядку. Огіркову розсаду у парник Олександр Марченко висаджує в кінці квітня, на півдні України це слід робити на 2-3 тижні раніше.
Сівозміна
Огірки не можна висаджувати після кабачків, кавунів, динь, гарбуза, у них спільні хвороби і шкідники. Несприятлива і посадка після пасльонових, особливо після томатів. Добре огірки будуть рости після бобових, ранньостиглої капусти, коренеплодів або перців.
Догляд
Огірки вимогливі до поливу і підживлення. Щоб вони порадували вас урожаєм, їх обов’язково потрібно підживлювати. При вирощуванні огірків в теплиці за літо проводять, як мінімум, 5-6 підживлень, оптимально – 1 раз на тиждень.
Для підживлення застосовують водну витяжку з коров’яку, розведений курячий послід, трав’яний настій з подорожника, мокриці, кропиви, лободи і т. п , додаючи при цьому біопрепарати: Фітоспорин, Ріверм, ЕМ-1 .
Можна використовувати для підживлення і готові добрива (Агрікола Вегета, Агрікола Форвард, Агрікола 5, Ефектон-О, гумати та ін.). Для профілактики кореневих гнилей поливаємо біопрепаратом Мікосан В. По листю добре обприскувати сумішшю: Здоровий сад + Екоберин + Емочка.
Обов’язково мульчуємо огіркові грядки
Полив бажано крапельний. Поливати огірки можна тільки теплою водою з накопичувача. При прохолодній погоді поливаємо 1 раз, при підвищенні температури – 2 рази на добу: вранці та ввечері.
Кількість води слід витрачати в залежності від фази розвитку рослини і від погоди. Є таке правило: на яку глибину пішли корінці огірків, стільки літрів води на 1 кв. м слід використовувати для поливу. Якщо глибина корінців у розсади огірка, наприклад, 3 см, то досить 3 л води на 1 кв. м посадки. Під час плодоношення корені проникають на глибину 15-18 см, відповідно, використовуємо від 15 до 18 л води на 1 кв. м. На 1 кв. м до цвітіння використовуємо 5-6 л, під час цвітіння – приблизно 8-10 л.
Оптимальна температура в теплиці – вдень 22-28°C, вночі – 17-19°C (різниця між денною і нічною температурою повинна бути не більше 5-7 °C).
Підв’язка і формування тепличних огірків
Приблизно через 1 тиждень після висадки розсаду підв’язуємо шпагатом до шпалери. Навколо рослини шпагат зав’язуємо вільною петлею, так як при розвитку рослини товщина стебла збільшиться. Один раз на кілька днів головне стебло підкручуємо навколо шпагату, весь час в одному напрямку.
Формування рослин відбувається в три прийоми:
- Видаляємо з пазух перших 3-5 справжніх листків всі бутони і пагони. Якщо цього не зробити, то в пазухах перших листків утворюються зав’язі, які будуть стримувати розвиток самої рослини, і в результаті загальний урожай знизиться.
- Видаляємо бічні пагони на головному стеблі. Як правило, до висоти 0,5 м видаляють всі бічні пагони; на проміжку 0,5-1 м залишають на бічних пагонах 1 лист; на проміжку 1-1,5 м – 2 листа; далі, до шпалери, залишають 3 листа.
- Всі бічні пагони другого порядку прищипуємо на 1 лист.
Згодом головне стебло перекидаємо через шпалеру і прищипуємо, залишаючи 40-60 см. Як правило, на цьому формування огірка закінчується.
Під час щотижневого формування рослин видаляємо також все хворе або пожовкле листя. Всі обрізки проводимо в першу половину дня, щоб до ночі рани підсохли.
Збирання врожаю
Прибирання огірків не представляє великих труднощів, потрібно тільки запам’ятати кілька простих правил:
- Збирати слід огірки кожен день або хоча б через день, інакше вони переростуть і втратять свій товарний вигляд. Крім того, своєчасний збір огірків стимулює утворення нових зав’язей.
- Зривати плоди необхідно акуратно, не піднімаючи і не перевертаючи батоги. Відокремлювати плоди треба так, щоб плодоніжка залишилася на батозі. Смикати і перекручувати плодоніжки не можна – це послабить саму рослину.
- Збирати огірки краще рано вранці або пізно ввечері, так вони соковитіші.
Вибираємо сорти
Правильно підібрані сорти – запорука успішного врожаю. Це підтверджують всі успішні городники.
«За 20 років активного заняття овочівництвом випробували сотні різних сортів української, російської, голландської, французької, японської селекції. Сьогодні у нас вже є набір сортів і гібридів кожної культури, які найкраще ростуть в нашому господарстві. І що прикро, – майже по всіх культурах українська селекція безнадійно відстає.
У нас добре себе зарекомендували для тепличного вирощування такі сорти, як Барвіна, Афіна, Беттіна, Анжеліна. До речі, Анжеліна за смаком нагадує ніжинський огірок, але врожайність Анжеліни вище в десятки разів за сезон з однієї рослини ми збираємо в середньому до 200 плодів. А це 10 трилітрових банок консервованих огірків! І це досить застарілий гібрид, який вже знятий з виробництва.
Дуже добре показали себе і такі сорти, як Кріспіна, Маша, Амур, Пасамонте. На даний час вирощуємо в теплиці голландський Ексельсіор F1, ранній гібрид, призначений спеціально для вирощування в зимово-весняний період в теплицях. Він стійкий до затінення, утворення бічних пагонів у нього помірне, рослина не схильна до загущення, стійка до борошнистої роси і кладоспоріозу. Має добрі смакові якості, врожайність становить 13-14 кг з 1 кв. м», – ділиться своїм досвідом Андрій Марченко.
А Ганна КОВАЛЕНКО, городниця з села Макошин Чернігівської області, яка вже тридцять років успішно займається вирощуванням огірків, надає перевагу огіркам голландської селекції. У теплиці вирощує сорти: Аякс, Престиж, Караоке, Сатина.
«Безперечно, фаворит серед них Сатина – урожайний, стійкий до захворювань, з прекрасними смаковими якостями. Огірочки хрусткі, без гіркоти. Прекрасно підходить і для теплиці, і для вирощування у відкритому ґрунті. Сама вирощую і вам рекомендую»,- радить Ганна Коваленко.
Олена БЕРЕЗКІНА.
Фотографії з архіву Андрія Марченка.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Що з чим посадити, щоб усім було добре?
- Перці люблять тепло і турботу
- Смачна і ароматна лаванда
- Огірки, томати та перець посеред зими