Смачна і ароматна лаванда

Смачна і ароматна лаванда
Реклама

Всі ми маємо уявлення про те, як виглядає лаванда, хоча мало що про неї знаємо. У нас виростає всього лише один її вид – Лаванда вузьколиста, тоді як у Середземномор’ї (звідки вона родом) налічується більше 30-ти видів. І нехай нам дістався лише один вид, зате кількість сортів радує око. Фіолетовими відтінками сорти лаванди не обмежуються, її можна зустріти в нестандартних білих, фіолетових і рожевих кольорах.

Лаванда вузьколиста – багаторічний, вічнозелений напівчагарник, що складається з численних пагонів, висотою близько 60 см, з сизими, немов повстяними, листочками. Цвіте з липня до кінця серпня. Добре розвинений кущ займає площу діаметром 60-80 см. Рослина дуже любить відкриті сонячні ділянки. Чим більше світла – тим красивіше стає лаванда!

Вона може зростати і в півтіні, але тоді цвітіння буде не настільки рясним, її гілочки подовжаться і цим зіпсують декоративний вигляд куща. Для посадки підійдуть супіщані, рідше суглинкові ґрунти, з добрим дренажем і середнім рівнем родючості. Кислі ґрунти бажано нейтралізувати вапняним розчином. Висаджувати рослину потрібно ранньою весною, коли зникне загроза нічних заморозків, або восени – строго у вересні. Перед посадкою кущі лаванди потрібно добре полити, зануривши коріння у воду на 30 хвилин.

Посадочні ями повинні бути 30 см в глибину і стільки ж в ширину. Після посадки ґрунт навколо рослини добре ущільнюють. Між рослинами в ряду повинна бути не менше 30 см, а між рядами – не менше 1,5 м. Ось вже хто-хто, а лаванда ніколи вам не нагадає про те, що їй потрібен полив – це дуже посухостійка рослина. І все ж, у тривалі періоди посухи лаванда буде вам вдячна за щедрий полив.

Якщо у вас є бажання розмножити лаванду, то це можна зробити за допомогою нездерев’янілих живців, які потрібно вкорінювати під плівкою. У серпні-вересні можна скористатися напівздерев’янілими живцями, які відразу висаджують у ґрунт. Після зими такі живці будуть йти в ріст нарівні з вкоріненими рослинами.

Звичайно ці два способи хороші, але особисто я віддаю перевагу іншому методу. Все ще простіше! Потрібно просто пригнути до землі напівздерев’янілу гілку (не відрізаючи) і на місці плавного згину добре присипати землею. Якщо це зробити навесні – у вересні можна вже відсаджувати нову рослину.

Лаванду використовують у садово-парковому дизайні; харчовій та лакофарбній промисловості; у виробництві парфумерії, засобів побутової хімії та косметики. Всі ми знаємо, що лаванда – прекрасний ароматизатор білизни та одягу. Мішечок з сухими суцвіттями надає білизні приємного аромату і оберігає вовняні, хутряні і шовкові речі від молі.

Лавандова олія широко використовується в медицині, застосовується для розслаблення, проти головного болю, проти болю в суглобах, як масажна олія. Відвар лаванди застосовується від запалень на шкірі, при почервонінні і лущенні шкіри, для ліквідації лупи і ламкості волосся. Лаванда допомагає позбутися від дерматитів різного походження, регенерує шкіру після опіків, знеболює при мігрені, зменшує негативні прояви атеросклерозу та інсульту, а також нормалізує роботу печінки і жовчного міхура, має жовчогінну дію. Вона покращує живлення кров’ю серцевого м’яза, нормалізує серцевий ритм при аритміях і тахікардіях, приводить в норму артеріальний тиск у гіпертоніків. Має сечогінну та протизапальну дію при циститах, уретритах, вагінітах. Посилює опірність організму до перевтоми і інфекційних захворювань.

Лаванда – справжній дар природи. Вона і прикраса, і цілителька, і відмінна пряність!

У кожній культурі лаванда використовується по-своєму. Для нас використовувати її в їжу – злегка незвично, але на її батьківщині перетертою в порошок лавандою посипають готові страви. Лаванда має пряно-терпкий, злегка гіркуватий смак і добре поєднується з чебрецем, м’ятою, мелісою, чабером, шавлією. Нею приправляють салати, соуси, супи (грибні, овочеві і рибні), другі страви з овочів, смажену і тушковану баранину. Також з неї часто роблять трав’яний чай, який давно славиться своєю заспокійливою дією.

Поділюся з вами, дорогі читачі, двома варіаціями рецепту «Лавандової солі», для яких є два способи застосування:

  • 1-й спосіб, як приправа до м’ясних і овочевих страв: 0,5 чашки морської солі перетерти в ступці з 1 ч. ложкою сухих квіток лаванди. Приправляти за смаком.
  • 2-й спосіб, як відмінна ванна-антистрес: 0,5 чашки морської солі перетерти в ступці з 3 ст. ложками свіжих (можна і сухих) квіток лаванди. Приймайте такі ванни перед сном.

Домашнє печиво з лавандою

  • 175 г вершкового масла
  • 2 ч. ложки сухої лаванди
  • 100 г цукрової пудри
  • 200 г борошна
  • 20 г цукру.

Подрібніть лаванду, додайте до розм’якшеній олії і ретельно збийте блендером. Потім додайте цукрову пудру і знову збийте до кремової консистенції. В отриманий «крем» додавайте борошно (не поспішаючи, потрошку) до отримання так званої «олійної крихти». Після того, як вийшла крихта, вимішуйте тісто вручну. Тісто потрібно розділити на 2 частини і сформувати ковбаски. Посипте ковбаски цукром, загорніть в плівку і залиште в холодильнику на 25-30 хвилин. Охолоджене тісто наріжте на шматочки, сформуйте печеньки (можна використовувати формочки) і викладіть на застелене пергаментом деко. Випікайте 20 хвилин при 160°C. Все печиво повинно пропектися до золотистого кольору, але в середині залишитися світлим. Коли печиво охолоне – посипте шоколадом, горіхами і подавайте до столу.

Ваша КУМА.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ