А горішки не прості, а великоплідні та тонкокорі

А орешки не простые, 
а крупноплодные и тонкокорые
Уникальные орехи эко-фирмы Ковчег
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Сувора зима не для заморських гостей
  2. Сорт Ковчег-1, створений на екофермі «Ковчег»
  3. Особливості вирощування дніпропетровського Ковчега-1
  4. Горіховий сад любить терплячих
  5. Ковчег-2 і Ковчег-3 – нові сорти селекції екоферми «Ковчег»
  6. Не варто повторювати чужих помилок
  7. Великоплідні сорти, випробувані на херсонщині
  8. Поради досвідченого горіхівника
  9. І мешканці півночі можуть виростити великоплідний горіх
  10. І наостанок

Будь-який садівник прагне вирощувати на своїй ділянці не просто високоврожайні сорти, а сорти з максимально великими і смачними плодами. Тому, приступаючи до вирощування горіхового саду або окремого дерева, максимально відповідально поставтеся до вибору сорту. Зараз на ринку пропонуються сорти волоського горіха і української, і молдавської, і угорської, і німецької, і французької, і італійської, і навіть білоруської селекції. Що вибрати, спробуємо розібратися разом з професіоналами, які не один рік вирощують горіхові сади.

Сувора зима не для заморських гостей

Фермер Дмитро Бондаренко, який заснував разом з батьком і братом екоферму «Ковчег», радить початківцям-горіхівникам не висаджувати саджанці горіха в більш холодній зоні, ніж та, у якій виросла маточна рослина. Закладаючи в селі Зубківка Дніпропетровської області свій горіховий сад, Дмитро посадив в 2011 році 500 саджанців молдавських сортів горіха. Зима 2011-2012 років виявилася досить суворою: морози досягали -38°С. В результаті третина молодого саду загинула, а деревця, що вижили, виявилися ураженими до першої бруньки. І на ці граблі наступило не тільки господарство Бондаренка. Фермер стверджує, що йому ще не довелося бачити в північній, північно-східній і навіть центральній частинах України здорових горіхових садів, вирощених з нерайонованих для цієї місцевості саджанців молдавської, кримської або французької селекції. А купити саджанці місцевої селекції досить важко.

Сорт Ковчег-1, створений на екофермі «Ковчег»

Такий стан справ підштовхнув Дмитра Бондаренка зайнятися селекційною роботою, результатом якої став новий український сорт Ковчег-1. Спочатку для щеплень використовувалися прищепи імпортних сортів, а потім, після тривалих пошуків, Дмитру вдалося знайти унікальні маточні дерева практично поруч з його садом, в Дніпропетровської області.

Новий сорт вийшов досить великоплідним (вага ядра 15-20 г), тонкокорим (товщина шкаралупи 1,1 мм), з досить гарною заповнюваністю (маса ядра становить 52% від маси плоду). Врожайність зрілого дерева становить 70-80 кг на рік. Перший урожай можна збирати вже на 3-4 рік після посадки саджанців. А найголовніше – сорт зимостійкий (легко переносить як зимові морози, так і весняні заморозки) і стійкий до хвороб, в тому числі і до «бичу горіхових садів» марсонії. Сорт відрізняється пізнім цвітінням. Завдяки цьому в 2014 році, коли через травневі заморозки практично вся Україна залишилася без горіхів, Дмитро Бондаренко отримав 40-50 кг плодів з дерева. Фермер-селекціонер впевнений, що його сорт прекрасно підійде для вирощування в Дніпропетровської області, а тим більше в регіонах з більш м’яким кліматом. Перші саджанці Ковчега-1, висаджені в Київській і Харківській областях, теж відчувають себе дуже навіть непогано.

Особливості вирощування дніпропетровського Ковчега-1

Сорт не вимагає яких-небудь складних агротехнічних прийомів. Правильна посадка, обрізка, підживлення, використання вологозберігаючої технології і своєчасний полив під час сильної посухи – запорука отримання хорошого врожаю. Дмитро Бондаренко рекомендує дотримуватися схеми посадки як мінімум 10х10 м, щоб дерева, розростаючись, не заважали один одному. Відповідно розташовувати горіхове дерево варто не ближче, ніж на відстані 15-20 м від будівель, щоб потужна коренева система не пошкодила фундамент. Поки горіх ще маленький, вільний простір можна зайняти різними культурами. Фермер пропонує для цієї мети використовувати фундук і ягідні чагарники, наприклад малину. Крону дерева на екофермі формують вручну на 3-5 рік життя дерева, далі на обрізку не потрібно витрачати багато сил і часу, так як в основному доводиться вирізати тільки підмерзлі гілки.

Горіховий сад любить терплячих

Особливістю сорту є також дуже раннє плодоношення. Перші горішки можуть з’явитися в перший же рік після посадки саджанця. Дмитро Бондаренко радить бути терплячими – і перші два роки обривати плоди. На формування горіхів йде надто багато енергії, а в перші роки сили необхідні для розвитку самої рослини. Варто пожертвувати першими горіхами і не ризикувати деревом.

Ковчег-2 і Ковчег-3 – нові сорти селекції екоферми «Ковчег»

Засновники екофірми «Ковчег» не зупинилися на досягнутому і продовжили селекційну роботу. Її результатом стали ще два нових великоплідних сорти горіха, що не поступаються по зимостійкості Ковчегу-1Ковчег-2 (Катерининська бомба) і Ковчег-3.

Ковчег-2 рекомендується для присадибних ділянок і дач. Врожайність у нього трохи нижче, ніж у Ковчега-1, зате середня вага ядра становить 20-32 г.

Ковчег-3 призначений для промислового вирощування. Це перспективний високоврожайний сорт з плодами вагою 17-20 г.

Не варто повторювати чужих помилок

Директор Центру промислового горіхівництва і виноградарства Максим Калайда (село Монастирське, Бериславського району Херсонської області) застерігає початківців-горіхівників від захоплення південними, не районованими в Україні саджанцями. Якщо сорт привезений з іншої кліматичної зони, він може погано акліматизуватися, підмерзати, змінювати строки цвітіння, стати більш схильним до хвороб і шкідників, внаслідок чого давати нестабільний, неякісний урожай. Дерева будуть пристосовуватися до невластивого їм середовища за рахунок зменшення маси плодів і зниження врожайності, а можуть взагалі загинути.

Не радить Максим Калайда і самостійно вирощувати дерева з посівного матеріалу. В цьому випадку ймовірність отримати майбутній горіх, що повністю успадкував всі батьківські ознаки, становить не більше 50%. Горіхове дерево вимагає досить великого вільного простору і починає нормально плодоносити далеко не в перший рік після посадки. Якщо ж виросте зовсім не те, що очікували, буде дуже шкода витрачених зусиль і «гулялої» багато років землі. Так що, якщо хочете отримати високоврожайну, крупноплідну рослину, беріть в розсаднику готовий саджанець уподобаного вами сорту.

Великоплідні сорти, випробувані на Херсонщині

У Центрі промислового горіхівництва і виноградарства випробували близько 20 сортів, з них вибрали кілька найперспективніших, в тому числі великоплідні ІНТР і Буковинська бомба.

Сорт ІНТР селекції Ізмаїльського горіхівника Олександра Пономаренка – ідеальний вибір для великих горіхових садів. Він скороплідний, середньорослий. Кожен горіх важить близько 20 г. Вихід ядра – 43%. Ядро витягується легко. Шкаралупа тонка. Це надлатеральний (тобто жіночі квітки з’являються майже у всіх пазушних бруньках зеленого пагона) сорт: він дає до 25 бруньок на одному пагоні, а це близько 1 кг плодів на гілці. З одного дерева реально отримати 5 мішків горіхів. Перші горіхи можна знімати на 4 рік, а в промислове плодоношення вступає на 5-6 рік. Не вимагає запилювача.

Буковинська бомба – один з кращих і вже широко відомих великоплідних сортів української селекції (селекціонер Ф. Затоковий). Його Максим Калайда особливо рекомендує для присадибних ділянок. Сорт відрізняється високою врожайністю і підвищеною морозостійкістю. Плоди великі, шкірка, хоча і не дуже тонка, але дуже легко роздавлюється. Врожайність досить висока. Плоди циліндричні, великі, середньою масою 17,4-19 г. Маса ядра становить 48-48,5% від маси плоду, світле ядро, легко виймається з шкаралупи, має відмінні смакові якості. Вступає в промислове плодоношення з 6-7 року.

Поради досвідченого горіхівника

Максим Калайда підкреслює, що при вирощуванні горіхів, особливо великоплідних, важливо правильно провести обрізку. Він вважає, що ця операція необхідна для забезпечення якості врожаю, особливо вона впливає на розміри плодів. Фермер рекомендує обрізку проводити щорічно вручну, усуваючи гілки, розташовані у внутрішній частині крони або занадто низько. Це дає можливість проникати світлу всередину дерева. Хороша освітленість створює сприятливі умови для зростання однорічних пагонів, на яких формується урожай. Крім того, в перші роки життя дерева, маючи невелику незагущену крону, добре освітлюються і провітрюються. Це допомагає уникнути грибкових захворювань. Але у холодні і дощові роки горіхові дерева уражаються такими хворобами, як бура плямистість (марсонія, морсоніоз або антракноз) і бактеріоз. Для боротьби з цими захворюваннями необхідно проводити періодичні обприскування 1%-вим розчином бордоської рідини.

І мешканці півночі можуть виростити великоплідний горіх

Чернігівська та Сумська області і вся територія, що знаходиться північніше 50 паралелі, віднесені до зони нетоварного виробництва волоського горіха. Але це не означає, що жителі півночі України не можуть виростити великоплідні і тонкокорі горіхи. Наприклад, сорт Пам’ять Мінова розроблений білоруськими селекціонерами. Тому на півночі України цей горіх відчуває себе дуже комфортно. Маса середніх плодів становить 15,2 г, найбільших – 18,5 г. Вихід ядра – 37,4%. Ядро легко витягується. Товщина шкаралупи – 1,0 мм. Урожай можна збирати через 6 років після посадки у відкритий ґрунт. Сорт відносно стійкий до марсонії. Походження сорту – 
сіянець горіха західноукраїнської великоплідної форми.

І наостанок

Радимо скористатися порадами досвідчених горіхівників і підбирати сорти, районовані для вашої місцевості. Успішних вам посадок і багатих врожаїв добірних золотих горішків.

Олена БЕРЕЗКІНА.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ