Гуси Лінда дають до 12 кг м’яса

Гусенок
Гусенок
Реклама

Читати російською мовою

Гуси Лінда дуже красиві птахи, які дають цінне смачне м’ясо, пір’я і пух. Вони білого кольору, великі і сильні. Люблять простір і воду. Не проти і попустувати. Порода користується попитом. А нам про неї розповідає власниця з Баришівки Київської області Христина Кривошлик.

– Серед іншої птиці розводжу і гусей породи Лінда. Їх вивели в Нижньогородської області шляхом схрещування місцевих курей з китайською породою. Потім у поліпшенні породи брали участь ще кілька порід. Ось так вони і з’явилися. Мені захотілося в свій час мати багато птиці різних порід. Переїхала зі столиці, де продала трикімнатну квартиру, а в Баришівці купила будинок. Правда, тепер мені вже мало простору. Адже у мене всього 2 сотки землі і для бізнесу мало простору. На сьогоднішній день у мене є в загальній складності 200 каченят та гусенят. А їм місце надано у прибудові до будинку, де утримуються вони та інкубатори, в яких вилуплюються й інші пташенята.

– Розкажіть детальніше, що це за гуси ліндівської породи. 

– Це досить великий птах, білого забарвлення. З подовженою статурою і своєрідною лобовою шишкою. Дзьоб і лапи у гусей помаранчеві, різної інтенсивності. Темні очі невеликих розмірів. В основному птиця утримується, звичайно ж, для того, щоб забезпечити себе м’ясом. А м’яса вони дають багато. Вже у два місяці пташенята гусей важать
4 кг. Дорослий самець може важити понад 8 кг, самка – від 7. Птах неконфліктний і добре уживається з представниками інших порід. І взагалі – це доброзичливі і допитливі птиці, знайомляться з іншими птахами і людьми. А ще вони люблять політати. Все їм крила хочу підрізати.

– Чим ви їх годуєте і як утримуєте на своїх 2 сотках?

– У мене їх небагато. В основному тільки породисті виробники, від яких отримую потомство, кладу їх яйця в інкубатор. З них вилуплюються пташенята, яких реалізую всім бажаючим мати цих гусей. (При мені приїхала пара з немовлям, які прикупили собі гусенят). З перших днів життя і всі наступні місяці до дорослішання годую гусенят спеціальним кормом і даю чисту воду. Але дорослі птахи і пташенята утримуються в різних місцях. Пташенята, як я вже і казала, у прибудові до будинку. А дорослий птах у мене на вигулі.

Маленькі пташенята дуже вимогливі до того, яка температура в приміщенні, потрібно дбати, щоб не було протягів і завжди була свіжа вода та чиста суха підстилка в приміщенні. Температура для них повинна бути не нижче 25°С. Вони добре переносять тепло, але бояться холоду поки ще маленькі. Потім, коли виростуть, то можуть навіть зимувати на вулиці, збиваються в купу і ночують на дворі навіть у сильні морози. Але найкраще, звичайно, їм будувати пташник. Вони живуть спокійно і в неутепленому сараї, коли дорослі. Єдина умова для їх утримання, відсутність протягів.

Але вони страждають, коли мало місця. Тому пташник повинен мати хороший вигул. Він повинен примикати до водоймища з проточною водою або хоча б потрібно облаштувати штучну водойму. В крайньому випадку, великий таз з водою, звідки гуси могли б пити воду. Вона повинна бути свіжою. А в закритому пташнику гуси повинні мати по 1 кв. м на 1,5 птиці. Менший простір негативно позначається на продуктивності гусей. Вони можуть захворіти і перестати нестися.

Освітлення приміщення є важливим чинником для того, щоб продуктивність гусей була високою. Для того щоб продовжити світловий день взимку, використовують штучне освітлення, продовжуючи день до 12 годин, тому що при 7-годинному дні вони перестають відкладати яйця. Гусенятам у 10-20 днів потрібний 16-годинний світловий день. Потім день трохи зменшують.

Годую особисто я своїх гусей покупним концентрованим бройлерним кормом. Даю вітаміни. Вода в поїлках свіжа. Але можна годувати гусей, які утримуються на вільному вигулі і травою, зерном, мішанками. Влітку на їх утримання йде ще менше грошей, так як вони можуть щипати траву або плавати в озері і ловити там всяку живність.

– Що можна розповісти про їх продуктивність?

– Це досить великі гуси. Їх вага може доходити до 12 кг. У мене одна грудинка якось мала вагу 1,5 кг. Птах скоростиглий. В період зрілості пташенята вступають в 8 місяців. А в перші 2-3 місяці вони вже важать приблизно 4 кг. А в 5-7 – м’ясо дуже смачне, ніжне. Кількість яєць від однієї гуски від 50 до 65 штук на рік. Зазвичай вони несуться навесні. Вага яйця становить 150-170 г. Понад 90% усіх яєць запліднені. Таким чином, від однієї гуски за рік можна отримати від 45 до 60 гусенят. Гуски є прекрасними квочками і можуть стежити самі за своїм потомством. Пам’ятайте, що для того, щоб вони добре неслися, необхідно давати птахам достатню кількість кормів, збагачених кальцієм і зелень. Птах відрізняється прекрасним апетитом.

– До яких хвороб схильні гуси цієї породи, і як можна уникнути зараження?

– Якщо за гусьми, та й за будь-якою іншою птицею, доглядати неправильно, то вони можуть хворіти. Для того, щоб цього не траплялося, треба дбати про те, щоб пташник був чистим, птах вакцинованим і мав достатньо життєвого простору. Перед заселенням в пташник молодняку гусей його необхідно обробити. Змінюється повністю підстилка, дезінфікується все приміщення.

Гуси схильні до вірусного ентериту. Тому вже в перші тижні після вилуплення пташенята від нього вакцинуються. Також вони схильні до таких захворювань, як: сальмонельоз, пастерельоз, аспергільоз і гіменолепітоз. І якщо з’явилася хвора птиця, її потрібно ізолювати, і дезінфікувати приміщення.

І на останок рецепт гусака шматочками в рукаві від Христини Кривошлик.

Інгредієнти

  • Один гусак, картопля – 6-8 шт.,
  • морква – 1 шт.,
  • яблука – 3-4 шт.,
  • сіль – за смаком,
  • лавровий лист – 1 шт.,
  • перець чорний мелений,
  • прованські трави.

Спосіб приготування

Гусака обскубати і добре вимити. Нарізати шматочками. Всі шматочки натерти сіллю і спеціями. Нутрощі не чіпати. Лапи і голову також. Порізати шматочками свіжі яблука і моркву. Всі інгредієнти помістити в рукав для запікання. Покласти його, зав’язавши добре, в духовку, розігріту до 180°С на годину. Через годину вийняти рукав з духовки і розрізати його. Викласти на блюдо почищену і посолену картоплю і тушкувати все разом в духовці ще годину.

Приємного апетиту!

Розмовляла Тетяна ФЕДЯЙ.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ