У попередніх номерах ми писали про те, як уродженка Києва Валентина ЯКОВЕНКО стала мешканкою села Київської області. Вона розводить багато різних птахів. Серед них є і цесарки, які рідко виводять пташенят. Про своїх улюблених вихованців розповідає Валентина Михайлівна.
– До того, як я придбала цесарок, знала про них небагато. Але птахи мені дуже сподобалися і я їх купила. Вони дуже гарні на вигляд і дуже граційні. Спочатку цю птицю розводили як декоративну. І її назва цесарка, означає «царська». Пізніше близьких родичок домашніх курей стали розводити і для м’яса.
Так от, цесарка – це птах, що нагадує своїм виглядом горбату курку з маленькою голівкою і округлим тілом. У неї короткий хвіст спрямований вниз, оперення густе і красиве, блакитно-сірого кольору.
Ще однією особливістю цесарок є наявність на голові наросту. Ноги в неї товсті, міцні і витривалі. Птиця здатна літати, і щоб цього не траплялося і ви не ловили цесарок далеко від дому, прийнято підрізувати їй крила коли вони ще маленькі.
– Як можна відрізнити самця від самочки?
– Самець і самочка настільки між собою схожі, що недосвідчена господиня може їх і не відрізнити. Мені це також не вдалося. Думала, що придбала двох самок, а виявилося, що одна з них самець. І вони, трохи подорослішавши, погуляли, і вона вже знесла яйця, а в мене з’явилися їхні дітки. Так що маємо вже своїх пташенят і яйця цесарок.
Але відрізнити їх за статтю все ж можна, адже самці агресивніші, ніж самиці. Також вони мають більш світле забарвлення, а сережки на вухах більші, ніж у самок.
– Як їх утримують і годують?
– Їх можна утримувати навіть в одному сараї разом з іншими агресивними птахами. Ці африканські курочки дуже витривалі і набагато менше хворіють, ніж інші домашні птахи. Непогано переносять спеку і холод. Тому їх можна розводити практично у всіх регіонах України.
Ми живемо в Київській області й утримуємо їх у вольєрах. Курчата знаходяться в опалювальних приміщеннях. Є у цесарок сідала, гнізда, де вони несуться. Єдине, про що треба дбати найбільше, це, щоб у приміщенні, де живуть цесарки, було сухо. А щоб птах не хворів, потрібно дотримуватися технології вирощування.
Одною з важливих умов утримання птиці є наявність великого вигулу. Сарай для птиці також повинен бути достатньо просторим. Розвести птахів без потрібного простору не вийде. А спаровуються вони саме на вигулі. Але якщо розводять цесарок для відгодівлі, то утримують їх у клітинах.
– Розкажіть про продуктивність цесарок.
– Особисто ми, та й усі птахівники, розводять цесарок для отримання корисних для людини яєць і смачного м’яса. Сучасні породи відрізняються високою скоростиглістю. Вони набирають забійну вагу вже в 45-50 днів. Яйцекладка у них триває з весни до осені. За рік одна цесарка може знести до 120 яєць.
М’ясо за смаком нагадує дичину і вважається більш корисним, ніж куряче і качине. У ньому міститься менше жиру і води.
Забійна вага цесарок 1,7-2,2 кг. Їх яйця також відрізняються чудовими смаковими якостями. Вітамінів в них більше, ніж у курячих.
Кажуть, що вони ще й від колорадів город уберігають. Ми ще не пробували. Але випускаємо птахів без побоювання в город, де вони позбавляють його від шкідників. Тим більше, що вони не клюють овочі на грядках.
– Що потрібно зробити, щоб отримати від цесарок потомство?
– Для того, щоб отримати запліднені яйця, необхідно цесаркам дати більше простору для вигулу. Просторий вольєр обгороджують високим парканом, щоб птах не полетів. На 5-6 самок залишають одного самця.
Мама з неї не завжди хороша. Тому краще буде підкласти яйця під курку або ж вивести курчат за допомогою інкубатора. Закладають в інкубатор яйця, які зберігалися не більше 5 днів.
– А як доглядати за ним?
– Виводяться пташенята зазвичай через 28 днів. Доглядають за цесарчатами, як і за звичайними курчатами. Спочатку їх поміщають в окремий картонний ящик, застелений щільним папером. Зверху накривають сіткою, щоб нікуди не вийшли. Для того, щоб їм було тепло, в ящик поміщають лампу для обігріву і для додаткового освітлення. В темряві вони гірше ростуть.
І ще одна умова для здорового потомства: абсолютна чистота в коробці. Вони можуть заковтувати всяку гидоту. Тому потрібно не давати їм це робити.
Щодо годування, то вони можуть харчуватися так само, як і звичайні пташенята. Після вилуплення їх годують вареним яйцем, сиром, пшоном. Через кілька днів починають давати зелень. До місячного віку їх годують через кожні 3 години. Потім переводять на 3-4 разове годування.
Через 2 тижні після вилуплення з яйця пташенятам дають риб’ячий жир, сіль і дріжджі. У коробку ставлять ємкість із дрібним гравієм. А з третього тижня їм дають варену м’яту картоплю, багато зелені і подрібнені овочі. На дорослий раціон їх переводять в 3 місяці. На підлогу, на підстилку їх переводять в три місяці.
– Отже, для цесарок потрібен просторий сухий сарай і вигул. А чим ви їх годуєте?
– Годуємо дорослих цесарок тим самим, чим і звичайних курей. В їх раціоні є і комбікорм, і овочі, як варені, так і терті сирі. Влітку вони спокійно їдять бадилля і траву. Даємо дрібний гравій, крейду, товчену шкаралупу яєць. З задоволенням поїдають вони жуків і черв’яків. Зернові корми у вигляді кукурудзи вони теж їдять. Можна давати варену картоплю, необхідні їм вологі мішанки і м’ясо-кісткове борошно. Замість нього можна давати рибні відходи або сир. А ще – мінеральні добавки та вітаміни. Тільки тоді вони будуть продуктивними і давати яйця і смачне м’ясо.
Тетяна ФЕДЯЙ
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- 360 яєць на рік – стільки дають кури гібрида Декалб
- Курчата з домашнього інкубатора
- Вирощування голубів
- Варена риба в раціоні курей