ВИРОЩУВАТИ КРОЛИКІВ ВИГІДНО І ЦІКАВО

0
1215

У цьому впевнений чернігівський фермер Олександр Євтушенко, який вже два роки професійно займається розведенням кроликів.

Олександр – людина міська, має дві вищі освіти: інженера-механіка і економіста. За родом діяльності раніше він не був пов’язаний з сільським господарством. Розвідницький бізнес виник, загалом-то, спонтанно. Тесть Олександра після виходу на пенсію вирішив переїхати в сільську глибинку і впритул зайнятися не тільки садом-городом, але і розведенням всілякої домашньої живності.

Для початку купив козу, курей і п’ять кроликів. Милі симпатичні вухані сподобалися і Олександру, але на відміну від тестя, для якого розведення кроликів було швидше заняттям для душі, він вирішив підійти до цього питання професійно й зробити з хобі бізнес.

Зараз у господарстві Олександра 50 кроликоматок, а вже на наступний рік він збирається в 2 рази збільшити їх поголів’я.

У ПРІОРИТЕТІ М’ЯСНІ ПОРОДИ

Олександр вирощує три м’ясні породи Каліфорнійська, Полтавське срібло і Бургундська. Він вважає, що таких кроликів вирощувати вигідніше, ніж велетнів. Дорослі кролики важать 4-5 кг, але при цьому вони швидко зростають, і в три з половиною місяці самка вже може паруватися і давати приплід, а Велетні починають розмножуватися тільки в сім місяців. Коли Велетень тільки почне спаровуватися, у самки перерахованих порід в парування можна пускати вже її дітей.

Крім того, ці породи більш плодовиті – в середньому 8-10 кроленят в посліді, тоді як кролики-велетні виробляють лише 2-5 кроленя. «До того ж, вони більше пристосовані до наших умов, особливо хочеться відзначити породу Полтавський сріблястий української селекції, хоча досить добре себе зарекомендували калифорнійці і бургундці. Ці три породи чудово схрещуються між собою. Я, наприклад, успішно схрещую кроликів Каліфорнія і Полтавське срібло між собою, такі кроленята краще ростуть і швидше набирають вагу в порівнянні з чистою лінією, але, звісно, я їх вже не пускаю на розмноження, а весь приплід йде на м’ясо. Тобто, у мене в господарстві йдуть дві лінії: лінія породистих кроликів і лінія кроликів, отриманих від схрещування, яка йде на забій», – розповідає Олександр.

ЧИСТОТА – ЗАПОРУКА КРОЛІВНИЦТВА

Головні умови успішного розведення кролів: правильне харчування та дотримання санітарного стану клітин. «Якщо не підтримувати чистоту в кролятнику, відразу починаються хвороби і падіж тварин. Особливо страждає шлунково-кишковий тракт. Якщо бруд або фекалії якимось чином потрапляють в корм, відразу виникають ентерити, еймеріози, кокцидіози. І якщо дорослий кролик може відбутися здуттям живота і діареєю, то кролик-підліток напевно загине. Так що, чистота – запорука успішного кролівництва»,- підкреслює фермер.

Щоб у кролятнику було чисто, Олександр рекомендує використовувати клітини з сітчастим дном, у цьому разі продукти життєдіяльності кроликів провалюються вниз, і потім їх досить прибирати не рідше 1 разу на 5 днів.

Такий п’ятиденний цикл збирання пов’язаний з розвитком мікроорганізму-кокцидії, у якої дві стадії розвитку: зародкова, і коли вона починає продукувати. Після того як кокцидія виходить з калом назовні, вона ще 5-6 днів перебуває у стадії спокою, а на сьомий день починає розмножуватися, що може привести до спалаху захворювання серед кроликів. Тому необхідно 1 раз на 5 днів прибирати екскременти.

«Якщо клітина з суцільною підлогою, у мене є і такі, то під однієї з стінок клітини розміщую сітку, а підлогу роблю з нахилом 15 градусів в сторону, де знаходиться сіточка. Продукти життєдіяльності скочуються по підлозі і через сітку (а якщо клітини двоповерхові, то через бункер) зсипаються вниз, куди підставляється відро, корито або інша ємкість», – пояснює фермер.

У ємкість для збору екскрементів Олександр насипає свіжу соснову тирсу (її купує на пилорамі). Вона прекрасно вбирає сечу і частково знезаражує відходи життєдіяльності кроликів. У кролятнику постійно свіже повітря і пахне сосновою деревиною, як на пилорамі. Раз на п’ять днів вміст калозбиральника вивозиться в яму, обладнану на городі.

ВАКЦИНАЦІЯ

Щоб кролики не хворіли, фермер проводить вакцинацію: «В 40 днів я прищеплюю весь молодняк, 120 днів роблю ревакцинацію». Маточне поголів’я він вакцинує 2 рази на рік: навесні та восени. Раніше використовував чеську вакцину, зараз прищеплює тварин вітчизняною Лапімун Гемікс (BioTestLab). Ця комбінована вакцина від геморагічної хвороби і міксоматозу істотно дешевше чеського аналога, а по дії практично ідентична. Вакцину фермер купує безпосередньо від виробника, вони пакують її в герметичні теплоізоляційні контейнери і надсилають замовлення Новою поштою. Навіть влітку вакцина приїжджає без проблем. У неперевірених аптеках купувати вакцину Олександр не рекомендує, тому що вона повинна зберігатися при температурі від 2°C до 8°C, а в аптеках, а тим більше кіосках, такий температурний режим не завжди дотримується.

ГОДУЄМО ПРАВИЛЬНО

Вода і корм в клітці повинні бути постійно. Досвідчені кролівники кажуть, що кролик за добу підходить до годівниці 80 разів. Шлунок кролика однопорожнинний, з тонкими стінками і слабкою мускулатурою, його кишечник також має слабку мускулатуру. На відміну від кишечника людини, у якого їжа просувається за допомогою перистальтики, у кролячому кишечнику нова порція їжі проштовхує стару.

Це є однією з основних причин, чому кролики повинні постійно щось жувати. «Тому у мене бункерні годівниці, де постійно знаходиться корм», – підкреслює фермер.

Для нормальної роботи шлунку і кишечника корми обов’язково мають бути збалансованими, тобто в правильній пропорції повинні бути всі необхідні корисні речовини, особливо клітковина. Але її теж повинно бути в міру. Надлишок клітковини так само погано впливає на стан здоров’я кролика, як і її недолік (кролику складно її переробити).

Кроликів Олександр годує гранульованим кормом, який готує власноруч. До його складу входить овес, ячмінь, люцерна, макуха, сіль, крейда (для збагачення корму кальцієм) і пшеничні висівки. «Я купив спеціальну установку для переробки кормів – подрібнювач і гранулятор. Всі компоненти спочатку подрібнюю, добре перемішую, а потім запускаю гранулятор, і з цієї суміші машина робить гранули. Якщо кролику просто насипати зерна, сіна, крейди, то він щось смачне з’їсть, а корисне їсти не стане. А так все перемішано, під тиском спресовано в гранулу і всі вітаміни і мінерали тварина отримує рівномірно. А таблиці по складу комбікормів були розроблені ще за часів СРСР, так що тут не потрібно щось вигадувати і винаходити», – ділиться досвідом фермер.

У клітинах обладнані вакуумні поїлки гранично простої конструкції: літрова мисочка, в яку перевертається догори дриґом 4-літрова каністра. Така конструкція дозволяє зберігати постійний рівень води в мисочці. Крім того, вода, перебуваючи під вакуумом, досить довго не псується і її не потрібно часто міняти.

«Самці з приплодом такої каністри вистачає влітку в спеку на 2 дні. Воду беремо з свердловини, зробленої в нашому саду. Свердловина 40-метрова, так що кролики п’ють чисту цілющу воду», – розповідає Олександр.

КРОЛИК – ТВАРИНА МОРОЗОСТІЙКА

Кролики холоду не бояться, для них страшна спека. «Спеку вони дуже тяжко переживають: і падіж збільшується, і спаровуються вони набагато гірше. Навіть якщо жінка завагітніє при температурі 27°C і вище, вже в першу декаду вагітності всі зародки розсмоктуються», – підкреслює фермер.

Мороз кролі переносять в цілому непогано. Олександр утримує тварин в досить легкому приміщенні з шиферним навісом і легкими тонкими стінками, підігріває в мороз тільки маточник.

«Є такі плівкові тридцятиватні обігрівачі, їх підключаю за 3 дні до окролу, і тримаю, поки кроленятам не виповниться 15 днів. Взагалі, в 6-10 днів, коли кроленята опушились, їм вже не страшний мороз. Залишаю підігрів, щоб енергія, яку вони отримують з молоком матері, не витрачалася на обігрів тіла, а йшла виключно на зростання».

В середньому кожна кролематка народжує 8-10 кроленят, вигодовує сім. В рік у них по шість окролів.

КРОЛИЦЯ АБО КОРОВА: ЩО ВИГІДНІШЕ?

Споживач на кролятину є. «Кролятина затребувана, а виробляють її недостатньо», – зазначає фермер. Він підкреслює, що вирощувати кроликів дуже вигідно. І в підтвердження своїх слів наводить цифри, які він вичитав в одному сільськогосподарському журналі.

Від однієї української корови в середньому можна отримати в рік 3000 л молока (для порівняння її західноєвропейська подружка виробляє 6000 л, а американська – 9000 л). Молоко селяни здають по 5 гривень, тобто від середньої української Корівки можна отримати 15000 гривень, при цьому одна кролематка в середньому дає 150 кг м’яса (її річний приплід і приплід її дітей). І якщо ви продасте це м’ясо навіть за оптовою ціною (100 грн за 1 кг), отримаєте ті ж 15000 гривень. При цьому, в селі корову традиційно вважають годувальницею, а кроликів тримають швидше для забави. Так що, тут є над чим замислитися, і перестати дивитися на кроликів зверхньо.

Олена БЕРЕЗКІНА.

Фото автора.