Загартування розсади

Закалка рассады
Реклама

Читати російською мовою

Якісна розсада – запорука майбутнього врожаю. Однак нерідко буває, що після висадки в ґрунт розсада дуже сильно хворіє і від її колишнього буйного зовнішнього вигляду залишається лише пожухле листя. Це відбувається, якщо розсаду висаджують відразу в ґрунт не загартованою. Адже сонячна інсоляція у парниках та теплицях (особливо якщо врахувати, що розсада росте зазвичай загущено), не кажучи про кімнатні умови значно менша, ніж під відкритим сонцем. Тому непідготовлена розсада отримує сонячні опіки.

Словом, щоб розсада відмінно прижилася, її потрібно заздалегідь адаптувати до суворих умов відкритого ґрунту. Також потрібно загартовувати і зніжену кімнатну розсаду якщо ви вирішили виставити її під сонце. Інакше вона миттєво згорить.

Робити це потрібно поступово, за 10-14 днів до висаджування розсади у відкритий ґрунт або теплицю.

Теплолюбні рослини, такі як: томати, перець, баклажани, огірки можна починати загартовувати виносячи на відкрите повітря при температурі 12-14 градусів. Більш холодостійкі рослини (наприклад, різні види капусти, багаторічні пряні культури і квіти) можна починати загартовувати при температурі в тіні близько 8-10 градусів.

При цьому розсаду спочатку виносять на свіже повітря не більше ніж на 2-3 години, поки температура повітря не підніметься до необхідного для культури оптимуму. При цьому в перші дні обов’язково притінюємо розсаду від прямих сонячних променів або ставимо в тінь, поступово привчаючи до сонячного світла. З кожним днем час перебування на свіжому повітрі збільшуємо на 1-2 години. Також поступово виставляємо розсаду під пряме сонячне світло (спочатку на кілька годин, поступово додаючи час). І лише через 10-14 днів в кінці періоду загартовування, розсада може залишатися на відкритому повітрі постійно. В тому числі вночі.

Якщо вирощуєте розсаду у теплиці, парнику або балконі, загартовування можна проводити, відкриваючи вікна, коли потрапляє на балкон пряме сонячне світло, а в теплицях хоча б причиняти на ніч двері для провітрювання. Але в цих випадках все одно бажано додатково кілька днів загартовувати розсаду безпосередньо на ділянці перед висадкою.

Якщо температура при загартуванні навіть підготовленої розсади опускається нижче +6 градусів для теплолюбних культур і +3-5 для холодостійких, рослини заносять у приміщення, теплицю або накривають двома шарами плівки (зручно використовувати постійні тунельні укриття).

Загартовування сонцем і зниженою температурою можна супроводжувати додатковою підготовкою до посухи. Для цього можна збільшувати інтервали між поливами, але не допускати в’янення рослин (полив відновлюють після легкого в’янення листя). Ґрунт при цьому повністю пересихає, тому поливати потрібно буде потім рясно, до повного змочування грудки землі. Таке загартування можна провести пару раз перед висадкою. Сильно захоплюватися цим методом не варто, оскільки ви ризикуєте просто засушити розсаду.

Для старту корисно за кілька днів до висаджування у відкритий ґрунт підживити рослини комплексним добривом з переважанням фосфору і калію (NPK 10:40:70). А також за день перед висадкою обприскати біостимулятором Імуноцитофіт.

Загартовувати можна не тільки свою, але і покупну розсаду. Але її зазвичай продають вже викопаною, без землі. Тому при висадці спочатку притіняйте її ящиками, ганчірками – словом не дайте їй згоріти в перший же день.

Денис ТЕРЕНТЬЄВ.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ