Втрачаю врожай моркви

Теряю урожай моркови
Реклама

Читати російською мовою

Другий рік поспіль втрачаю врожай моркви.
Після прибирання вона через один-два тижні
перетворюється на кашку, хоча на вигляд була хорошою.
В чому причина і що робити з цією напастю?
Г. Н. Каменєва,
м. Каменськ Дніпропетровської обл.

Причин такої трагедії, як повна втрата врожаю – дуже багато. Почнемо з насіння. Те, що пропонують продавці – часто далеко від якісного посівного матеріалу. Чорна гниль передається в першу чергу через насіння, і без попереднього його знезараження посів проводити не можна.

У період зберігання коренеплоди уражають різні види гнилей, і це найгостріша проблема моркви. Ситуація ускладнюється тим, що у більшості городників льохи і підвали абсолютно не підходять для зберігання.

Оптимальна температура зберігання моркви від 0 до 2°С. Ми з дружиною не доносимо її до льоху. Після прибирання очищаємо від землі і несемо додому в кухню. Тут я чищу і подрібнюю на електром’ясорубці коренеплоди. Дружина упаковує в пакети різного об’єму, вся продукція закладається в морозильну камеру. Більше ніяких турбот і ніяких втрат. Якщо потрібно робити заготівлі або готувати їжу, просто потрібно дістати потрібний пакет. Але це якщо урожай в межах 30 кг.

А якщо він солідний і зберігання просто необхідне? Звичайно, далеко не завжди сховища винні. Морква буває ранньою, середньою і пізньою. Вегетаційний період кожного сорту різний, відповідно і терміни збирання моркви різні. Ранні сорти потрібно прибирати в кінці липня, а пізні у вересні. Моркву можна поливати до самого прибирання, але можна і потрапити в період дощів.

Ми не знаємо, який сорт був у читача і як виглядала гниль. Є м’яка гниль (слизовий бактеріоз), при високій вологості активно розвивається чорна гниль (альтернаріоз). Також в цю групу входить бура гниль (фомоз), не менш шкідлива і парша. Біла гниль (склеротиніоз) гнильного запаху не має – коренеплоди просто розм’якшуються і стають водянистими.

Виділимо основні причини появи морквяної гнилі:

  • сира холодна погода, застій вологи;
  • нестача калію;
  • закладення на зберігання з ранками, тріщинами, отворами від укусів комахами;
  • збирання врожаю в дощову або сиру погоду;
  • порушення термінів прибирання;
  • висока температура і вологість при зберіганні;
  • заражені хворобою насіння і ґрунт.

Коли треба починати прибирання? Пожовкло нижнє листя – саме час взятися за лопату. Якщо пожовкло середнє листя – терміни явно затягнули. На коренеплодах з’явилися білі корінці – ми не запізнилися. На коренеплодах з’явилися тріщини – прибирайте терміново і швидше.

При збиранні не можна збивати землю, б’ючи коренеплоди один об одного або об лопату. Отримані вм’ятини і забоїни – ворота для грибкової інфекції.

При занадто ранньому викопуванні морква погано зберігається. Якщо її перетримати в землі, погіршуються смакові якості. Вона може піти у вторинний ріст – на коренеплодах з’являються корінці. Підвищується кошлатість, як кажуть у знайомому нам мультфільмі.

В цілому ж в більшості регіонів України з прибиранням моркви можна не поспішати. При нормальній, помірно сухій і теплій погоді її можна залишити на грядці рости, збільшуючись у розмірах, ще на половину осені і прибрати в погожий сухий день ближче до середини жовтня. Небажано, щоб вона потрапила під сильні заморозки. Морква має певну стійкість до низьких температур, але при температурі нижче -2°С також легко уражається грибами, а, отже, погано зберігається.

Готуючи моркву на зимове зберігання, акуратно зрізуйте бадилля! Лінія зрізу повинна припадати на головку коренеплоду. Його «плічка» ні в якому разі не повинні бути зрізані.

А з самими хворобами, яким піддалася морква, потрібно боротися. Перш за все, за рахунок правильної агротехніки та дотримання сівозміни. Повертати посіви на старе місце можна через 4 роки. Попередниками моркви не повинні бути її родичі з тієї ж родини: петрушка, пастернак, селера, фенхель, кріп.

Нісенітниця – скажете? У нас завжди кріп по городу вільно гуляє. А ось і даремно. Ось вам і ще один мінус! Не кожна рослина виносить пряне сусідство. А ось чергування рядів моркви і цибулі, а також присутність чорнобривців – це просто чудово. І цибулеву муху вижене, і капустянка не відвідає, і слимаки забудуть нанести візит. А стане менше шкідників – буде менше пошкоджень, місць, куди проникнуть спори грибків, що викликають гниття коренеплодів.

На запитання читачів відповідав
Олександр РОДНИЙ,
інженер-технолог,
м. Бахмут Донецької обл.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ