Турецька черемха – мешканка степу

Турецкая черемуха - обитательница степи
Фото GettyImages
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Вишня або все-таки черемха?
  2. Для декору
  3. Розмноження насінням

Черемха звичайна досить поширена рослина, що росте в лісовій зоні, а також по берегах водойм. Вона добре почуває себе на ділянках з підвищеною вологістю. А в степовій зоні і ближче на південь частіше зустрічається черемха турецька.

Турецьку черемху називають по-різному: антипка, магалебка, запашна вишня, вишня святої Люсі, кучина. Відноситься вона до родини Рожевих, підроду вишня. Така спорідненість з вишнею зробила її однією з поширених підщеп для неї.

Черемха турецька – це багатостовбурне дерево з пишною кроною або розлогий кущ. Її висота залежить від віку рослини і умов зростання і знаходиться в межах 1,5-12 метрів. Від черемхи звичайної вона відрізняється довгим терміном життя – близько 200 років.

Турецька черемха росте на Середземномор’ї, Балканах, в гірських районах Середньої Азії і Кавказу, на півдні України. Їй, на відміну від черемхи звичайної, посушливий клімат не перешкода. Вона має арабське або турецьке походження, може зростати ледве не в пустелі, а в горах піднімається до висоти 2000 метрів над рівнем моря.

Це дерево не тільки невибагливе, воно ще є красивим живим декором. Турецька черемха не дає кореневої порослі і легко переносить обрізку, тому з неї формують живоплоти, які мають ще одне значення – захищають ділянку від вітру.

Цілющими властивостями володіють ароматна кора, листя і ягоди цього дерева. Як і у черемхи звичайної, плоди антипки мають в’яжучі властивості, але вони більші за розміром (діаметр 1 см) і мають чорний колір при повному дозріванні. За смаковими якостями ягоди магалебки не мають високого попиту, особливо в тих регіонах, де багато інших видів плодових і ягідних культур, але ощадливі господарі знають, як вони знадобляться взимку. Тому турецьку черемху використовують переважно для заготівель – сушать, морозять, роблять джеми, варять компоти.

Сушену ягоду використовують для приготування чаю, перемелену через м’ясорубку разом з кісточками ягоду можна використовувати в начинку для пирогів, а також з неї можна зробити вино або наливку. Навіть деревина з цього дерева знаходить застосування в побуті.

Вишня або все-таки черемха?

Багато хто вважає черемху турецьку підвидом вишні, але ботаніки все-таки вважають, що це черемха. Ягоди у неї дрібні, мають терпкий смак, а це властиво для черемхових. Суцвіття мають округлу форму і згруповані в китицю по 5-14 квіток, але самі квітки знаходяться на довгих черешках і за виглядом нагадують квітки вишні. Листки теж більше схожі на вишневі, з глянцевим відтінком. Але не так важливо класифікувати дерево, як приділити увагу його властивостям, а вони, виявляється, дуже корисні для садівників.

Турецька черемха служить відмінною підщепою для плодових дерев в районах, які страждають від посухи. У дерева потужна коренева система, так як воно може рости на схилах гір. Його корені надійно зчіплюються з ґрунтом, немов щупальця восьминога. Завдяки цьому, на магалебці відмінно приживаються вишня і черешня. Це дозволяє вирощувати ці культури навіть без поливу.

Магалебка добре витримує вапнякові і засолені ґрунти, на відміну від тієї ж черешні, тому вона може стати хорошою підмогою для садівників.

Для декору

У південних регіонах антипку частіше використовують як підщепу, а в тих регіонах, де клімат прохолодніше, вона служить прекрасним озеленювачем. Дерева мають округлу пишну крону, з них можна створювати живоплоти для декору. У період цвітіння вони чудово прикрасять будь-яку місцевість, та й в період плодоношення теж.

У турецької черемхи, крім видової форми, виділяють декоративні форми, які можуть мати дуже густу крону, плакучі гілки, листя з білою облямівкою, а також плоди жовтого кольору.

У степовій зоні ця черемха відчуває себе комфортно, але чим ближче на північ, тим вище ймовірність її підмерзання. Кислі ґрунти і щільні суглинки з підвищеною вологістю дереву так само не дуже підходять, та й дефіцит сонця в помірному кліматі погано позначається на його розвитку, тому в північних регіонах його не вирощують.

Розмноження насінням

Черемху турецьку розмножують тільки насінням, так як вона не дає кореневої порослі, а її живці погано вкорінюються. Щоб отримати насіння, ягоди потрібно злегка розім’яти, не пошкодивши кісточки, а потім витягти їх з плодів. Насіння після збору можна тут же висаджувати в ґрунт.

Посаджені восени кісточки дадуть сходи навесні. Їх потрібно лише поливати і залишити в цьому місці ще на 1 рік, а наступного року саджанці потрібно пересадити на постійне місце.

Якщо ви не встигнете посадити насіння турецької черемхи восени, його можна залишити перезимувати, але в таких умовах, які створюють для стратифікації насіння і плодів. Покладіть кісточки в контейнер зі зволоженим піском і залиште їх в холодильнику на 4-5 місяців.

Підготував Павло ЛАГУТА, агроном.
м. Слов’янськ Донецької обл.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ