Сонце, повітря і вода плюс підживлення – ось що потрібно для перцю

Солнце, воздух и вода плюс подкормки - вот что нужно для перца
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Кращі сорти
  2. Готуємо насіння
  3. Тонкощі догляду
  4. Підживлення 
і загартовування
  5. У відкритий ґрунт

Можна використовувати покупний субстрат для вирощування овочевих культур, але краще приготувати ґрунтосуміш самому. Потрібно з’єднати 2 частини перегною і 1 частину дернової землі. Підійде суміш 1:1 торфу і перегною. Відмінний варіант – з’єднати в рівних пропорціях дернову землю, торф і річковий пісок.

Потім – ґрунт для розсади перцю рекомендується знезаразити. Можна рясно полити його темно-рожевим розчином марганцівки. Також хороший варіант знезараження – 
прожарювання в духовці протягом півгодини. Шар ґрунту повинен не перевищувати 5 см, температура близько 90-100°С.

Після знезараження ґрунт бажано удобрити. Для цього можна використовувати розчин суперфосфату і сульфату калію – по 2 ст. ложки на 1 відро води.

Кращі сорти

Дуже важливо вибрати сорти перцю. Для цього потрібно визначитися, для чого він буде використовуватися для консервації, заморожування, сушіння, приготування кулінарних шедеврів. Для консервації добре підійдуть сорти – Солодкий шоколад, Ідеал, Авангард, Какаду, Бурштин, Адепт, Богдан та ін. для сушіння – Шабелька, Чудо-паприка. Для заморозки в нарізаному вигляді підійде будь-який сорт перцю. Якщо ви плануєте після розморожування перець фарширувати, бажано вибирати дрібні сорти, де перці приблизно однакового розміру – наприклад, Любава, Диво. Для використання в свіжому вигляді гарні м’ясисті сорти – Геракл, Атлантик, Маринчин язичок, Гогошари, Жовтий дзвін, Богатир, Зефір, Біле золото та ін. для прикраси святкового столу відмінно підійде сорт Колобок, з круглими, м’ясистими плодами червоного кольору.

Готуємо насіння

Спочатку бажано перебрати насіння, відбраковуючи занадто дрібне і надмірно велике. Потім потрібно перевірити його на пустотілість. Для цього слід приготувати сольовий розчин – 30-40 г кухонної солі на 1 л води. Опустити в нього насіння на 5 хвилин. Пустотіле спливе на поверхню.

Потім проводиться знезараження відібраного насіння. Можна використовувати для цього 1-2%-вий розчин марганцівки. Щоб приготувати 2%-вий розчин, потрібно 1 ч. ложку без верху перманганату калію розвести в 300 мл води. Для отримання 1%-вого використовується та ж кількість марганцю на 600 мл води. Занурюємо в розчин насіння на 20 хвилин. Після цього посівний матеріал рекомендується просушити.

Щоб поліпшити схожість і опірність перцю до зовнішніх факторів і хвороб, можна наситити насіння мікроелементами. Для цього корисно потримати їх добу у воді з деревною золою – 20-
30 г золи на 1 л води. Потім посівний матеріал слід промити і висушити.

Тонкощі догляду

Перець висівають по 2-3 насінини в окремі ємкості або в одну велику рядками, з відстанню між ними близько 4 см. Ґрунт при цьому повинен бути добре зволоженим. Насіння закладають в ґрунт на глибину 0,5-1 см, злегка придавлюючи землю зверху. Якщо посіяти глибше, буде гірше схожість, мілкіше – насіння може висохнути.

На ємкості з посівами бажано натягнути поліетиленову плівку. Потім помістити їх в тепле місце – 24-26° С. Зазвичай ставлять біля батареї.

Через 4-5 днів масово з’являться сходи. Після цього плівку потрібно зняти і поставити ємкості на добре освітлене підвіконня, краще на вікно південного напрямку. Молода розсада потребує не менше 14 годин світла. Можна досвічувати ультрафіолетовими або люмінесцентними лампами. Розташувати їх краще зверху на відстані близько 20 см від рослин. В середньому потрібно 200 Вт на 1 кв. м. Постійно світити не можна, це може зашкодити молодим рослинам.

До появи двох постійних листочків розсаду потрібно регулярно обприскувати. Потім рясно поливати водою кімнатної температури раз на 5-7 днів. Частіше поливати не бажано, щоб не з’явилася прикоренева гниль або чорна ніжка. Періодично ґрунт потрібно розпушувати – для кореневої системи перцю дуже важливий хороший доступ кисню.

Підживлення 
і загартовування

Перше підживлення зазвичай здійснюється у фазі двох постійних листочків або відразу після пікірування. Можна використовувати 5 г сечовини і 20 г суперфосфату на 10 л води. Полити під корінь. Бажано зробити це по мокрому ґрунту – через день після поливу.

Через 10-12 днів можна провести друге підживлення. На 1 л води – 0,5 ч. ложки сечовини, 1 ч. ложка монофосфату калію.

Можна використовувати готові препарати з мікроелементами, наприклад – 
Ідеал, Аквадон-мікро і ін.

Якщо ви не хочете використовувати синтетичні мікроелементи, можна полити розсаду розчином коров’яку у воді – 1:4.

За кілька днів до пересаджування перцю у відкритий ґрунт можна провести третє підживлення з використанням сечовини, суперфосфату. Ці мікроелементи допомагають зростанню зеленої маси і зміцнюють кореневу систему.

Прихильники органічних засобів можуть полити розсаду водою з додаванням деревної золи – 1 л банку на 1 відро води. Це гарне калійне добриво. Подібний засіб можна приготувати з бананової шкірки трьох бананів – залити 3 л води кімнатної температури, настояти 2 дні. Перед поливом розвести водою 1:1.

За 1-2 тижні до висадки у відкритий ґрунт розсаду перцю рекомендується загартувати. Для цього по кілька годин на день її потрібно тримати при температурі 17-19°С. Поступово знижуючи її до 14°С. Для цього спочатку відкривати кватирку, вікно. Потім виносити розсаду на вулицю.

У відкритий ґрунт

У відкритий ґрунт розсаду висаджують в кінці травня-на початку червня, через 50-70 днів після посіву. До цього часу вона досягає близько 20 см висоти і має по 6-8 справжніх листочків.

Важливо правильно вибрати ділянку для перцю. Він повинен бути відкритий для сонця. Добре, якщо на цій території в минулому сезоні вирощувалися цибуля, морква, огірки або гарбузові культури.

За тиждень до висадки рекомендується обприскати рослини рожевим розчином мідного купоросу для профілактики грибкових захворювань.

Посадка здійснюється за схемою 40х50 см. Чим крупніше очікувані кущики, тим більше відстань між ними. Глибина лунок – по кореневу шийку рослин. Посадку краще здійснювати у вечірній час.

Наталія ШАПОВАЛ.

Любіть перець і баклажан? Тоді вам дуже знадобиться наш спецвипуск!

Спецвипуск "Перець і баклажан від А до Я"

  • Ботанічні особливості перцю.
  • Пікіровка, вибір місця, висадка, формування кущиків перцю, підгодівля, полив.
  • Збір і зберігання врожаю перцю.
  • Насінництво.
  • Вирощування перцю у кімнатних умовах.
  • Сорти солодкого перцю.
  • Сорти декоративного перцю.
  • Сорти гострого перцю.
  • Біологічні особливості баклажанів.
  • Підготовка насіння, догляд за розсадою, посадка у грунт, збір врожаю, насінництво.
  • Вирощування баклажанів у кімнаті.
  • Інтенсивна технологія вирощування баклажанів. Досвід городника Олега ПОПОВА.
  • Хвороби перцю та баклажанів.
  • Комплексний захист.
  • Харчова цінність і лікарські властивості.
  • Застосування в кулінарії.
  • Сорти баклажанів.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ