Мізуна – надійна зелень до самих морозів

Мизуна - надежная зелень до самых морозов
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Використання
  2. Невибаглива 
і надійна
  3. Що любить 
мізуна?
  4. Технологія вирощування
    1. Посів у відкритий ґрунт
    2. В горщику і контейнері
    3. На підвіконні
    4. У теплиці
    5. Розсадний спосіб

Темне, насичене хлорофілом листя, містить мінерали, бета-каротин, вітаміни, фолієву кислоту, залізо. Дослідження показали, що в хімічний склад мізуни входить кемпферол, рослинна сполука, яка діє як антиоксидант, і дуже корисна для здоров’я.

Мізуна насичена вітаміном К, важливою поживною речовиною, яка виконує багато функцій в організмі. Зокрема, вітамін К перешкоджає утворенню тромбів і сприяє зміцненню кісток. В одній чашці смузі з капусти мізуни міститься близько 65% рекомендованої денної норми вітаміну С і 118% провітаміну А. Ця рослина також є хорошим джерелом лютеїну, який захищає зір.

Використання

Чим молодше і дрібніше листя, тим ніжніше його смак. Старе листя може бути волокнистим, особливо якщо рослині не вистачало вологи. Якщо ви любите свіжі зелені салати, то ця рослина створена природою для вас. Смак схожий на гірчичну зелень або руколу, але більш м’який, трохи з гостринкою і легким післясмаком капусти, текстура ніжна, соковита, хрустка. Листя мізуни, що нагадує перо птиці, апетитно прикрасять подвійний сендвіч або гарячий бутерброд, добре поєднуються з багатьма компонентами в салатах.

Звичайно, з мізуни ви не приготуєте голубців і в борщ її класти проблематично – розповзеться, а ось в суп можна покласти, тільки в самому кінці варіння. У східній кухні її готують на пару, подають з іншими овочами, м’ясом, птицею, рибою, а стебла маринують і вживають як закуску. Також мізуна добре поєднується з фруктами і горіхами.

Стебла і листя перед приготуванням необхідно розділити, оскільки стебла треба довше готувати.

Рецепт: мізуну поріжте (не м’яти), додайте цибулю, петрушку, кріп, дайкон або редиску, посоліть, покладіть трохи цукру і оцту, заправте свіжою рослинною олією.

Невибаглива 
і надійна

Мізуна – одна з найбільш корисних і швидкозростаючих салатних рослин, яка виживе практично де завгодно і коли завгодно: переносить спеку, холодні і вологі ґрунти, вітри… все, крім посухи. Вона з тих рідкісних рослин, які ростуть швидше, ніж бур’яни. Мізуна стійка до спеки і холоду, благополучно переживає невеликі мінусові температури й сніг. Зелень цієї капусти «надійна», оскільки зростає до самих морозів, а в теплиці може бути всю зиму, розростаючись на тих ділянках, де інша зелень вже відійшла. Навіть при посіві навесні вона є однією з найбільш стійких до застою вологи в ґрунті серед багатьох видів східної капусти.

Якщо висадити мізуну в квітнику як бордюрну рослину, то влітку густі «букети» з глянцево-зеленого, перистого листя будуть виглядати дивовижно декоративно.

На відміну від більшості видів листової зелені, мізуна зберігається і добре виглядає навіть при регулярній зрізці.

Що любить 
мізуна?

Росте практично на будь-якому ґрунті, якщо вона родюча і вологостійка. Перед посадкою рекомендується внести органічні добрива, і тоді протягом сезону додаткових підживлень не буде потрібно.

Рослини, посіяні навесні і восени, будуть давати більш ніжну зелень, літні ж посіви в жаркому кліматі вирощують в півтіні і не допускають пересихання ґрунту. Мізуну потрібно добре поливати, особливо в жарку погоду.

Якщо рослини погано розвиваються, внесіть рідке добриво на основі морських водоростей. Здорові кущі мізуни рідко пошкоджуються шкідниками. Але буває, що рослини уражаються хрестоцвітною блішкою. Щоб захистити мізуну від такого небезпечного шкідника (з’являється на початку весни), рослини опудрюють золою і тютюновим пилом, ні в якому разі не застосовуючи отрутохімікати. Для омолодження старих рослин зріжте все листя приблизно на 
2-3 см над землею, а потім внесіть в ґрунт стимулятор росту або добрива на основі гумінових кислот.

Людмила КУРГАН.

Технологія вирощування

Посів у відкритий ґрунт

Можна висівати рослину прямо в ґрунт в період з весни до осені. Насіння почне проростати, коли земля прогріється хоча б до 4°C. Висівайте насіння кожні три тижні для постійних врожаїв. Від моменту посіву до збору врожаю проходить приблизно 40 днів. Посів треба робити у вологий ґрунт і використовувати сухе насіння.

Висівайте мізуну по типу звичайної зелені, але як тільки паростки почнуть розростатися в кущики, прорідіть грядки – спочатку на відстані 10 см одна від одної, а потім – 20-45 см, в залежності від того, якою ви хочете її виростити. Рослини, вирвані після проріджування, не викидають, а використовують як листову зелень або пересаджують.

В горщику і контейнері

Мізуну вирощують в саду як горщикову рослину і заносять в будинок на зиму. Також в кінці зими її можна висівати в контейнерах і, як тільки погода сформується, висадити на відкрите повітря. Контейнер для мізуни повинен бути не менше 15 см в довжину і ширину.

На підвіконні

Для отримання мікрозелені мізуну висівають на відстані близько 2,5 см одна від одної. Глибина закладання всього 6-13 мм.

У теплиці

Ця рослина віддає перевагу температурі від 8°С до 18°С, що робить її ідеальною для вирощування взимку в неопалюваній теплиці. Вона дуже терпима до низьких рівнів освітлення і росте довше, ніж більшість овочів. Посіви в теплицях можна вирощувати пізньою осінню і ранньою зимою або залишити урожай для зимівлі.

Розсадний спосіб

Якщо ви використовуєте розсадний спосіб, то після появи сходів, через 2-3 тижні, капусту можна пересаджувати на постійне місце «проживання».

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ