У багатьох бувають свої «дивацтва». Ось і я з дитинства чомусь ні в якому вигляді не міг вживати ріпчасту цибулю. Але одного разу мене все-таки вмовили з’їсти колечко особливої цибулі. Пересилив себе і спробував. Та – не вмер! Всупереч неприємним очікуванням відчув у роті легку соковитість,солодкість з малим цибулевим запахом. Попросив ще. І з тих пір цибуля зайняла у мене на городі своє гідне місце.
Адже існують різні сорти цієї культури: гострі, напівгострі, солодкі. При цьому простежується цікава залежність: гострі сорти містять більше цукрів і сухої речовини, ніж напівгострі і навіть солодкі.
Велика кількість в них ефірних олій, тобто гіркоти, які ніби нейтралізують цукор і надають цибулі гострого смаку.
Найбільш смачні салатні сорти, що виникли в Іспанії. У нас їх вирощують через розсаду. Посів проводжу в кінці лютого-початку березня. Перед посівом на 2-3 дні замочую насіння в теплій воді, потім трохи підсушую і висіваю в ящик або стаканчики (4х4 см). Рослини, вирощені в стаканчиках, більш потужні, при посадці їх на постійне місце коренева система практично не травмується. У такої розсади і цибулини виходять більш великими.
Ґрунт в ящику і стаканчиках легкий, перегнійний, перед посівом його рясно поливаю, потім висіваю насіння: в ящику на відстані 2,5-3 см, у стаканчику по 3-4 насінини.
Розсада потребує регулярних поливань, двох підживлень комплексним мінеральним добривом. Оптимальна для неї температура вдень 18-20 градусів, вночі 13-14 градусів. Висадку розсади проводжу в першій декаді травня, але попередньо готую грядку висотою 20 см і шириною 1 м. На 1 кв. м грядки вношу 1 відро перегною, 2-3 ст. ложки комплексного органо-мінерального добрива і 2 склянки деревної золи.
Відстань між рослинами залишаю 15-20 см, між рядами – 25-30 см. Розсаду з ящика поливаю і обережно виймаю, на третину обрізую коріння і перо. Розсаду з стаканчиків просто перевалюю.
Заглиблення рослин при посадці не допускаю. Ґрунт навколо коренів пригортаю і злегка поливаю.
У другій половині вегетації поливи скорочую, в кінці липня припиняю повністю. У травні-червні проводжу кожні 2 тижні підживлення азотними добривами, чергуючи мінеральні та органічні.
У липні двічі підживлюю, спочатку комплексним мінеральним добривом Акварин, другий раз – фосфорно-калійним добривом Монофосфат калію.
Прибирання проводжу в серпні, коли вилягає листя. Протягом двох тижнів цибулю підсушую під навісом. Зберігаю при кімнатній температурі. Вирощена таким чином цибуля лежить зазвичай тільки до січня, тому вирощую цибулю і звичайним способом, через сіянку.
Найкращими з випробуваних мною сортів вважаю солодку цибулю Ексибішен і напівсолодкі сорт Глобус і гібрид F1 Стерлінг.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати: