Зміст
Ще наші бабусі знали рецепти сиру, кефіру, ряжанки, пряженого молока. Адже колись їх переважно робили вдома. Нині в магазинах важко натрапити на якісні молочні продукти – то швидше їх «імітація». Хоча, при бажанні і якісній сировині, все це можна зробити вдома.
Молоко пряжене
Пряжене молоко у багатьох асоціюється зі смаком дитинства. Рецепт зовсім простий. Але є один секрет. Перед його приготуванням в алюмінієву чи емальовану каструлю треба набрати трішки дуже холодної води. Завдяки цій хитрості можна уникнути пригорання молока.
Молоко влити в охолоджений посуд, додати дрібку солі, поставити на вогонь і довести до кипіння. Після того, як воно підніметься, зменшити вогонь і перемішувати дерев’яною ложкою, періодично знімаючи пінку.
Накрити молоко кришкою та залишити на малому вогні томитися протягом 4-5 годин. Якщо каструлю не накривати, час приготування дещо скорочується – 3-4 години. Готове молоко набуває ніжно кремового кольору.
Молоко згущене
Одним із улюблених ласощів дорослих та дітей залишається згущене молоко. Без нього не обійтися при приготуванні багатьох десертів та випічки. Воно незамінне для вафельних тортів.
Якщо є якісне молоко, то згущене вийде дуже смачним. Для його приготування знадобиться 1 л молока, 1 стакан цукру і 0,5 склянки води. З сахара і води готують цукровий сироп. Як молоко закипить, влити гарячий цукровий сироп. На великому вогні довести все це до кипіння, на середньому – кип’ятити близько 20 хвилин. Весь цей час молоко потрібно помішувати. Потім його варити ще 1,5-2 години на малому вогні.
Сир
Для приготування класичного сиру потрібно 3 л кислого молока (відсоток жирності має бути не менше 2,5), 620-640 мл кефіру (не знежиреного). Для такої кількості молока краще взяти каструлю середніх розмірів, влити молоко та поставити на вогонь середньої інтенсивності. Молоко нагріти до температури 40°С. Важливо не перегріти, бо у кінцевому продукті можуть утворитися небажані грудочки.
Потім відкинути його на друшляк, закріплений на великій посудині, щоб стікала сироватка. Попередньо друшляк треба застелити марлею щонайменше у 6 шарів, щоб краї вільно звисали. Як відкинуте молоко трохи стече, зав’язати у вузол кінці марлі, не віджимаючи. Підвісити вузол із сиром для стікання. Залишається лише чекати, доки відійдуть останні краплі сироватки.
Традиційний сир можна зробити у такий спосіб: молоко прокип’ятити й охолодити до 37°. Додати 2-3 ст. ложки свіжої сметани або кефіру (з розрахунку на 3 л молока). Перемішати дерев’яною ложкою, накрити кришкою і залишити на добу при кімнатній температурі.
Після цього слід взяти каструлю більшої місткості, налити води й закип’ятити. Як тільки вода закипить, помістити у неї каструлю із молоком. Вогонь відразу ж вимкнути. Після того, як вода охолоне, у каструлі з молоком сироватка відокремиться, а напівготовий сир слід помістити в полотняний мішечок, марлю або на сито для повного стікання залишків сироватки.
Сметана
Щоб отримати густу сметану, краще використовувати домашнє молоко. Якщо це неможливо, підійде й магазинне. Перед приготуванням сметани, вилити молоко у каструлю й довести його до теплого стану. Потім слід перелити у банку чи глечик, обв’язати тканинною серветкою чи марлею і залишити прокисати у теплому місці у середньому на 2 дні. Збовтувати та перемішувати молочний продукт у цей час не можна. У банці видно буде, скільки зверху утворилося сметани. Її акуратно збирають ложкою.
Ще роблять так: на друшляк, застелений у кілька шарів марлею, перекидають вміст посудини. Встановлюють його над каструлею чи мискою, доки стече рідина. Густу масу перекладають у глибоку миску й добре збивають блендером. Рідшої консистенції сметани можна досягти, додавши молока. Готову сметану ставлять у холодильник.
Кефір
При приготуванні кефіру важливо дотримуватися послідовності дій. З інгредієнтів потрібно лише 900 мл молока, 1 ст. ложка цукру, 100 мл закваски. Насамперед, треба влити молоко в алюмінієву каструлю, поставити на малий вогонь і нагрівати, поки воно не почне підніматися. Після того, як молоко закипить, слід поставити його на холодне місце. Як воно повністю охолоне, ретельно перемішати із закваскою. Перелити кефір у банку і поставити у тепле місце на добу.
Ряжанка
Для приготування ряжанки треба влити у каструлю 2 л молока, поставити у духовку, щоб спарилося. Шкірка має набути червонуватого кольору, а саме молоко – кольору какао. Каструлю витягти із духовки, обережно зняти шкірку так, щоб залишилася якомога цілішою (вона знадобиться). Коли молоко вихолоне, додати 700 г сметани та добре розколотити. Цукор додається за смаком, можна взагалі без нього. Зверху слід покласти шкірку і поставити на тепле. Як вміст каструлі всядеться, ряжанка готова.
Йогурт
Для приготування йогурту потрібні лише молоко і закваска. Інші інгредієнти додають на власний смак: шоколад, фрукти, горіхи, натуральний сік, сухофрукти.
Найкраще підходить незбиране молоко. Нагрівати його потрібно не більше, ніж до 45°, щоб не загинули всі корисні бактерії. Перевірити температуру можна, притуливши посудину з молоком до щоки: якщо не гаряче, нагріте як потрібно.
Для йогурту потрібно 1 л молока і суха закваска, яку можна купити у найближчій аптеці. 2-3 ст. ложки молока додати у флакончик із закваскою і змішати отриману рідину із молоком.
Для молока і закваски краще взяти каструлю із товстим дном – щоб довше зберігалося тепло. Накрити кришкою, поставити на тепле місце або на грілку із гарячою водою. Укутати ковдрою і залишити на 6-8 годин. Вийде смачно і корисно.
У ролі КУМИ
виступала Віта КОНОВАЛЕНКО.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати: