Батат – картоплі не брат

Батат на нашому полі
Реклама

До останнього часу батат був недоступний в нашій країні. І лише зовсім недавно він почав з’являтися у великих супермаркетах. Друга назва батату – солодка картопля, хоча до картоплі він ніякого відношення не має, тому що відноситься до родини в’юнків (ви напевно знаєте представників родини в’юнків, що ростуть у нас, це: квітка іпомея і бур’ян, званий в народі «берізка»), а картопля належить до родини пасльонових, як наприклад, і томати. Але зазвичай всі знання про батат обмежуються тільки тим, що росте в тропіках і використовується замість картоплі.

Ось так ми вирощуємо батат

Отже, батат – це багаторічна трав’яниста ліана, що походить з районів Південної Америки, зараз особливо широко його вирощують у Китаї, Індії, Індонезії та Японії, прекрасно росте в якості однорічної культури і в нашому кліматі. Залежно від сорту повзуче стебло, що вкорінюється у вузлах, може бути довжиною від 1 до 3 м, листя буває серцеподібним, зубчастим, різьбленим на довгих черешках. Цвітіння батату в наших умовах практично не буває, так як це рослина короткого дня, що має тривалий вегетаційний період, але в цьому році у нас два сорти зацвіли: квіти дуже схожі на в’юнки, тільки більші.

Батат вирощують заради солодких калорійних коренеплодів. На відміну від картоплі коренеплоди батату можуть бути не тільки гладкі, але і горбисті, невизначеної форми. Шкірка коренеплоду може мати колір жовто-коричневий, жовтий, рожевий, червоний і навіть пурпурний. Всередині батат може бути білим, жовтим, оранжевим і пурпуровим. Від сорту рослини залежить і форма коренеплоду, вона буває і кулястою, і овально-витягнутою, і конусоподібною.

Сортів батату існує велика безліч. Середня маса одного коренеплоду, вирощуваного в нашому кліматі, 0,3-1 кг, окремі досягають 3 кг. Сорти батату поділяють на овочеві і десертні; овочеві мають білу або жовтувату м’якоть, десертні – від помаранчевої і рожевої до червоної, іноді білої. Всі сорти більш або менш солодкі, завдяки великій концентрації глюкози. Від сорту залежить і текстура м’якоті: соковита або сухувата; і смак: від злегка солодкуватого до дуже солодкого.

Сорт Мускатний
Сорт Мускатний

Батат за своїм корисним властивостям відрізняється від звичайної картоплі на користь першого. В «солодкій картоплі» міститься приблизно стільки каротину, скільки в моркві. За змістом аскорбінової кислоти він майже не поступається смородині. Харчова цінність та хімічний склад батату на 100 г: білки – 2 г, вуглеводи – 13,8 г, харчові волокна – 1,3 г, органічні кислоти – 0,1 г, моно- і дисахариди – 6 г, крохмаль – 7,3 г. Вітаміни: A – 0,3 мг; PP – 0,6 мг; B1 (тіамін) – 0,2 мг; B2 (рибофлавін) – 0,05 мг; C – 23 мг. Макроелементи: кальцій – 34 мг, магній – 28 мг, калій – 397 мг, фосфор – 49 мг. Мікроелементи: залізо: 1 мг. Енергетична цінність батата становить 59,8 ккал.

Боніта
Боніта

Містяться в коренеплоді білки і вуглеводи, що засвоюються організмом людини набагато краще, ніж при вживанні картоплі, оскільки вони містяться у формі альбуміну, цукру і декстрину, а не крохмалю, що надає позитивний вплив на рівень глюкози і холестерину у хворих на цукровий діабет другого типу. Доктор Bernhard Ludvik з університету Відня спостерігав хворих з цукровим діабетом другого типу, які приймали батат 1 раз на день вранці до їди. Відзначено поліпшення показників тесту на толерантність до глюкози, зниження рівня холестерину і тенденція до зниження маси тіла. У Китаї батат називають плодом довголіття, він зміцнює життєві сили, відновлює еластичність судин, стимулює активність печінки і нирок.

Крім харчових сортів, виведені декоративні батати, які використовуються як ґрунтопокривні рослини. Завдяки своїй високій життєстійкості, різноманітності форм і кольору листя, а також швидкому зростанню, декоративні батати є прекрасною прикрасою газонів і квітників, в яких добре відтіняють квіткову колекцію.

Вирощування батату має свою специфіку, передусім – умови зберігання. На відміну від картоплі, яка може зберігатися при температурі близькою до нуля (тобто в погребі, підвалі), оптимальна температура для зберігання батату 10-16°С, тобто його потрібно зберігати, як гарбуз, в будинку (в коморі, під ліжком). Батат має більший період вегетації, ніж картопля. Тому для умов України підходять тільки найбільш скоростиглі сорти, з терміном вегетації до збору врожаю у 90-120 днів. Сучасна селекція створила безліч таких сортів, на жаль, знайти їх в Україні проблематично, але дещо вже і у нас є. Деякі сорти мають кілька назв, так як продавці іноді не знають правильної назви і дають свої за місцем купівлі або звідки були привезені.

Джорджия
Джорджия

Наш перший батат – це 2 сорту по 2 бульби кожного: Вінницький рожевий і Вінницький абориген. Отримали ми бульби на початку листопада, і зберігали їх коморі в пластиковому ящику. В кінці січня занесли батат в тепле місце (поставили біля батареї), щоб прогрівся, де у нього почали прокльовується вічка, потім поклали його в ящик з ґрунтом.

Якщо бульби великі (більше 0,5 кг), можна розрізати їх навпіл, трохи підсушити зріз і укласти в ящик, злегка вдавивши в ґрунт (зрізом вниз), зверху підсипати пісок 1,5-2 см і зволожити. Таким чином, ми зайнялися вирощуванням, можна сказати, розсади батату, тому що садіння бульбами (як картоплю) проводити недоцільно: в цьому випадку батат, що має тривалий період вегетації, не встигає сформувати повноцінні бульби.

Температура в період пророщування становила 22-26°С, пророщування проводили на світлі. Коли живці досягають висоти 15-20 см при 5-6 міжвузлів, їх потрібно зрізати, а на бульбах залишити пеньки не менше ніж з 2 міжвузлями. Зі зрізаних живців видаляємо 2-3 нижніх листків разом з черешками. Зріз повинен бути під останнім нижнім міжвузля, нормальний живець повинен мати 3-4 міжвузля.

Живці відразу ж покласти в посуд з водою на 2-3 дні до появи нормальних корінців, після цього розсаджуємо їх в стаканчики або горщики з ґрунтосумішшю і на 5-6 днів затінюємо, тим самим створюючи хороший мікроклімат для вкорінення, підтримуємо температуру 20-25°С при нормальній вологості. Цей процес можна повторювати кілька разів до самої посадки у відкритий ґрунт. Досвічування в період укорінення і вирощування розсади не проводили, ящики з розсадою стояли на підвіконнях, трохи пізніше – десь з березня на заскленій лоджії. Розсада нормально переносить температуру і 10°С.

Португальський
Португальський

Висаджуємо розсаду, коли мине загроза заморозків (у цей період висаджується розсада помідорів), перед посадкою розсаду загартовують, щоб не було опіків і висаджувати краще за все в похмуру погоду або після дощу у вечірні години. Висаджувати можна і живці, взяті з рослин (з живців видаляють все велике листя і висаджують у вологу землю, де вони при систематичному поливі швидко укорінюються). Схема посадки в нас така: між рядами – 80-100 см, в ряду –
50-60 см, залежно від сорту.

Батат віддає перевагу відкритим сонячним місцям, які захищені від холодних вітрів. Найкращими вважаються легкі родючі суглинні і супіщані ґрунти. Подальший догляд полягає в розпушуванні між рядами, виполюванні бур’янів та поливі, якщо в цьому є необхідність, зазвичай у перші 1-1,5 місяця. Після цього ділянка, де посаджений батат, покривається суцільним килимом, заглушаючи бур’яни.

Період вегетації батату 90-120 днів. У другій половині вегетації батат не потрібно балувати поливами, а за 15 днів до викопування припинити зовсім. Ще така деталь: дуже глибока оранка не потрібна – вона провокує розвиток занадто довгих і тонких коренів, урожай яких буде істотно нижчий, достатньо 15-20 см глибиною. Ми культивуємо за допомогою мотокультиватора – швидко і якісно. Під осіннє перекопування на 1 кв. м вносимо перепрілий гній (2-3 кг) або компост (5-6 кг), а навесні при розпушуванні розсипаємо по ґрунті золу, і, найголовніше, що колорадський жук відноситься до батату лояльно, так і капустянка теж, так що в обробці отрутохімікатами немає необхідності, але шкідники, типу дротяників, все-таки вражають батат, віддаючи перевагу більш солодким сортам. Втім, батати уражаються дротяником не більше, ніж картопля. Так що батат вирощуємо екологічно чистим продуктом. Ще у нього є перевага перед картоплею в тому, що вся наземна частина – чудовий корм для худоби і птиці.

Американський бежевий
Американський бежевий

Викопувати бульби починаємо у вересні: спочатку зрізуємо бадилля, а потім з обережністю, не намагаючись висмикнути весь кущ як картоплю, а відкопуючи з усіх боків. Бульби миємо і заносимо в сухе тепле приміщення. Пошкоджені бульби потрібно переробляти першими, а решта, добре просушені, покласти в ящики і зберігати в сухому приміщенні, недоступному для мишей.

Бульби батату можна їсти сирими, смажити як картоплю, використовувати для фарширування перцю, приготування котлет, варити. До речі, вариться він швидше картоплі. Особливо смачний печений батат, який вважається прекрасним гарніром до м’яса і риби. До речі, молоді стебла і листя рослини у відвареному вигляді – це необхідно для того, щоб позбутися від гіркуватого присмаку –
використовують для приготування салатів і закусок.

Бетті
Бетті

У кулінарії прийнято вважати, що коренеплід чудово поєднується з кислими фруктами, такими як лимон або апельсин, а також гострими приправами, наприклад, карі і перцем. Несолодкі сорти батату в приготованому вигляді за смаком схожі на солодкувату підморожену картоплю, звідси і друга назва батату – солодка картопля. Більш солодкі сорти мають смак, схожий на каштани, банани, горіхи, диню та гарбуз одночасно. До речі, бататове борошно досить солодке. Якщо його змішати з пшеничним борошном, то з такої суміші цілком можна випікати печиво, пряники, бублики, кекси… Додавати цукор не потрібно.

Щоб батат не темнів, його варять у трохи підкисленій воді.

Олександр
та Ольга ШАПАРЕНКИ.
с. Єлизаветівка,
Дніпропетровської обл.
Фото авторів.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ