Готуємо сад до зими: прибирання, підгодівля, полив, обрізка, обприскування, побілка

На зиму деревья рекомендуется белить
На зиму деревья рекомендуется белить
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Починаємо з прибирання
  2. Коли і чим годувати дерева
  3. Вологозарядний полив
  4. Видаляємо зайве
  5. Обприскування і побілка

Урожай зібраний і закладений на зберігання, але час відпочинку для садівників ще не настав – треба зустріти зиму в повній готовності.

Починаємо з прибирання

Підготовку до зими зазвичай починають після листопада. Перш за все, потрібно оглянути, чи не залишилося на деревах плодів. Вони часто стають джерелом такого грибкового захворювання, як моніліоз. Не менш важливо прибрати всю падалицю і листя, зрізати наземну частину рослин. Листя можна закласти в компост, посипавши його при цьому негашеним вапном.

Якщо садові відходи уражені плямами, іржею, гниллю, закладати їх на добриво не варто. Краще спалити далеко від саду. Можна закопати на глибину не менше 30 см. Цього зазвичай достатньо, щоб спори грибків загинули.

Бур’янам краще дати підрости, а потім обробити гербіцидами. Наприклад – Торнадо або Раундап. Якщо ж не хочете використовувати «хімію», потрібно видалити їх з корінням. Важливо позбутися від бур’янів до того, як вони зроблять самосів.

Коли і чим годувати дерева

Після зачистки саду потрібно провести глибоке перекопування землі навколо стовбурів і в міжряддях. Це допоможе зруйнувати зимові обителі гусениць, поліпшить доступ кисню до коріння, а також дасть можливість внести добрива. Це допоможе деревам і чагарникам перезимувати і підготуватися до нового врожаю.

Добре підживити садові культури перегноєм (по 30 кг під молоді яблуні й груші, по 40-50 кг – під старі, під кущі смородини, аґрусу, малини – по 0,5 відра). Його можна поєднувати з фосфором, калієм, магнієм, залізом. Під яблуні, груші можна внести по 300 г суперфосфату і по 200 г сульфату калію. Кісточкові культури рекомендується удобрити розчином суперфосфату (3 ст. ложки) і фосфату калію (2 ст. ложки) на відро води. Під дорослі дерева знадобиться 3-4 відра, під молоді – 2. Можна підживити дерева розчином курячого посліду – 1:10.

Кущі смородини, аґрусу, малини можна удобрити розчином фосфору (20 г) і калію (по 10 г) на відро води. На один кущ використовують не менше відра. Азот восени бажано не додавати. Його краще вносити навесні і до середини літа.

Добре для осіннього підживлення підходить каліймагнезія (відповідно до інструкції). Калій допоможе садовим культурам пережити зиму. Він підвищує їх морозостійкість і виводить з деревних тканин зайву рідину. Особливо потребує в цьому мікроелементі аґрус. Але для нього не підходить хлористий калій. Також в цьому виді добриво не варто використовувати для червоної і білої смородини.

Калійно-фосфорні добрива можна замінити деревною золою. Її знадобиться по 0,5-1 відру під кожну дорослу рослину.

Після внесення добрив рослини треба добре полити.

Вологозарядний полив

Зазвичай осінь не скупиться на вологу. Але все ж перед тим, як дерева відправляться на зимівлю, їх бажано добре полити. Так як через морози кора може пересихати, зморщуватися. Її захисні властивості при цьому знижуються.

Також зволожений ґрунт має велику теплопровідність. І тепло з нижніх шарів землі легше піднімається до коріння, прогріваючи його.

Вологозарядний полив можна проводити після листопаду, коли температура повітря опуститься до 2-3°С. Бажано промочити землю на 1-1,5 м. Але це необхідно в тому випадку, якщо осінь не балує дощами. Перевірити наскільки зволожений ґрунт можна, якщо викопати яму глибиною 30-40 см, Взяти з дна грудку землі і стиснути в долоні. Якщо вона перетвориться на щільну грудку, в поливі немає потреби. Якщо земля буде пухкою – вологи не достатньо.

Видаляємо зайве

Після листопада потрібно провести санітарну обрізку саду, мета якої – видалити пошкоджені, хворі і засохлі гілки. Процедуру краще проводити в суху безвітряну погоду, коли температура повітря не нижче 6°С.

Щоб дерева легше перенесли зиму, потрібно залишити між скелетними гілками широкі кути розбіжності. Зрізи треба робити гострим ножем, щоб вони були рівними, з гладкими краями. Рекомендується замазати зрізи, діаметр яких перевищує 1-2 см, олійною фарбою або садовим варом. Не можна для цього використовувати фарби на синтетичній основі, лаки, дьоготь, охру.

На чорній смородині слід вирізати гілки, старше 5 років. Залишити 8-9 пагонів. На червоній і білій треба видалити пагони, яким понад 8 років. Залишити 12-13 гілок.

Обприскування і побілка

Саме час провести обробку від шкідників і хвороб. Зазвичай це роблять в листопаді.

Найчастіше використовують розчин мідного купоросу – 100 г на 10 л води. Бажано робити це в суху погоду, коли дощ не передбачається, так як мідний купорос легко змивається.

Для обробки яблунь і груш можна використовувати карбамід – 700 г сечовини на 10 л води. Обприскувати потрібно не тільки дерева, але і землю під ними. Карбамідом можна обробляти дерева, коли листя опало тільки наполовину. Цей екологічно чистий препарат прискорює перегнивання рослинних відходів, спори грибків при цьому гинуть.

На зиму дерева рекомендується білити. Це допомагає захистити кору від несприятливих метеорологічних факторів, а також від деяких шкідників і хвороботворних мікроорганізмів. Бажано робити це перед самими морозами, коли температура повітря не вище 2-3°С.

Можна використовувати покупний готовий засіб для побілки садових дерев. Це зручно, але якщо сад великий, досить затратно. В такому випадку можна приготувати суміш для побілки самостійно. Для цього треба взяти гашене вапно (3 частини), глину (1 частина), мідний купорос (100-150 г на відро води) і трохи шпалерного клею. Спочатку потрібно розвести у воді вапно і глину. Потім додати попередньо розведені в невеликій кількості води мідний купорос і клей. Розчин по консистенції повинен нагадувати густий кефір. Стару кору перед побілкою треба зачистити металевою щіткою або садовим ножем від відмерлих шматків. Білити рекомендується не тільки стовбур, але і частково скелетні гілки.

Наталія ШАПОВАЛ.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ