Як правильно удобрювати золою?

Как правильно удобрять золой?
Реклама

Читати цю статтю на русском языке

Те, що зола є добривом, знають всі, але які рослини нею можна підживлювати і, головне, як зберегти цінні мікроелементи в золі – тема поки незаяложена. Про це ми поговорили з агрономом П. А. ЛАГУТОЮ, який є практикуючим фахівцем у сфері агрохімії.

– Скажіть, будь ласка, що такого є в золі, що її настійно рекомендують використовувати в якості добрива?

– Справа в тому, що в золі є маса мікроелементів, які необхідні рослинам для нормального росту. Це, насамперед, калій, а також магній, кальцій, залізо, фосфор, кремній, сірка, марганець, бор та ін. Не менш важливий і той факт, що ці мікроелементи в золі знаходяться у формі, яка найбільш доступна рослинам для всмоктування.

– Чи вся зола підходить для саду та городу?

– Ні, не вся. Не можна вносити в землю спалені газети, журнали, іншу друковану продукцію, поліетиленову плівку, а також золу від побутового сміття. Ґрунту потрібна зола деревна.

Листяні породи дерев після спалення дають золу з 14-20%-вим вмістом калію. Сухе листя і трава ще більш багаті на цей цінний мікроелемент, а після спалювання виноградної лози і стебел соняшника в згорілому залишку буде близько 40% калію. А ось після згоряння соснових і ялинових дров калію зовсім небагато – від 3% до 7% (зате хвойна зола дуже багата кальцієм і фосфором). Якщо ж говорити про торф’яну золу, то поживної цінності вона практично не має і використовується тільки для розкислення ґрунту.

– Кажуть, що золу найкраще розсипати по снігу, чи так це?

– Для залуження ґрунту і його розпушення – так, найкраще по снігу. При таненні він захопить золу вглиб і знизить кислотність ґрунту. Також по снігу посипають золою в місцях, де великі замети (для їх більш швидкого танення навесні).

Але слід пам’ятати, що мокра зола дуже швидко втрачає калій, тому якщо говорити не про розкислення, а про удобрення ґрунту, краще все-таки внесення золи під перекопування або відразу в лунки.

Ще один варіант: позакореневе підживлення. На обробку зольним розчином по листу виключно добре реагують полуниця, смородина, малина та виноград: різко підвищується урожай і стійкість цих культур до хвороб.

– А як правильно вносити золу, в яких дозах?

– Зольний розчин для обприскування листя готують на відстояній воді кімнатної температури: 250 г золи настоюють 2 години у 10 л води, кілька разів при цьому розмішують, а потім проціджують. У спеку обприскувати не можна через небезпеку отримання рослинами опіків.

Якщо хочете внести золу прямо в лунки, то обов’язково змішайте її з землею і вже тоді садіть розсаду. Норма внесення – від 1 до 3 ст. ложок на 1 рослину. Під капусту вносьте золу обов’язково – тоді не буде проблем з килою і чорною ніжкою.

Під час утворення зав’язей можна посипати золою пристовбурні кола дерев і кущів, злегка прикопавши її.

Під огірки 3-4 рази за сезон також корисно вносити золу (200-300 г на 1 кв. м), ближче до коріння.

Міжряддя цибулі, часнику, моркви і буряка прокидайте золою кілька разів за період вегетації, змішавши з землею за допомогою сапи, або відразу проливши водою. Розрахунок: 2 склянки на 1 кв. м площі.

Важливо! Там, де ви розсипали гній, золу не вносьте: мікроелементи в такій суміші зв’язуються в сполуки, які недоступні для вбирання рослинами.

– А чи є рослини, яким зола протипоказана?

– Так, це культури, які потребують кислого ґрунту. Журавлина, лохина і брусниця на золу зреагують припиненням росту. Азалії, рододендрони і камелії просто перестануть цвісти. Квасоля зіщулиться і буде погано розвиватися, а редиска, ріпа і редька підуть в стрілку.

– Павле Анатолійовичу, дякую вам за такі детальні поради. Що б ви хотіли побажати читачам нашої газети?

– Щоб вони любили землю, а вона вдячно відгукувалася на працю, а ще здоров’я і довголіття!

Бесіду вела наш позаштатний кореспондент
Лариса ПРОКОПЕНКО.
Агроном Павло ЛАГУТА.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Також читати:

Оставьте ответ