Новозеландець: кращий кролик для початківців

Новозеландец: лучший кролик для начинающих
Реклама

Читати російською мовою

– Ця порода виведена в США і ніякого відношення до Нової Зеландії не має, але вона стала дуже популярною серед кролівників завдяки тому, що має багато переваг у розведенні та утриманні перед іншими породами цих тварин. Чим так подобаються фермерам і звичайним любителям саме ці кролики? – розповідає кролівник ферми «Здоровий пан» Київської області Андрій ШАТУН.

Новозеландські кролі підходять як для промислового розведення, так і для утримання в якості домашнього улюбленця, – розповідає Андрій. – Вага самців від 4,5 до 5 кг, самки можуть важити ще більше. Кролики мають досить товсті щічки, короткі шию і тулуб. Тіло у кролика досить мускулисте і кругле, ноги сильні. Колір шерсті цегляний, білий, блакитний і чорний. Але найбільш популярним є білий окрас.

– А яка у них продуктивність?

– Кролики новозеландської породи розводять у багатьох країнах, у тому числі і в Україні. Вони вважаються однією з найбільш м’ясних порід. Малюки вже в три місяці важать 2,5 кг, а їхні побратими з інших порід в цей же час мають вагу на 300 г менше. А шкурки кроликів новозеландської породи найчастіше використовують на пошиття хутряних виробів. Потрібно тільки створити умови, щоб шерсть тварин не докочувалася, а була рівною і блискучою. Вихід м’яса при забої 60%, що значно вище, ніж у інших порід.

Новозеландський кролик відрізняється високими м’ясними якостями і прекрасним веселим характером. Плодючість у нього дуже висока. За один раз самка може привести 10-12 кроленят. Також вони витривалі та міцні. Кролиці мають високу молочність та випоюють, як правило, всіх кроленят.

Кролики дуже пристосовані до кліткового утримання. А можуть стати прекрасним другом на дачній ділянці, де йому можна погуляти і пощипати травичку. Завдяки ніжному характеру, кролик проситься на руки і застрибує на них сам, якщо лавка низька, куди сів господар. А ще він розумний і кмітливий, його можна привчити до лотка, як кішку. Єдиною і головною проблемою буде його цікавість і бажання гризти все, що трапиться на очі. Особливо треба берегти різного роду дроти.

– Як краще доглядати за цими тваринами, щоб мати високу продуктивність і прибуток?

Умови утримання для таких кроликів, в силу їх значної ваги і розміру, створюють відповідні. Звісно, знадобиться велика клітка, приблизно, 1 м 20 см в довжину і 60 см – у ширину і висоту. Настил також повинен бути таким, щоб не проломився під вагою потужного кролика. На ньому завжди повинна бути достатня кількість сіна.

Потрібно пам’ятати про те, що кролики не люблять протягів, і утримувати їх в добре провітрюваних приміщеннях. Не зайвим буде і утримання посуду в чистоті. У кроликів завжди повинна бути чистою вода. Не люблять вони надмірну спеку. Найбільш прийнятна температура для цієї породи – до 25 градусів.

Їх шерсть досить красива і м’яка на дотик, тому її доведеться вичісувати щодня, щоб вона й надалі була така ж.

До таких щоденних процедур кроликів привчають з раннього віку. Це робиться для того, щоб він не боявся гребінця. А от по боках і животі у малюків і дорослих можуть утворюватися ковтуни, які потрібно зрізати ножицями.

– Чим і як їх годують?

– Раціон тварин нічим практично не відрізняється від раціону інших порід. Єдине побажання – корми повинні бути різноманітними і мати в складі всі потрібні вітаміни і мікроелементи для того, щоб підтримувати високу продуктивність і хороше здоров’я. Влітку основу раціону кролів становлять зелені корми. Сюди входять кульбаба, конюшина, листя лопуха, подорожник. Взимку його поповнюють коренеплоди, гілки сосни, гарбуз, комбікорми з вітамінними добавками, зернові суміші і сушене сіно. А щоб у них добре сточувалися зуби дають гілки дерев. Потрібно покласти в клітку і сіль-лизунець.

Необхідно дбати і про те, щоб кролики не жиріли. Для цього їм дають можливість побігати по сараю або на вулиці в огородженні. А для того, щоб тварини не хворіли, їм роблять щеплення від різних захворювань. Таких, як міксоматоз, коксоцидіоз, стафілококоз, інфекційні риніт і стоматит, сальмонельоз та інші. Для профілактики всіх хвороб роблять вакцинацію самих кроликів, дезінфекцію приміщень, де вони утримуються.

Тетяна ФЕДЯЙ.
Фото автора.

Рецепт від Андрія Шатуна


Кролик в сметані з грибами

  • 2,7 кг кролятини
  • 800 г печериць
  • 400 г сметани солодкої
  • 2 цибулини
  • 3-4 зубчики часнику
  • 1 лимон
  • сіль,
  • перець,
  • масло вершкове – за смаком.

Тушку кролика покласти в миску з водою, куди вичавлений сік половини лимона і лежить гілочка розмарину і залишити на кілька годин. Потім дістати з води і нарізати великими шматками. Розігріти олію на сковороді і смажити в ньому подрібнені зубчики часнику. Витягнути їх і підсмажити трохи зверху м’ясо. Викласти його у форму. У тій самій олії обсмажити нарізану великими кільцями цибулю. Покласти її на кролика, посолити і поперчити, перемішати. Закрити форму кришкою. Тушкувати 1 годину на малому вогні.

Порізати на 4 частини гриби і викласти їх на розігріту сковороду. Коли вони віддадуть воду, злити її, а гриби посолити. Через годину кролика викласти у форму для запікання без рідини. Висипати туди ж гриби і перемішати. Сметану змішати з соком, який утворився при приготуванні кролика, додати туди сіль і перець. Залити соусом кролика з грибами і поставити все це в розігріту духовку приблизно на 1 годину. На гарнір можна подавати тушковану картоплю або пюре з неї.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ