Тісто: секрети домашньої випічки

0
445
Тесто: секреты домашней выпечки
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Дріжджове тісто – опарне та безопарне
  2. Бездріжджове тісто
  3. Борошно 
на будь-який смак

Вдало приготовлене тісто – запорука смачної випічки. Залежно від уподобань та смаків родини тісто готують дріжджове та бездріжджове.

Дріжджове тісто – опарне та безопарне

Дріжджове тісто буває опарним і безопарним. Останнє замішується в один прийом, тому готувати його швидше, але опарне вважається більш здобним. У кожної господині свій перевірений рецепт. Ось один із них. Аби приготувати безопарне тісто для пиріжків, потрібні такі інгредієнти: молоко або вода (1 склянка), дріжджі (20-30 г), борошно (4 склянки), яйце (1 шт.), масло вершкове або рослинна олія, можна маргарин (4 ст. ложки), цукор (0,5 склянки, для несолодкого тіста – 1-2 ч. ложки), сіль (1/4 ч. ложки).

Для приготування безопарного тіста дріжджі розмішати у теплій воді (35-37°С) чи молоці, доки вони повністю не розчиняться. Яйця перетерти з цукром і сіллю. Вершкове масло розтопити і охолодити, але не допустити загустіння. У розведені дріжджі всипати борошно і почати замішувати тісто. Додати розтерті з сіллю й цукром яйця, влити охолоджене масло.

Тісто добре вимісити – доки не перестане липнути до рук та миски. Проте, воно не має бути крутим. Тісто змастити маслом, накрити чистою серветкою та поставити у тепле місце. Коли воно збільшиться приблизно удвічі, його слід підім’яти і ще дати трішки підійти. Найчастіше безопарне тісто використовують для приготування пирогів та пиріжків з великою кількістю начинки.

Для здобного дріжджового тіста насамперед готують опару, а потім замішують на ній тісто. Для опари потрібно борошно (1 склянка), молоко або вода (0,7 склянки), цукор (1 ст. ложка), дріжджі (20 г).

Інгредієнти для тіста: яйця (4 шт.), борошно (2 склянки), молоко (0,5 склянки), рослинна олія (50 г), цукор (100 г), вершкове масло або маргарин (70 г), сіль (на кінчику ножа).

Розчинити в теплому молоці дріжджі з ложкою цукру та додати поступово 1 склянку борошна. Опару слід поставити у тепле місце. Коли вона максимально підніметься, почне осідати, на поверхні з’являться «зморшки». Для приготування здоби потрібно розтерти в мисці яйця з цукром і сіллю. Додати розтоплене й охолоджене до кімнатної температури масло або маргарин. Все ретельно перемішати. Додати здобу в опару. Поступово сипати борошно, все добре перемішуючи. Потім влити рослинну олію та місити тісто, поки воно не перестане прилипати до рук та стінок посуду.

У дріжджовому тісті важливо не переборщити із цукром. Інакше пироги можуть швидко підгоріти. До того ж бродіння такого тіста сповільнюється і пироги вийдуть не такими пишними, як хотілося б. Більша кількість дріжджів, ніж у рецептах, спричинить неприємний спиртовий присмак готових виробів.

Оптимальна температура для бродіння тіста – 30°С, інакше воно може не піднятися. Якщо переборщили із сіллю або не долили води – це теж може стати причиною сповільнення бродіння тіста.

Бездріжджове тісто

Бездріжджове тісто набагато простіше у приготуванні, ніж опарне. Випічка теж смачна та пишна. Адже обов’язковим інгредієнтом є харчова сода, яка відповідає за підйом тіста. Вдалим виходить дієтичний хліб, пироги, пиріжки із різними начинками, кекси, мафіни, рогалики, круасани, рулети, коржі для тортів.

Різновидів тіста без дріжджів існує багато. Скажімо, на нежирному кефірі воно підходить для невисоких пирогів з ягодами, яблуками, грушами. Здобне тісто слугує для випічки із солодкими начинками, а також кексів, бісквітів. З пісочної бездріжджової основи з великою кількістю жиру, але без розпушувача, випікають печиво, торти, чізкейки. Прісне тісто замішується з мінімальної кількості продуктів (вода, сіль, борошно, іноді – яйце), з нього готують вареники, пельмені, чебуреки, піцу, локшину.

Популярним є простий рецепт бездріжджового тіста на яйцях та рослинній олії. Для його приготування потрібні продукти: борошно пшеничне (400 г), яйця (2 шт.), молоко або вода тепла (200 г), олія рослинна (2 ст. ложки), дрібка солі та соди.

Борошно просіяти, у виїмку додати соду й сіль. Вбити яйця, влити олію та розмішати. Потім тонкою цівкою додати тепле молоко. Добре все перемішати ложкою. Потім замісити руками круте тісто. Воно повинно вийти еластичним та слухняним. Тоді можна розділити тісто на потрібні шматочки, розкатати та викласти начинку.

Борошно 
на будь-який смак

З білосніжного пшеничного борошна вищого ґатунку випікають здобу, торти, тістечка. З іншого борошна такі якісні вироби не вийдуть, але, попри відмінний вигляд, таке борошно не містить ніякої користі – це пусті вуглеводи.

Найчастіше господині використовують пшеничне борошно першого ґатунку – воно робить тісто еластичним, а готові вироби – гарними та об’ємними. Таке борошно використовують для нездобної випічки: пирогів, млинців, локшини, хліба, булочок. Єдиний недолік – випічка швидко черствіє.

Борошно другого ґатунку не таке гарне – воно жовте через великий вміст висівок. Але найкорисніше, бо у ньому зберігаються всі вітаміни та мінерали. З нього роблять хліб, млинці, пельмені, пряники, вареники. Вироби виходять пишними.

Крім пшеничного борошна для випічки ідеально підходить кукурудзяне. З нього отримують пухкі пироги, бісквіти, млинці, хліб. Проте у цьому борошні присутній характерний присмак.

З гречаного борошна виходять відмінні коржі, галушки, вареники, пельмені, оладки, млинці. Випічка з такого борошна більш щільна та розсипчаста. Якщо гречане борошно використовувати із пшеничним – тісто вийде більш пишним.

Житнє борошно треба змішувати із пшеничним у рівних пропорціях, бо саме його добре не вимісити – воно не володіє еластичністю і пружністю, постійно липне до рук. З такого борошна вдалими вийдуть хліб, печиво, кекси, калачі. А термін споживання буде удвічі довшим, ніж із самого пшеничного борошна.

Вівсяне борошно добре підходить для приготування коржів, печива, млинців, «швидкого» хліба (хліб без дріжджів). Але через низький вміст клейковини вівсяне борошно теж треба змішувати із пшеничним – щоб випічка не була сируватою.

Віта КОНОВАЛЕНКО.

Веббанер Хозяин Укрпошта
Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ