Тим, хто збирається поститися

Тим, хто збирається поститися
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Грибне рагу
  2. Борщ вегетаріанський
  3. Розсольник незвичайний
  4. Картопляний салат
  5. Гарнір із квасолі
  6. Запіканка із риби
  7. Суп з рибними консервами

Необхідна сильна віра при дотриманні посту. І не варто використовувати цей період, як привід для схуднення. У дні Великого посту важливий відповідний настрій, щоб очистилося не тільки тіло, але і душа. Цього року піст триватиме з 15 березня по 1 травня. Запропоновані рецепти страв знадобляться якраз в цей час.

Грибне рагу

  • 500 г свіжих грибів
  • 1 цибулина
  • 3 картоплини
  • 1 ст. ложка томатної пасти
  • зелень
  • борошно
  • чорний мелений перець
  • сіль – за смаком.

Гриби очистити, добре промити і нарізати дольками. Підсмажити на сковороді з соняшниковою олією і нашаткованою півкільцями цибулею. Потім додати нарізану невеликими шматочками картоплю. На сковороді підсмажити 1 ст. ложку борошна до золотистого кольору і змішати з томатною пастою, трохи розведеною водою, і з’єднати з овочами. За 5 хвилин до закінчення готування додати зелень петрушки і кропу, поперчити і посолити, на слабкому вогні довести до готовності.

Борщ вегетаріанський

Квасоля, гриби, буряк, цибуля, морква, томатна паста, корінь петрушки, картопля, капуста, лавровий лист, сіль, часник, зелень кропу, щіпка лимонної кислоти (набір продуктів – довільний, залежно від об’єму рідини).

Квасолю замочити і відварити до напівготовності, гриби почистити, помити, нарізати і обсмажити на соняшниковій олії. Покласти у відвар до квасолі, додати нарізані картоплю і капусту. Натертий на тертці буряк обсмажити на рослинній олії. Окремо спасерувати в томатній пасті цибулю, моркву і корінь петрушки. Всі підготовлені овочі додати у відвар, посолити за смаком, покласти лавровий лист і лимонну кислоту. Варити до готовності. Подавати до столу з дрібно нашаткованим або натертим на тертці часником і нарізаною зеленню кропу.

Розсольник незвичайний

  • 300 г свіжих грибів
  • 1 цибулина
  • 1 корінь петрушки
  • 2 солоних огірка (квашені, а не мариновані)
  • 1 склянка огіркового розсолу
  • 2 ст. ложки борошна
  • 1 пучок зелені петрушки
  • 2-3 картоплини
  • лавровий лист
  • чорний мелений перець
  • мигдальний горіх
  • сіль – за смаком.

У 2 л підсоленої води додаємо нарізану картоплю і варимо її до готовності. В цей час відварені гриби і солоні огірки нарізаємо соломкою, змішуємо з борошном і смажимо на сковороді з рослинною олією 20 хвилин і відправляємо в суп.

Окремо підсмажуємо дрібно нарізані цибулю і корінь петрушки і також відправляємо в суп, додаємо огірковий розсіл, варимо 15 хвилин. В кінці додаємо лавровий лист, мелений перець, солимо за смаком. При подачі заправляємо дрібно нарізаною зеленню петрушки і мигдальним соусом.

Для приготування соусу ядра мигдального горіха потовкти в ступці, залити водою в співвідношенні: 1 частина горіхів – 2 частини води, проварити 10 хвилин і процідити.

Картопляний салат

  • 5 картоплин
  • 150 г свіжих печериць
  • 2 солоних огірка
  • 1-2 цибулини
  • чорний мелений перець
  • сіль – за смаком.

Картоплю відварити в «мундирі», остудити, очистити і нарізати кубиками. Додати до неї 2 ст. ложки огіркового розсолу і залишити, щоб трохи настоялася. Гриби і цибулю порізати і обсмажити на соняшниковій олії до золотистого кольору (тільки не засушувати!) Огірки подрібнити і змішати з картоплею, цибулею і грибами, посолити і поперчити, добре перемішати.

Гарнір із квасолі

Набір продуктів довільний (залежно від кількості їдців).

Квасолю замочити на ніч, а потім відварити в невеликій кількості води, в кінці варіння присолити. Злити відвар, а квасолю викласти в сковороду з олією і трохи обсмажити. Додати натертий на крупній тертці часник, поперчити і ще трохи обсмажити приблизно 2 хвилини. Гарнір з квасолі можна подавати в гарячому або холодному вигляді.

Запіканка із риби

  • 500 г свіжої або свіжомороженої риби
  • 1 кг картоплі
  • 3 цибулини
  • 1 морква
  • 3-4 зубчики часнику
  • 1 корінь петрушки
  • 1 ст. ложка томатної пасти
  • лавровий лист
  • духмяний перець
  • рослинна олія
  • сіль – за смаком.

Підготовлену рибу нарізати порційними шматочками, посолити і залишити на 15-20 хвилин. З риб’ячих відходів зварити бульйон, додати в нього порізану цибулину, моркву, корінь петрушки, лавровий лист, духмяний перець і сіль. Води для бульйону потрібно взяти трохи, тільки щоб вкрилися всі продукти. Готовий бульйон процідити, рибу обсмажити з двох сторін на сильно розігрітій сковороді з рослинною олією до напівготовності. Під час смаження додати нарізану півкільцями цибулю. На іншій сковороді обсмажити томатну пасту, розведену риб’ячим бульйоном. Картоплю порізати брусочками і обсмажити до напівготовності окремо.

Обсмажену рибу, картоплю і томатне пюре викласти в глибоку сковороду, полити рибним бульйоном і поставити в розігріту духовку на 20 хвилин. Готову страву посипати натертим часником і дрібно нарізаною зеленню кропу.

Суп з рибними консервами

  • 1 банка рибних консервів у олії
  • 5-6 картоплин
  • 0,5 склянки пшона
  • 1 цибулина
  • лавровий лист
  • чорний молотий перець
  • сіль
  • зелень кропу і петрушки – за смаком.

У киплячу воду покласти нарізану дольками картоплю і промите пшоно. Довести до готовності. Додати консерви, лавровий лист, чорний мелений перець і трохи надрізану цибулину. Дати покипіти 10 хвилин. Посолити за смаком і додати нашатковану зелень.

(В такий же суп замість пшона можна використовувати дрібну вермішель).

Н. В. ПУГАЧ.
Станично-Луганський р-н
Луганської обл.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ